Ποδηλατώντας στο ανεξερεύνητο Πανεπιστήμιο

>>Η πινακίδα εισόδου στην οδό Διαγόρα

Σε ένα διάλειμμα από τις εξετάσεις ή σε κάποιο δροσερό καλοκαιρινό σούρουπο, μπορούμε να πάρουμε το ποδήλατό μας ή να νοικιάσουμε ένα από τα ποδήλατα του Πανεπιστημιακού γυμναστηρίου για εξερεύνηση στους γύρω λόφους.

Ξεκινάμε από το Πάρκο της Ειρήνης και ανηφορίζουμε την οδό Εράσμου που περνάει ανάμεσα από το εκκλησάκι και την πρυτανεία, αφήνοντας στα δεξιά μας τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Στη συμβολή με την οδό Διαγόρα, στα αριστερά μας υπάρχει πινακίδα που υποδηλώνει την έναρξη μιας ποδηλατικής διαδρομής off road μέσα στην παρθένα φύση.

Ξεκινάμε αφού περάσουμε τη μικρή πινακίδα και το ανάχωμα της εισόδου. Υπάρχουν δύο διαδρομές συνολικού μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων. Η δεξιά πορεία, ακολουθεί ανηφορικό χωματόδρομο που σε κάποια σημεία γίνεται επίπονος. Η θέα από την κορυφή του λόφου, όταν τελικά ολοκληρώσουμε την ανάβαση, ανταμείβει. Ολόκληρη η Πανεπιστημιούπολη στα πόδια μας και στο βάθος η γέφυρα και τα αντικρινά βουνά. Ο δρόμος στη συνέχεια αρχίζει μια κατηφορική πορεία πίσω από τους λόφους, που περνάει από στάνες και μικρά αγροκτήματα. Ο δρόμος στις κατηφορικές διαδρομές θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού υπάρχουν νεροφαγώματα
και σε σημεία είναι σαθρός. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι με ελαφρά κατηφορική κλήση. Ο δρόμος, που σε σημεία δεν διακρίνεται μέσα στη βλάστηση, καταλήγει στην οδό Καζαντζάκη απέναντι στο νέο Κτήριο των Μηχανικών Υπολογιστών. Συνολική διάρκεια περίπου 20'.

Η αριστερή διαδρομή είναι στην αρχή κατηφορική και στη συνέχεια μπορεί κανείς να καταλήξει είτε στην Εστία είτε να συναντήσει την πρώτη διαδρομή.

Οι διαδρομές αυτές σε σημεία δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε πολύ μακριά από την πόλη, σε μια μακρινή εξωτική φύση. Χρειάζεται ποδήλατο mountain ή trekking με καλά φουσκωμένα λάστιχα. Αν δεν διαθέτετε ποδήλατο, μπορείτε να νοικιάσετε από το Γυμναστήριο με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας (πρωινά μέχρι τις 11 πμ, υπόψη κ. Μικρώνη). Οι διαδρομές αυτές ή και μέρος τους είναι κατάλληλες και για περίπατο με τα πόδια.