Δελτίο Τύπου Πρυτανείας 17 / 2018-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 17 / 2018-2019

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
O εορτασμός του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (κτίριο Διοίκησης). Την εκδήλωση θα προσφωνήσει η Πρύτανις, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Κατά τη διάρκειά της θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στους Καθηγητές του Ιδρύματος: Μπάρλο Κλεομένη, για την ουσιαστική διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και Πανδή Σπυρίδωνα για την αναγνώριση του ερευνητικού του έργου διεθνώς (most cited). Επίσης, θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς τους στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματός μας. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή «Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας», που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, σε αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Το πλήρες πρόγραμμα και η πρόσκληση της εκδήλωσης, έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/8181

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση χορήγησε πιστοποίηση στα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Φιλολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο), της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους διαδικασίες, με βάση τις αρχές του προτύπου ποιότητας ΠΠΣ της ΑΔΙΠ και με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015). Η διαδικασία Πιστοποίησης του ΠΠΣ του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ολοκληρώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις επιτροπών εμπειρογνώμων από το εξωτερικό. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνεργάστηκαν η Διοίκηση του Ιδρύματος και η  Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας με τη διοίκηση των Ακαδημαϊκών Μονάδων. Σημαντική ήταν η συμβολή των μελών ΔΕΠ, φοιτητών, ερευνητών, αποφοίτων και των κοινωνικών εταίρων των Τμημάτων της Φιλολογίας και της Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέδραμαν και  εργάστηκαν με αφοσίωση  για την επιτυχή ολοκλήρωση της πιστοποίησης ΠΠΣ του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και για το εξαίρετο αποτέλεσμα που έφεραν στο Πανεπιστήμιο.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου, καθώς και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμ. 134/20.4.2018 συνεδρίαση της Συγκλήτου, ως ακολούθως:
Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου: 21.1.2019 - 8.2.2019
Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 18.2.2019
Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 31.5.2019
Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου: 10.6.2019 - 28.6.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ E-LEARNING ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης), η επίσημη μονάδα του Πανεπιστημίου Πατρών για την ανάπτυξη και διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης, συνεχίζει και για το τρέχον έτος μία σειρά προγραμμάτων επιμόρφωσης. Τα προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. συνδυάζουν σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (eLearning) με διά ζώσης μάθηση με στόχο την παροχή καινοτόμου εξειδικευμένης επιμόρφωσης υψηλής ποιότητας. Στα προγράμματα προσφέρονται εκπτώσεις επί των τελών φοίτησης σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων και σε ευαίσθητες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Τα προγράμματα e-learning που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:
• Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων
• Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων
• Κατάρτιση Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης ή Ξένης Γλώσσας
• Data Protection Officer (DPO)
• Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Σχεδίαση, Υλοποίηση, Αξιολόγηση
• Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Μεικτής Μάθησης και Τηλεκπαίδευσης
• Professional English
• Επαγγελματικά Αγγλικά
• Ναυτιλιακές Σπουδές
• Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής
• Προχωρημένες Δεξιότητες Πληροφορικής
• Σχεδίαση μέσω Υπολογιστή (CAD)
Για αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Το γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1997. Έχει ως κύριο στόχο να συνδράμει όλους τους φοιτητές και αποφοίτους του Ιδρύματος στην εξέλιξη της καριέρας τους παρέχοντας ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη. Το γραφείο διαθέτει εκτεταμένη/ενημερωμένη βάση δεδομένων για θέσεις εργασίας, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για μεταπτυχιακές σπουδές εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και για υποτροφίες/επιμορφωτικά προγράμματα. Βρίσκεται δε σε άμεση συνεργασία με τις Δομές Διασύνδεσης και Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις για φοιτητές Ευαίσθητων/Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και ΑΜΕΑ με στόχο την βελτίωση των ικανοτήτων των εν λόγω ομάδων, αποσκοπώντας στην άρση των δυσκολιών στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του γραφείου Διασύνδεσης: http://www.cais.upatras.gr/

8ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, διά του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), διοργανώνει τον 8ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου υπό το γενικό θέμα: «Λόγος και Πάθη». Ο διαγωνισμός απευθύνεται προς τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφερόμενοι μαθητές άλλων τάξεων του Λυκείου, και στοχεύει στην καλλιέργεια του φιλοσοφικού λόγου στους μαθητές της Β΄/θμιας εκπαίδευσης και, μέσω αυτών, γενικότερα στην προαγωγή της φιλοσοφικής σκέψης στην ευρύτερη κοινωνία. Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας διεξάγεται σε δύο φάσεις, μια προκριματική που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019, και μια τελική φάση που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Μαρτίου 2019. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον θεσμό στο ημερολόγιο της Μέσης Εκπαίδευσης, όπου συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές από  δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια από το σύνολο σχεδόν των Διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Στα 7 χρόνια του διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.500 μαθητές και δύο νικητές του διαγωνισμού έχουν κατ’ έτος συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, χαρίζοντας πολλές διακρίσεις στη χώρα μας. Περισσότερα στοιχεία στο: https://contest.philosophy-upatras.gr/.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΕΤ
«Εγκέφαλος, ο μαέστρος της ζωής»
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Στην καρδιά του Εγκεφάλου», που φιλοξενεί το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας από 20/2-4/5/2019, πραγματοποιήθηκε στις 23.1.2019 Επιμορφωτική Ημερίδα με βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, με την επιστημονική καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας κας Μαριγούλας Μαργαρίτη. Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τον εγκέφαλο και τρόποι με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουλέψουν με τους μαθητές τους για την κατανόηση της σημασίας του εγκεφάλου μέσω της εικαστικής προσέγγισης. Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με ομάδες μαθητών και στο Δίκτυο Αγωγής Υγείας «Εγκέφαλος, ο σκηνοθέτης της ζωής μας». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Κινηματογραφική Ομάδα της Φοιτητικής Εστίας ξεκίνησε και για το 2019 τις βραδινές προβολές στον χώρο της. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στη Φοιτητική Εστία εδώ.

Πάτρα, 25 Ιανουαρίου 2019
Από την Πρυτανεία - Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
και Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Responsible: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων