ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕIΑΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕIΑΣ

Το περιοδικό Research Features δημοσίευσε πρόσφατα (https://drive.google.com/file/d/1c9gw1-nekI-Iez28GXqa5CFA6kHhqqxO/view?u...) την προσέγγιση του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Κώστα Βαγενά για την περιγραφή των θεμελιωδών δομικών λίθων του σύμπαντος, που βασίζεται στο μοντέλο των περιστρεφόμενων λεπτονίων (the rotating lepton model). Πρόκειται περί μίας κομψής θεωρίας που μπορεί και ενώνει την Κβαντομηχανική και την Σχετικότητα, μεταβάλλοντας πιθανώς τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν σε μικρή κλίμακα. Προάγγελος της προσέγγισης είναι η επιστημονική δημοσίευση του Καθηγητή Βαγενά και των συνεργατών του στο περιοδικό Physica A (https://drive.google.com/file/d/16MlZiFLTE3TfSW4plN3WwIMoOkQrSAPz/view?u...).

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Physics of Fluids που εκδίδεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (American Institute of Physics), η πρωτοποριακή εργασία με τίτλο: The missing role of hydrodynamic stresses on ascending aortic dissection, [Phys. Fluids 33, 011901 (2021); https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0029346, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται ο νόμος του Laplace. Στην έρευνα συμμετείχαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Ομότιμος Καθηγητής, Μαρίνα Καραχάλιου, Γεράσιμος Μεσσάρης,  Βασίλειος Λουκόπουλος, Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, Πέτρος Ζαμπάκης.

Συγχαίρουμε όλους όσους συμμετείχαν στις σημαντικές αυτές έρευνες, οι οποίες αντανακλούν την ποιότητα του επιστημονικού έργου που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συντελούν στην προβολή του Ιδρύματος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

 

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής