Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Δημόσια Υγεία της Ιατρικής Σχολής

Ένα πρότυπο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εστιασμένο στη δημόσια υγεία εφαρμόζει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, αντί να κλειστούν στα εργαστήρια, βγαίνουν στην κοινωνία και σε συνεργασία με διάφορους φορείς καλλιεργούν στην πράξη τη δημόσια υγεία.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είναι διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημόσιας Υγείας (ΠΜΣ Δημόσιας Υγείας), και ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης, ως αναπληρωτής διευθυντής. Είναι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη χώρα μας που απονέμει μάστερ το οποίο αφορά τη δημόσια υγεία και εξελίσσεται στο πλαίσιο Ιατρικής Σχολής.
«Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ ανεπτυγμένο στο εξωτερικό. Στο Τζονς Χόπκινς, στην Αμερική, η δημόσια υγεία είναι στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, με 80 εκπαιδευτικούς, 200 φοιτητές και ετήσιο προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια», αναφέρει μιλώντας στο «@UP» ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι «για την Ιατρική Σχολή είναι ένα σημαντικό όπλο για να εξελιχθεί το θέμα της δημόσιας υγείας σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ήταν ένα μεγάλο κενό στη χώρα η χορήγηση μάστερ από την πλευρά της ιατρικής».

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διάρκεια του οποίου είναι 3 εξάμηνα. Κάθε χρόνο επιλέγει 40 φοιτητές από τους 100 που κάνουν αίτηση. Όπως αναφέρει ο κ. Βανταράκης, «αυτοί είναι από διάφορες
ειδικότητες: γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, δικηγόροι, χημικοί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί κ.ά., και από διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα., Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδος κ.ά.). Έχει ως δίδακτρα 1.500 ευρώ, τα οποία στην πορεία όμως επιστρέφονται εμμέσως. Για παράδειγμα, σε λίγες ημέρες θα επισκεφθούμε το Erasmus MC ινστιτούτο στην Ολλανδία, με κάλυψη δαπάνης από το μεταπτυχιακό. Επίσης, μέσω των διδάκτρων καλύπτουμε αφενός τα έξοδα μετακίνησης των διδασκόντων, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα διδάσκουν αμισθί, και αφετέρου το κόστος όλων των δράσεών μας», εξηγεί ο κ. Βανταράκης.
«Τα ερευνητικά προϊόντα είναι σημαντικά, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η εξωστρέφεια του προγράμματος και η διασύνδεση με διάφορες κοινωνικές δομές. Αυτό που παράγεται σε γνώση παρέχεται στην κοινωνία από τους ίδιους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι αποκτούν πολύ μεγάλη εμπειρία. Για παράδειγμα, φοιτητές μας πήγαν στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και βοήθησαν στην εφαρμογή του προγράμματος «Νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα». Κάποιοι άλλοι πήγαν στην περιοχή της Μανωλάδας και ενημέρωσαν τους εργάτες γης (οι οποίοι κατάγονται κυρίως από το Μπαγκλαντές) για την προσωπική υγιεινή, τη διατροφή και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τους μοίρασαν φυλλάδια που είχαν προετοιμαστεί στη γλώσσα τους. Άλλοι φοιτητές μας επισκέφθηκαν ένα Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κι έκαναν παρεμβάσεις στη διατροφή, διοργανώνοντας και θεατρικό παιχνίδι με τους συμμετέχοντες σε αυτό, μέσω του οποίου προσέφεραν πολύ σημαντικές υπηρεσίες από τις οποίες οι συμμετέχοντες αποκόμισαν μεγάλο όφελος».
Πάνω σε αυτό, ο κ. Βανταράκης προσθέτει: «Όλοι οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε μας ανοίγουν την πόρτα τους και συνε-
χώς ζητούν τη συνεργασία μας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.ά. Ο στόχος μας είναι το μεταπτυχιακό αυτό να δημιουργήσει συνειδήσεις δημόσιας υγείας. Έτσι, σταδιακά δημιουργούμε μία κουλτούρα για αυτήν».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γώγος, αυτό αφορά και την ιατρική κοινότητα. «Ο γιατρός κοιτάει τον ασθενή κι όχι την κοινωνία. Στην εποχή μας η δημόσια υγεία έχει τεράστια σημασία. Ως παράδειγμα, αναφέρω τους εμβολιασμούς για γρίπη και ιλαρά και πάρα πολλά άλλα θέματα, τα οποία θα πρέπει να καλλιεργήσουμε στην κοινότητα ως θέματα δημόσιας υγείας. Οι επαγγελματίες που εκπαιδεύονται είναι οι φορείς μας προς την κοινωνία. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους φοιτητές μας να βγουν έξω σε αυτήν και δεν τους κλείνουμε σ’ ένα εργαστήριο».

Στο ίδιο πνεύμα εξωστρέφειας, οι φοιτητές εκθέτουν τα αποτελέσματα από την πρακτική τους στην κοινωνία με τη μορφή πόστερ σε δημόσιο χώρο στην Ιατρική Σχολή, ώστε να γίνονται κοινωνοί τους οι προπτυχιακοί φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας εντάσσεται και η συνεργασία του προγράμματος με το Ιατρικό Ένθετο της εφημερίδας «Πελοπόννησος», όπου φοιτητές του αναλύουν ζητήματα δημόσιας υγείας.