Δελτίο Τύπου Πρυτανείας 7 / 2018-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 7 / 2018-2019

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΔΙΒΙΜ
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων
Το πρόγραμμα Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων συνεχίζεται με νέα τμήματα σε όλη την Ελλάδα που ξεκινούν κάθε μήνα. Το πρόγραμμα παρέχει ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να σχεδιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, διδακτικές ενότητες και να εργαστούν ως επαγγελματίες εκπαιδευτές. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτές και ενδιαφερόμενοι κάθε ειδικότητας που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, να εργαστούν ως επαγγελματίες εκπαιδευτές, καθώς και να πάρουν μέρος στις διαδικασίες πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του ΕΟΠΠΕΠ. Το πρόγραμμα ήδη γνωρίζει μεγάλη απήχηση, καθώς εκατοντάδες συμμετέχοντες από κάθε περιφέρεια της Ελλάδας συμμετείχαν με επιτυχία και αξιολόγησαν το πρόγραμμα με πολύ υψηλή βαθμολογία και με εξαιρετικά σχόλια. Παράλληλα είναι διαθέσιμο το Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων μπορούν να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους και να ανανεώσουν την ισχύ της πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας στον ΕΟΠΠΕΠ.
Επιστημονικός υπεύθυνος των δύο προγραμμάτων είναι ο κ. Θανάσης Καραλής, Καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών eLearning
Το Νοέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Εκπαιδευτών Μεικτής Μάθησης και Τηλεκπαίδευσης (eLearning). Το βιωματικό αυτό πρόγραμμα διάρκειας 150 ωρών απευθύνεται σε κατόχους τουλάχιστον μεταπτυχιακού διπλώματος και εκπαιδευτές κάθε ειδικότητας και κλάδου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες της μάθησης και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ώστε να σχεδιάζουν online μαθησιακές δραστηριότητες, να αναπτύσσουν εκπαιδευτικό υλικό και να διδάσκουν αποτελεσματικά σε προγράμματα Blended Learning και eLearning. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες μπορούν να πιστοποιήσουν προαιρετικά τις δεξιότητές τους με την απόκτηση διεθνούς επαγγελματικής πιστοποίησης  ώστε να μπορούν να διδάξουν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σε όλο τον κόσμο.
Αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοτο του Κέντρου: kedivim.upatras.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ JOBS CLUB ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
Νέα εργαστήρια Συμβουλευτικής JOBS CLUB θα λειτουργήσουν από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών κατά το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Στόχος των εργαστηρίων συμβουλευτικής είναι η υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών, είτε στη διαδικασία ένταξης στον επαγγελματικό τομέα που τους ενδιαφέρει, είτε στην ομαλότερη προσαρμογή τους στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Τα εργαστήρια συντονίζονται από εξειδικευμένους συμβούλους, πραγματοποιούνται σε ομάδες περιορισμένου αριθμού ατόμων και αφορούν στα εξής θέματα:
Εργαστήριο 1. Διαμόρφωση προσωπικού πλάνου Σταδιοδρομίας και  αναζήτησης εργασίας: Τρίτη 23/10/2018
Εργαστήριο 2. Συμπλήρωση βιογραφικού σημειώματος και Cover Letter: Δευτέρα 29/10/2018
Εργαστήριο 3. Συνέντευξη επιλογής προσωπικού: Δευτέρα 5/11/2018
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο: http://www.cais.upatras.gr/node/11496

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18.00 – 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΒΚΠ, η προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Paywall: the business of scholarly communication", το οποίο έχει επιμεληθεί ο Jason Schmitt, Καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Clarkson University. Αντικείμενο του ντοκιμαντέρ είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές κατά την πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους:
• Απόστολο Βαντάρακη, Καθηγητή Τμήματος Ιατρικής
• Γιώργο Σταμέλο, Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και επιμελητή του περιοδικού Ανοικτής Πρόσβασης Academia
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο: https://library.upatras.gr/event/paywall

ΣΥΝΕΔΡΙΑ
13ο Παμπελοποννησιακό Ιατρικό Συνέδριο
Το 13o Παμπελοποννησιακό Ιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί, από  19 έως 21 Οκτωβρίου 2018 στην Πάτρα, από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) και τους Ιατρικούς Συλλόγους Πελοποννήσου. Η κορυφαία αυτή επιστημονική εκδήλωση, που έχει πλέον αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα για την Πελοπόννησο, πραγματοποιείται για ακόμα μια φορά με γνώμονα την ανάδειξη του εξαιρετικού και συνεχώς εξελισσόμενου επιστημονικού κι ερευνητικού επιπέδου του ιατρικού δυναμικού, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους γιατρούς και έχει ως κύριο στόχο την αναγκαία συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση κι ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας μέσα σε ένα περιβάλλον εξελισσόμενης γνώσης.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.iedep.gr/

Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κλασικής Ειδίκευσης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας, με τίτλο: «Σύγχρονες αναγνώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία – Η Μεταπτυχιακή Έρευνα στην Ελλάδα», το οποίο θα λάβει χώρα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα Όλγα Βαρτζιώτη), από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018.
Το συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στο πεδίο των κλασικών σπουδών και επιθυμούν να μοιραστούν τα πορίσματα της έρευνάς τους. Στόχος του συνεδρίου είναι να φιλοξενηθούν και συγγενείς με τη Φιλολογία επιστημονικοί κλάδοι που μπορούν να παράσχουν τη δική τους μεθοδολογική οπτική στον χώρο των κλασικών σπουδών, όπως: Φιλοσοφία, Ιστορία, Αρχαιολογία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://classics-pms2018.events.upatras.gr/

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Διημερίδα Γνωριμίας με τις ΠΟΦΠΠ
Οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) δημιουργήθηκαν από φοιτητές του Ιδρύματος πριν από περίπου 35 χρόνια και λειτουργούν με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιδρύματος Τοπάλη. Στόχος των ΠΟΦΠΠ είναι η ανάδειξη του πολιτισμού και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν από όλους. Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, διοργανώνεται ένα διήμερο γνωριμίας με τις ΠΟΦΠΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, τις δράσεις και τις ομάδες της, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Όλγας αλλά και στο στέκι των ΠΟΦΠΠ, στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου 58.
Περισσότερα στο: https://www.facebook.com/pofpp/

Κινηματογραφικές προβολές
Η Κινηματογραφική Ομάδα της Φοιτητικής Εστίας συνεχίζει τις ημέρες αυτές, 16-19 Οκτωβρίου 2018, τις βραδινές προβολές στον χώρο της. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στο: http://www.provoles.net/

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΠΑ 2014-2020, 2ος ΚΥΚΛΟΣ
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των επτακοσίων (700) διδακτορικών υποτροφιών στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας» - 2ος Κύκλος. Οι υποτροφίες αφορούν στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα και η διάρκειά τους είναι έως 36 μήνες. Από τις συνολικά 700 υποτροφίες, οι 70 αφορούν στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πιο αναλυτικά ανά επιστημονικό τομέα:
• Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού (31 υποτροφίες)
• Επιστήμες Ζωής (22 υποτροφίες)
• Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες- συμπεριλαμβάνονται και οι Οικονομικές Επιστήμες - (17 υποτροφίες)
Η επίδοση αυτή καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε όλους τους παραπάνω επιστημονικούς τομείς. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φορέα: https://www.iky.gr/el/upotrofies-gr/didaktoriko/espa-2014/espa-2014-0-18....

 

Πάτρα, 19 Οκτωβρίου 2018
Από την Πρυτανεία - Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
και Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Responsible: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων