@UP: Έφη Φιωτάκη

Η καρδιά... επιστημονικά

Η καρδιά είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος και υψίστης ζωτικής σημασίας, καθώς από την λειτουργία της καθορίζεται η ζωή του ανθρώπου. Ακούραστα χτυπάει:
 100 χιλιάδες φορές ημερησίως
 35 εκατομμύρια φορές ετησίως
 3 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας την ζωή

Επι-στροφές

Επιστροφή, επαναλαμβανόμενη στροφή, στροφή μέχρι να φτάσεις στην αρχική θέση. Επιστροφή χωρίς στροφή, ευθεία, αξονική, ακόμα και ταλάντωση ενός ελατηρίου το οποίο επιστρέφει στην θέση φυσικής ισορροπίας του.
Ό,τι σχήμα και αν έχει η διαδρομή σου, γυρίζεις εκεί που ξεκίνησες. Δηλαδή; Πολύ απλά, διαγράφεις έναν κύκλο. Το πιο σύνηθες είναι να είναι ήδη κύκλος η διαδρομή για την επιστροφή σου ή απλά να την παρομοιάζεις με κύκλο.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017 δόθηκε από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών από κοινού στον Rainer Weiss (MIT) και στους Barry C. Barish, Kip S. Thorne (Caltech) για την καθοριστική συμβολή τους στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων.Ας ξεκινήσουμε όμως με την έννοια των βαρυτικών κυμάτων.

50 Χρόνια του Τμήματος Φυσικής-Παρουσίαση από τον πρόεδρο Βασίλη Αναστασόπουλο

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το 1966. Για πενήντα συνεχόμενα έτη το Τμήμα αναπτύχθηκε σε επιστημονικές δραστηριότητες και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη συνεπή, συστηματική και πολύπλευρη εκπαίδευση των φοιτητών του.

Το παρελθόν στα αστέρια

Έναστρος ουρανός: η προβολή των αστεριών πάνω στον ουράνιο θόλο. Αυτή θα ήταν η επιστημονική απάντηση ενός αστροφυσικού. Επειδή όμως οι επιστήμονες και ιδίως αυτοί που ασχολούνται με τέτοια θέματα έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη μια καλλιτεχνική και φιλοσοφική ανησυχία πάνε τον ορισμό ένα βήμα παραπέρα. Πώς; Μα με μια πολύ απλή επαγωγική σκέψη.

Συμβουλές προς ναυτιλομένους ... φοιτητές!

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν! Με χαρά έμαθες πως η πόλη που θα σε φιλοξενήσει τα επόμενα 4 (τουλάχιστον) χρόνια είναι η Πάτρα! Το μόνο σίγουρο; Ότι θα ζήσεις υπέροχες στιγμέςσε μια από τις καλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας! Ετοιμάζοντας λοιπόν τις αποσκευές σου που θα σε ακολουθήσουν σε αυτό το υπέροχο ακαδημαϊκό ταξίδι, θυμήσου να πάρεις μαζί σου τις με πολύ αγάπη συμβουλές από εμάς! Μην αγχώνεσαι! Όλοι κάναμε λάθη!

Ξορκίζοντας τους εφιάλτες μας...

Όλοι κατά καιρούς βασανιζόμαστε από κάποιον εφιάλτη, ένα επίμονο όνειρο που μάς προκαλεί άσχημασυναισθήματα ίσως και φόβο. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μην ξυπνάνε αυτοί οι εφιάλτες μόνο στα όνειρα μας, αλλά και στη σκέψη μας καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα. Μπορεί ακόμα να μην είναι καν εφιάλτες αλλά σκέψεις ή φανταστικές ιστορίες που πλάθει το μυαλό μας. Μπορεί να μην είναι ούτε αυτό, αλλά στιγμές που έχουμε ήδη ζήσει, αναμνήσεις ευχάριστες ή δυσάρεστες που ζωντανεύουν ξανά στο μυαλό μας.

Μετά το πτυχίο, τι;

Η εξεταστική πέρασε, τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά και νέοι στόχοι τέθηκαν. Το εξάμηνο φτάνει στα μισά και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απέχουμε ένα μόλις ακαδημαϊκό μήνα από την επόμενη εξεταστική! Όχι άγχος! Όχι πανικός!

Οδηγός Επιβίωσης ... για τα Χριστούγεννα!

Όχι, δε θα αναφερθούμε στο πως να αντισταθείτε στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα! Όχι, δε θα σάς δώσουμε την καλύτερη συνταγή για μια καταπληκτική γαλοπούλα γεμιστή! Αντ' αυτού θέλουμε να σάς προετοιμάσουμε για το επικείμενο "Πίσω στο Σπίτι...Christmas Edition"!

Καλό "αποδοτικό" διάβασμα... η εξεταστική... is coming!

Διανύοντας το δεύτερο μήνα του εξαμήνου, όλοι βλέπουμε την εξεταστική να πλησιάζει απειλητικά και εξοικειωνόμαστε με την ιδέα να εντατικοποιήσουμε το διάβασμά μας, για να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη εξεταστική.

Pages