@UP: UPόψεις

Μια προσωπική μαρτυρία της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη, φοιτήτριας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ασχολείται με ένα αντικείμενο που έχει ως βασικό εργαλείο το βιβλίο. Καθημερινά της διδάσκουν τι είναι ένα βιβλίο και πώς πρέπει να διαβάζει και να σχολιάζει ένα βιβλίο. Εκείνη, όμως, δεν έχει πρόσβαση στο βιβλίο. Δεν μπορεί να το κρατήσει στα απαλά χεράκια της, να χαζέψει το οπισθόφυλλο, να κοιτάξει την φωτογραφία στο εξώφυλλο, να μυρίσει το φρεσκοτυπωμένο φύλλο του, να ξεφυλλίσει τις σελίδες του και να ταξιδεύσει με την ησυχία της στον μαγικό του κόσμο, όπως κάνουν με τον πιο εύκολο τρόπο οι συμφοιτητές της.

Επι-στροφές

Επιστροφή, επαναλαμβανόμενη στροφή, στροφή μέχρι να φτάσεις στην αρχική θέση. Επιστροφή χωρίς στροφή, ευθεία, αξονική, ακόμα και ταλάντωση ενός ελατηρίου το οποίο επιστρέφει στην θέση φυσικής ισορροπίας του.
Ό,τι σχήμα και αν έχει η διαδρομή σου, γυρίζεις εκεί που ξεκίνησες. Δηλαδή; Πολύ απλά, διαγράφεις έναν κύκλο. Το πιο σύνηθες είναι να είναι ήδη κύκλος η διαδρομή για την επιστροφή σου ή απλά να την παρομοιάζεις με κύκλο.

Ιστορίες του κυρίου Κ., φοιτητή του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών: H αλληγορία του 6

Ο Wittgenstein ισχυρίζεται ότι η ζωή μας αποκτά νόημα μόνο αν της αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά μίας ταλάντευσης. Η ταλάντευση, συμπληρώνει ο Derrida, δίνει νόημα στις ίδιες τις λέξεις, αναγνωρίζει το κενό ανάμεσα στην εξιδανικευμένη πληρότητα του νοήματος και την προσπάθειά μας να το καταλάβουμε.

Τα δώρα του μυαλού

Βράδυ Κυριακής. Η τρίτη ημέρα του Δεκέμβρη οδεύει προς το τέλος της. Πριν καλά καλά βυθιστούμε στο απόλυτο σκοτάδι, ξεπροβάλει το ολόγιομο και υπέρλαμπρο φεγγάρι. Υπερ-πανσέληνος κοσμεί τον ουρανό ή διαφορετικά Supermoon. Όπως και αν την ονομάσει κανείς, υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπειά της.

Δουνκέρκη: Ένα διαφορετικό πολεμικό δράμα

Αν έχει καταστήσει ένα πράγμα σαφές ο Christopher Nolan με τη φιλμογραφία του, είναι ότι αρέσκεται στο να δημιουργεί φιλόδοξες κινηματογραφικές εμπειρίες.

Η πραγματική αιτία της ελληνικής κρίσης

Είμαστε λαός κοντόφθαλμος και αυτή είναι η πραγματική αιτία της κρίσης που περνάμε. Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και τη νοοτροπία των ανθρώπων εκεί, καθώς δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό.

Ξορκίζοντας τους εφιάλτες μας...

Όλοι κατά καιρούς βασανιζόμαστε από κάποιον εφιάλτη, ένα επίμονο όνειρο που μάς προκαλεί άσχημασυναισθήματα ίσως και φόβο. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μην ξυπνάνε αυτοί οι εφιάλτες μόνο στα όνειρα μας, αλλά και στη σκέψη μας καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα. Μπορεί ακόμα να μην είναι καν εφιάλτες αλλά σκέψεις ή φανταστικές ιστορίες που πλάθει το μυαλό μας. Μπορεί να μην είναι ούτε αυτό, αλλά στιγμές που έχουμε ήδη ζήσει, αναμνήσεις ευχάριστες ή δυσάρεστες που ζωντανεύουν ξανά στο μυαλό μας.

Με βιβλίο μαζί ... σε μια παραλία!

Η άνοιξη βρίσκεται ήδη στο αποκορύφωμά της και σιγά- σιγά ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη εποχή του χρόνου. Μία εποχή που χαρακτηρίζεται για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών από ουσιαστικά όπως το «διάβασμα» και οι «εξετάσεις», αλλά και η «χαλάρωση», η «δροσιά» και το «κολύμπι».

Μετά το πτυχίο, τι;

Η εξεταστική πέρασε, τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά και νέοι στόχοι τέθηκαν. Το εξάμηνο φτάνει στα μισά και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απέχουμε ένα μόλις ακαδημαϊκό μήνα από την επόμενη εξεταστική! Όχι άγχος! Όχι πανικός!

Μια άλλη άποψη για τη λογοτύπηση

Στο τεύχος του Ιανουαρίου 2017 του
@Up, στη στήλη Μικρές ειδήσεις
γίνεται αναφορά στην «καθιέρωση
της «σφραγίδας» σαν βασικού λογότυπου
του Ιδρύματος». Ίσως είναι χρήσιμο να
γίνουν κάποιες διευκρινίσεις με αφορμή το
κείμενο αυτό. Συγκεκριμένα, το
«προηγούμενο» λογότυπο δεν είχε προτα-
θεί, αλλά είχε εγκριθεί από τη Σύγκλητο του
Ιδρύματος το 2012. Μπορεί η αισθητική
του να είχε σχολιασθεί αρνητικά από κά-
ποιους, αλλά είχε εξίσου σχολιασθεί θετικά
από άλλους, άρα η αισθητική δεν είναι ένα

Pages