Δελτίο Τύπου / 26.2.21

Δελτίο Τύπου

Πάτρα, 26/2/2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ  ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Η Πρυτανική Αρχή συμμετείχε στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 22/2/2021 με θέμα: «Συζήτηση σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών». Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο πρότασης της ορισθείσας από την Σύγκλητο Επιτροπής. Το σχέδιο πρότασης δεν έγινε αποδεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν και αιρετοί των περιοχών που εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του γνωστοποίησε ότι θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα  τη διατήρηση Σχολών και Τμημάτων, γιατί θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η ισχυροποίηση και η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ παράλληλα καλύπτονται και οι  λόγοι  κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των τοπικών κοινωνιών. Το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας. Όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο. Προτεραιότητα μας, η θεμελίωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών και η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αξίωμα της Πρυτανικής Αρχής η αποχή από άγονες αντιπαραθέσεις και μοναδικός στόχος μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟIΕΙΤΑΙ ΤΗΛΕ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με θέμα: «Τα πλαστικά στο φυσικό περιβάλλον και …στην εποχή του COVID-19» θα πραγματοποιηθεί τηλε-Ημερίδα την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 από την  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Ημερίδα αποσκοπεί να καταδείξει πως τα πλαστικά γενικώς και ειδικότερα  αυτά της μιας χρήσης, οξύνουν το  πρόβλημα  της  τοξικής ρύπανσης σε  εδάφη, νερά,  στην άγρια ζωή και βεβαίως στη θαλάσσια. Εισερχόμενα στην τροφική αλυσίδα αποτελούν κίνδυνο και για την υγεία των ανθρώπων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μια πιεστική, οικουμενική ανάγκη. Στόχος της Ημερίδας η συμβολή στη μεθοδική προσέγγιση του προβλήματος και την ενημέρωση του κοινού. Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί όπως προαναφέραμε την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 και ώρα  6.00 μ.μ. θα φιλοξενηθεί  σε e-πλατφόρμα του και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:

You are invited to a Zoom webinar.
When: Mar 10, 2021 18:00 Athens
Topic: Ρύπανση Πλαστικών της ΟΙΚΙΠΑ
https://upatras-gr.zoom.us/j/98702680416

Η τηλε-ημερίδα σηματοδοτεί τα 35 χρόνια λειτουργίας της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και τα 30 χρόνια έκδοσης της περιοδικής έντυπης έκφρασής της «εν αιθρία». Εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνημένης συνεργασίας Πανεπιστημίου Πατρών – ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.  με στόχο την προώθηση των περιβαλλοντικών στόχων μέσω της Επιστήμης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»
Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διαβάζω για τους Άλλους».  Η συνεργασία έρχεται να ενισχύσει τη δράση για την προσβασιμότητα των εντυπο-ανάπηρων φοιτητών και ειδικότερα την παραγωγή ηχογραφημένων βιβλίων και άλλου ηχητικού υλικού για τις ανάγκες τους. Τα παραγόμενα αποτελέσματα θα καταλήγουν στην πλατφόρμα AmeLIB του ΣΕΑΒ, μια αξιόπιστη και ασφαλής ψηφιακή βιβλιοθήκη που υποστηρίζει την πρόσβαση σε τεκμήρια για δικαιούχους φοιτητές. Η συνεργασία αυτή πλαισιώνει τη δράση της προσβασιμότητας στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό που στο πλαίσιο του έργου της Κοινωνικής Μέριμνας συντονίζεται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) (https://socialwelfare.upatras.gr/2021/02/10/symfonia-synergasias-me-to-quot-diavazo-gia-toys-alloys-quot/)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών εισάγει από το τρέχον εαρινό εξάμηνο ως νέο μάθημα στο Πρόγραμμα Σπουδών του την «Σύγχρονη Ελληνική Φιλοσοφία». Διδάσκων του μαθήματος  θα είναι ο Αναπλ. Καθηγ. Μιχαήλ Παρούσης. Το μάθημα εντάσσεται στο πρόγραμμα συμμετοχής ελεύθερων ακροατών από την Πάτρα και την Περιφέρεια ΔΕ. Η διεξαγωγή του θα γίνει μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης ΖΟΟΜ και η συμμετοχή απαιτεί προεγγραφή στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου paroussis@upatras.gr. Για την εγγραφή χρειάζεται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλικία, επάγγελμα, και μια πολύ σύντομη αιτιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι δυνατή η έκδοση σχετικής βεβαίωσης παρακολούθησης στο τέλος του εξαμήνου. Οι παραδόσεις θα ακολουθήσουν το εξής ακαδημαϊκό ημερολόγιο, κάθε Τετάρτη 15.00 – 18.00 μ.μ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνεχίζονται οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας Μαΐου 2021 έως 21 Μαρτίου 2021. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας https://www.greeklanguage.gr/certi.../application/index.html. Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της ΣΑΚΕ είναι το πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο για τη Δυτική Ελλάδα.

ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στις 24.2.21 πραγματοποιήθηκε η αριθμ. 21 Συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και στις 25.2.21 η αριθμ. 183 Έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου  θέμα: «Επικύρωση αποφάσεων Πρυτανικού Συμβουλίου για θέματα προσωπικού». Οι ημερήσιες διατάξεις καθώς και οι αποφάσεις των Συνεδριάσεων της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου αναρτώνται στους παρακάτω συνδέσμους:
α) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
β) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου η υποβολή αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης των Επιστημονικών Φοιτητικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών για το 2021,  σε συνέχεια της υπ' αριθμ. 732/10.11.2020 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι νέες διαδικασίες υποβολής και έγκρισης αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης των Επιστημονικών Φοιτητικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Αφορούν σε αιτήματα για την κάλυψη δαπανών δράσεων / εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών για το έτος 2021. Αιτήματα υποβάλλονται έως 01.03.2021. Δράσεις που διοργανώνονται από περισσότερες από μία ομάδες, το αίτημα και η ενίσχυση θα επιμερίζεται στη βάση του μέρους της δράσης που αντιστοιχεί σε κάθε ομάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρηματοδοτείται διπλά η ίδια δράση. Οι διαδικασίες καθώς και το Πρότυπο Έντυπο Αιτήματος αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ. Ακολούθως θα βρείτε το Πρότυπο Έντυπο Αιτήματος καθώς και το διάγραμμα ροής των διαδικασιών.

11ος  Διαδικτυακός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Patras της Επιστημονικής Φοιτητικής Ομάδας Best Patras
H Επιστημονική Φοιτητική Ομάδα Best Patras (https://www.bestpatras.org/el/) διοργανώνει τον 11° Ετήσιο Διαγωνισμό Μηχανικής EBEC (European BEST Engineering Competition), ο οποίος θα διεξαχθεί στην Πάτρα, διαδικτυακά στις 18-21 Μαρτίου. Ο EBEC είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικής στην Ευρώπη που διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό φοιτητικό οργανισμό BEST (Board of European Students of Technology) και αποτελείται από 3 φάσεις: τον τοπικό γύρο, τον εθνικό και τέλος τον πανευρωπαϊκό τελικό. Ο διαγωνισμός αποτελείται από δυο κατηγορίες το CaseStudy και το TeamDesign. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αιτήσεις Συμμετοχής έως 03 Μαρτίου: https://forms.gle/i3HrZo5rcpi2e4127. 
Περισσότερες Πληροφορίες:https://www.bestpatras.org/events/ebec-gr/ebec-2021/

Με θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΤΟ» της Επιστημονικής Φοιτητικής Ομάδας Mindspase Patras πραγματοποιείται  το 1ο Διαδικτυακό MeetUp Mindspace Patras για το 2021
Με  θέμα: «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΤΟ», θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ την Τρίτη 02 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00-19:45 το 1º διαδικτυακό MeetUpMindspacePatras για το 2021. Συγκεκριμένα η επιστημονική Φοιτητική Ομάδα Mindspase Patras (https://www.mindspace.gr/) διοργανώνει το 1º διαδικτυακό MeetUp MindspacePatras για το 2021. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και ζωντανή μετάδοση μέσω του επίσημου YouTube Channel του Mindspace, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το event ακόμα κι όσοι δεν προλάβουν να εξασφαλίσουν μία θέση στον εικονικό χώρο της εκδήλωσης. Το MeetUp είναι μια πρωτοβουλία του Mindspace με στόχο να εμπνεύσουν νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να γευτούν για λίγο ένα κομμάτι από τον κόσμο του επιχειρείν, ερχόμενοι σε επαφή με άτομα που τόλμησαν κι εν τέλει κατάφεραν να κατακτήσουν μια θέση στο χώρο των πετυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι: Επιχείρησέ το, και με αυτόν το διφορούμενο τίτλο υπογραμμίζεται ότι για να συσταθεί μια επιχείρηση, πρέπει πρώτα να το τολμήσεις και να ξεκινήσεις! Δήλωση συμμετοχής με δωρεάν κράτηση εισιτηρίου στο eventbrite: https://bit.ly/3k2i6jv

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ TurnItIn
Υπενθυμίζεται ότι ο Οδηγός Χρήσης του συστήματος TurnItIn βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης https://library.upatras.gr/plagiarism, ενώ μπορείτε να τον βρείτε σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ. Ο Οδηγός Χρήσης είναι αναλυτικός και καλύπτει όλα τα στάδια (βλ. υποβολή εργασίας, ρυθμίσεις τάξης και εργασιών, προβολή αποτελεσμάτων, κλπ). Για οποιoδήποτε ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα. Αγγελική Γιαννοπούλου, agianop@upatras.gr) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ΒΚΠ στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/contact.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ / ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ
Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

  • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
  • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982961126 της επιφυλακής δικτύων.
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
  • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Κ. Καρρά, στο τηλ. 2641074127 (kokarras@upatras.gr).

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου