@UP: Νικόλαος Αβούρης

Power Python Summer School 2017

To Power Python Summer School 2017 ήταν θερινό σχολείο μιας εβδομάδας, που οργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2017 στη Ζάκυνθο. Περιλάμβανε εργαστηριακά μαθήματα προγραμματισμού σε προχωρημένα θέματα της γλώσσας Python με έμφαση στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων.

Δημήτρης Σφήκας: φωτεινό παράδειγμα προσφοράς

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 ο Δημήτριος Σφήκας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής. Ο τιμηθείς είναι ένας από τους σύγχρονους μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου μας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Ά Γυμνάσιο Πατρών. Διπλωματούχος Μηχανολόγος Ναυπηγός του Πανεπιστημίου του Αννόβερου, έχει κάνει καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη ναυπηγική και τη ναυτιλία.

Ανθισμένες κουτσουπιές

Η Πανεπιστημιούπολη ανθισμένη την άνοιξη είναι μαγεία. Κοιτάζοντας από το παράθυρο τα ανθισμένα δέντρα, τούτη την εποχή ξεχωρίζει παντού το μωβ από τις κουτσουπιές. Είναι παντού και είναι σε όλες τις αποχρώσεις του μωβ. Είναι ένα ταπεινό τις άλλες εποχές δεντράκι που περνάει απαρατήρητο. Το Μάρτη και τον Απρίλη όμως κερδίζει όλα τα βλέμματα. Cercis siliquastrum είναι το επιστημονικό του όνομα: Κερκίς (‘αδράχτι’), όνομα που πήρε από τον Θεόφραστο γιατί από το ξύλο της έφτιαχναν τα αδράχτια οι υφάντρες.

Γράμμα από το Stanford

Μια σύντομη επίσκεψη στο γνωστό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ήταν ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την εφημερίδα του Πανεπιστημίου. H Stanford Daily είναι καθημερινή εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Πανεπιστημιούπολη, στις φοιτητικές εστίες, στις καφετέριες, κ.λπ., αλλά και σε φοιτητικά στέκια στην περιοχή του Πάλο Άλτο. Η εφημερίδα βγαίνει από το 1892, δηλαδή από την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Είναι φημισμένο το αφιέρωμα της εφημερίδας για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Αισθητή άνοδος του Πανεπιστημίου Πατρών στην παγκόσμια κατάταξη Webometrics (στοιχεία Ιανουαρίου 2015)

>>Η εξέλιξη της θέσης του Πανεπιστημίου Πατρών ως προς 10 πρώτα Ελληνικά ιδρύματα  [μέση τιμή της θέσης τους στον κατάλογο]

Ανακοινώθηκε η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων από το Εργαστήριο Κυβερνητικής του Ισπανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου CSIC (webometrics.info). Ο οργανισμός αυτός κατατάσσει τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως με βάση μετρικές που σχετίζονται, κυρίως, με ποσοτικούς δείκτες με βάση δημόσια, διαθέσιμα, διαδικτυακά δεδομένα.

Περί πανεπιστημιακής αριστείας

Η καλλιέργεια και η υποστήριξη της αριστείας είναι συνυφασμένη με την αποστολή του Πανεπιστημίου στο σύγχρονο κόσμο. Η επιβράβευση των αρίστων συμβάλλει στη δημιουργία ενός αξιακού και ηθικού συστήματος που προωθεί την άμιλλα για βελτίωση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και έχει επίδραση στη συνολική κατεύθυνση της κοινωνίας. Όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, «Στις πολιτείες που έχουν καθιερωθεί έπαθλα για την αρετή, σε αυτές ευδοκιμούν και άριστοι πολίτες» (Θ. ΙΙ-46).

1 χρόνος @UP

Το τεύχος αυτό είναι εορταστικό, αφού με αυτό μπαίνουμε στο δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας του @UP. Δέκα (10) τεύχη μετά και ένα χρόνο αργότερα από την αρχική του κυκλοφορία, τον Ιανουάριο του 2014, το περιοδικό έχει αρχίσει να διαμορφώνει τη φυσιογνωμία του και να εκπέμπει ένα διακριτό στίγμα στη ζωή του Πανεπιστημίου μας. Το εγχείρημα από την αρχή είχε ως στόχο να εκφράζει το Πανεπιστήμιο, όχι ως «η επίσημη φωνή της Διοίκησης», αλλά ως η συνισταμένη μιας ολόκληρης κοινότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα στις μέρες μας.

Το άγαλμα της νότιας εισόδου

>>Το άγαλμα της νότιας εισόδου βανδαλισμένο

Νότια είσοδος της Πανεπιστημιούπολης. Μόλις περάσαμε τη γέφυρα του ποταμού και το λεωφορείο αρχίζει να αγκομαχάει στην ανηφόρα. Μια ευχάριστη έκπληξη: μας καλωσορίζει ένα άγαλμα. Δύο αφαιρετικές φιγούρες, μία σφαίρα, μία σπειροειδής κατασκευή, τρεις κεραίες που εκτινάσσονται προς τον ουρανό, ένας πίδακας από ανοξείδωτο χάλυβα… συμβολισμός για τη γνώση και την εξέλιξή της!

H διεθνής θέση του Πανεπιστημίου μας

Συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις για διεθνείς λίστες κατάταξης των Πανεπιστημίων με ιδιαίτερη αναφορά στη θέση των Ελληνικών πανεπιστημίων σε αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε η λίστα του Βρετανικού Οργανισμού Quacquarelli Symonds (SQ), ο οποίος τα τελευταία χρόνια συντάσσει τη διεθνή κατάταξη των 800 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου (topuniversities.com).

Ανθρωπογεωγραφία των φοιτητών μας

Την εποχή της κρίσης, αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στην προέλευση του φοιτητικού πληθυσμού του Πανεπιστημίου Πατρών, αν οι φοιτητές που προτιμάνε την Πάτρα είναι περισσότερο Πατρινοί και λιγότερο από άλλα μέρη της χώρας. Κάναμε μια μικρή έρευνα με βάση την προέλευση των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων το 2013, που είναι το Τμήμα με τους περισσότερους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Για το 2013 οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος ήταν κατά 20% από την Πάτρα και 80% από την υπόλοιπη Ελλάδα.