Ιωάννης Καλλίτσης

Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Ι. Καλλίτσης είναι Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβε το Πτυχίο του (1979) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα (1985) από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει εργασθεί ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Max-Planck Institute for Polymer Research, Mainz (1989-1990), στο Kunstofflaboratorium της εταιρείας B.A.S.F., Ludwigshafen (1990-1991). Εργάστηκε ως προσκεκλημένος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Freie Universität, Berlin (11 & 12/1999), στο ‘Ecole Europeene Chimie Polymeres Materiaux (E.C.P.M.), Université Louis Pasteur, Strasbourg (1 & 2/2006), στο Τμήμα Υλικών, Swiss Federal Institute of Technology (ΕΤΗ), Zurich (11 & 12/2008) και στην Ecole Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles (ESPCI-ParisTech), France, τον Σεπτέμβριο του 2009 καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2012 ως προσκεκλημένος Καθηγητής στην έδρα ESPCI-TOTAL.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Τμήματος Χημείας (2001-2005), μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (2000-2009) αλλά και αντιπρόεδρος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών (2007-2010). Είναι πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΔΠΜΣ «Επιστήμη & Τεχνολογία Πολυμερών» (2011-2012). Επίσης είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ) και ένας από τους συνιδρυτές της Advent Technologies SA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Σύνθεση και τον Φυσικοχημικό Χαρακτηρισμό Νέων Πολυμερικών και Νανοδομημένων Υλικών και πιο συγκεκριμένα: ανάπτυξη νέων υλικών για προηγμένες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως οι κυψελίδες καυσίμου, σύνθεση και χαρακτηρισμός δενδρόμορφων και βιοστατικών πολυμερών, σύνθεση και μελέτη νέων πολυμερικών και υβριδικών υλικών για εφαρμογή σε φωτοβολταϊκά κελιά.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολυμερών (2010-2012) και μέλος του Συμβουλίου της European Polymer Federation (2010-2012), και Εθνικός Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολυμερών στην International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) (2006-2010). Έχει δημοσιεύσει 155 εργασίες σε διεθνή περιοδικά ενώ το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 2700 αναφορές (h=28). Έχει επιβλέψει περίπου 20 διδακτορικές διατριβές. Συμμετέχει σε περισσότερα από 10 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Περισσότερα: Προσωπική ιστοσελίδα

Αγγελική Ράλλη

Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Η Αγγελική Ράλλη είναι καθηγήτρια γλωσσολογίας από το 2001, διευθύντρια του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων (από το 2000) και τ. πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2006-2010). Έχει κάνει ειδικευμένες σπουδές γλωσσολογίας, με βασικό πτυχίο B.A. (Bachelor), μεταπτυχιακό Μ.Α. και διδακτορικό Ph.D. στο πανεπιστήμιο Université de Montréal του Καναδά (1988). Γνωρίζει άριστα τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά) και διαθέτει γνώσεις Τουρκικής, Γερμανικής και Ισπανικής.

Της έχει απονεμηθεί το βραβείο της Καναδικής κυβέρνησης Faculty Enrichment Award  (1999), έχει λάβει τις υποτροφίες (Fellowships) της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου (2009, 2013) και του Πανεπιστημίου Princeton (2012), υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια πολλών ξένων πανεπιστημίων (Princeton, McGill, UoT, Simon Fraser, Ohio-State, UKentucky, Bologna, Pisa, Torino, Geneva, Cambridge, Trondheim, Amsterdam, Leiden, Tilburg, Gakushuin-Tokyo, κ.λπ.) και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα τοποθετούνται στο χώρο της Μορφολογίας (Θεωρητικής και Υπολογιστικής), του Νοητικού Λεξικού, της μελέτης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και της Επαφής Γλωσσών. Το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο μορφολογικό σύστημα των διαλέκτων, τα μορφοφωνολογικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και τη σχέση των διαλέκτων με το σύστημα της Κοινής Νέας Ελληνικής. Ειδικότερη έμφαση έχει δώσει στις διαλέκτους της Μικράς Ασίας και έχει μελετήσει συστηματικά τη διάλεκτο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) και Μοσχονησίων. Οι δημοσιεύσεις της αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη διαλεκτική έρευνα, όπως προκύπτει από τον αριθμό των σχετικών αναφορών στα έργα της.  

Έχει αναλάβει 19 ερευνητικά προγράμματα, μερικά εκ των οποίων είναι τα INTERREG, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΘΑΛΗΣ (βαθμολογήθηκε πρώτο στο χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών), ΑΡΙΣΤΕΙΑ (δεύτερο στην αξιολόγηση), ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, ενώ συμμετείχε σε άλλα 12 ερευνητικά προγράμματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Έχει συγγράψει 3 μονογραφίες που έχουν εκδοθεί από τους Springer (2012) και Πατάκη (2005, 2007), υπήρξε εκδότρια/επιμελήτρια 11 συλλογικών τόμων, έχει δημοσιεύσει εργασίες (120) σε διεθνή περιοδικά, θεματικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, και από το 2009 εκδίδει το περιοδικό Patras Working Papers in Linguistics.

Η Α. Ράλλη είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών περιοδικών και συνεδρίων και έχει συνάψει γύρω στις 25 συμφωνίες Erasmus με πανεπιστήμια της Ευρώπης καθώς και δύο συμφωνίες με Καναδικά πανεπιστήμια. Έχει διοργανώσει ένα θερινό σχολείο γλωσσολογίας (1999) σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Γλωσσολογίας GLOW και είναι μόνιμη συνδιοργανώτρια δύο διεθνών συνεδρίων: Mediterranean Morphology Meeting (από το 1997, σε συνεργασία με τους Geert Booij και Sergio Scalise) και International Conference of Modern Greek Dialects and Linguistic Theory (από το 2000, σε συνεργασία με τους Βrian Joseph και Mark Janse).

Στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών οργάνωσε και συντόνιζε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ (2004-2008). Πέντε διδακτορικές διατριβές έχουν ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψή της, επτά βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης, ενώ υπήρξε μέλος της τριμελούς επιτροπής έξι διατριβών τμημάτων άλλων πανεπιστημίων.

Περισσότερα: Προσωπική ιστοσελίδα

Αντώνιος Τζες

Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αντώνιος Τζές (SM-ΙΕΕΕ) είναι καθηγητής στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜ&ΤΥ) του Πανεπιστημίου της Πάτρας (UPAT). Την χρονική περίοδο 2003-5 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος στο τμήμα ΗΜ&ΤΥ και πρόεδρος από το 2009 έως το 2013. Απόφοιτος του UPAT το 1985, συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική από όπου και πήρε το M.Sc. το 1987 και μετέπειτα το διδακτορικό του το 1990 από το Ohio State University. Από το 1990 έως το 99 εργάσθηκε ως μόνιμο διδακτικό προσωπικό (tenured associate professor) στο Polytechnic Institute of New York University (www.poly.edu) στις Η.Π.Α.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Ρομποτική, Δικτυωμένα Συστήματα Ελέγχου, Νευρωνικά Δίκτυα και Εφαρμογές Ασαφούς Ελέγχου κυκλοφορίας για Έξυπνα Συγκοινωνιακά Συστήματα, Μίκρο-Ηλεκτρομηχανολογικά Συστήματα (MEMs), Μηχανοτρονική, Προσαρμοστικός Έλεγχος, Μετρολογία, Ενσωματωμένα Συστήματα, Αναγνώριση Συστήματος και Επεξεργασία Σήματος.

Ο κ. Τζές ήταν στο παρελθόν μέλος της επιτροπής που σχετίζεται με Advanced Traffic Management Systems του οργανισμού ITS-America, Επισκέπτης Επιστήμονας στο Εθνικό (Η.Π.Α.) Εργαστήριο του Brookhaven και έχει λάβει ερευνητική χρηματοδότηση από διάφορους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων της NASA, του National (U.S.) Science Foundation, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP6), και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος της ΙΕΕΕ για Συστήματα Ελέγχου, πρώην μέλος της Ελληνικής επιτροπής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου (EUCA), μέλος σε επιτροπές του Διεθνούς Οργανισμού Αυτομάτου Ελέγχου (IFAC), και ο Εθνικός εκπρόσωπος (2006-8) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην θεματική περιοχή του FP7 “Regions of Knowledge, Research Potential and Coherent Development of Policies”. Έχει υπηρετήσει σε πολλαπλές θέσεις στην οργάνωση συνεδρίων (Program Chairman (MIM ’00), Organizing Committee Chairman (ECC’07), Chairman (ΙΕΕΕ MED2011) και σαν μέλος σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές (IPC-member)).

Έχει 10ετή εμπειρία ως διευθυντής του «Instrumentation and Control» εργαστηρίου στο NYU Polytechnic Institute εστιάζοντας σε έξυπνους αισθητήρες και αυτοσυντονιζόμενα συστήματα. Παράλληλα ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά προγραμμάτων του «Urban Intelligent Transportation Systems Center» στην Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα έχει ιδρύσει και διευθύνει την ερευνητική ομάδα “Applied Networked micro Mechatronics Systems” ενώ έχει λάβει επιχορήγηση από διαφορετικούς εθνικούς οργανισμούς και την ESA.

Έχει περισσότερες από 65(200) δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (συνέδρια) και είναι/ήταν στο «editorial board» πολλαπλών περιοδικών (π.χ., IEEE Control Systems Magazine, Circuits Systems and Computers, Journal of Intelligent and Robotic Systems, κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως επιβλέπων καθηγητής σε περισσότερα από 10 περατωθέντα διδακτορικά, οι κάτοχοι των οποίων είναι ήδη μέλη ΔΕΠ ή ερευνητές σε πανεπιστήμια της ημεδαπής/αλλοδαπής. Η έρευνά του στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται από πολλαπλές πηγές (Εθνικές Γ.Γ.Ε.Τ., ΥΠΕΠΘ και Ευρωπαϊκές.

Περισσότερα: Προσωπική ιστοσελίδα

Αθανάσιος Τριανταφύλλου

Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Πάτρα (1963). Είναι Διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών (1985), έχει MSc (1987) και PhD (1989) από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής και Τεχνολογίας Υλικών.

Εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής – Assistant Professor (1990-1993) και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (Ιούν.-Δεκ. 1989) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (Department of Civil & Environmental Engineering) του ΜΙΤ. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Ελέγχων και Έρευνας Υλικών – EMPA (καλοκαίρια 1990- 91). Από το 1993 είναι μέλος ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων, 20 κεφαλαίων βιβλίων, 57 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, 106 άρθρων σε επιστημονικά συνέδρια (12 invited keynotes), 10 άρθρων σε workshops (κατόπιν προσκλήσεως) και 85 τεχνικών εκθέσεων. Έχει διατελέσει ή διατελεί επιστημονικός υπεύθυνος 32 ερευνητικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς. Έχει βραβευθεί για τρεις δημοσιευμένες εργασίες του στα περιοδικά της American Society of Civil Engineers Journal of Materials in Civil Engineering (1997) και Journal of Composites for Construction (2002 και 2003). Έχει λάβει το International Institute for FRP in Construction Medal (2010), το Golden Mirko Roš Medal (2007) από το EMPA για την ερευνητική συμβολή του στην περιοχή των συνθέτων υλικών στο πεδίο των κατασκευών, καθώς επίσης και το Επιστημονικό Βραβείο Αναγνωρισμένου Ερευνητή του Ιδρύματος Fulbright (1996). Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει πάνω από 1400 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει/διατελεί μέλος της επιστημονικής επιτροπής 80 διεθνών και 10 εθνικών συνεδρίων, ήταν κριτής 360 εργασιών σε 55 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως σε Πανεπιστήμια και άλλους φορείς, κυρίως του εξωτερικού. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών (συντονιστής του έργου σε μια) και ενώσεων, και μέλος της διεθνούς επιτροπής σύνταξης 4 επιστημονικών περιοδικών. Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων και ερευνητικών προγραμμάτων σε 9 χώρες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος σε θέματα προηγμένων υλικών και ενισχύσεων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέρουσα τοιχοποιία και ξύλο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή της εφαρμογής προηγμένων υλικών σε κατασκευές, με έμφαση στο πεδίο των ενισχύσεων/επισκευών οπλισμένου σκυροδέματος, τοιχοποιίας και ξύλου. Επίσης έχει μικρή δραστηριότητα στην περιοχή των σύμμικτων κατασκευών χάλυβα-σκυροδέματος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη μηχανική των κυψελωτών υλικών (cellular materials) και με τη βελτιστοποίηση δομικών στοιχείων με υλικά σε επάλληλες στρώσεις (sandwich panels).

Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών διδάσκει τα μαθήματα «Μηχανική των Υλικών», «Δομικά Υλικά» (συνδ/λια), «Σύμμικτες Κατασκευές» (συνδ/λια) και «Advanced Materials and Seismic Retrofit Technologies» (στα πλαίσια δυο μεταπτυχιακών προγραμμάτων Erasmus-Mundus του Τμήματος, ένα εκ των οποίων συντονίζει ο ίδιος). Επίσης διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (αξιολόγηση διδασκαλίας όλων των ανωτέρω στην περιοχή 4-4.7/5). Έχει επιβλέψει 7 Διδακτορικές Διατριβές (και σήμερα επιβλέπει τρεις, στη μια ως συνεπιβλέπων), οι κάτοχοι των οποίων είναι μέλη ΔΕΠ είτε σε Ελληνικά Πανεπιστήμια+ΤΕΙ (1+2) είτε σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (2), ή κατέχουν θέσεις σε ερευνητικά κέντρα μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού (2).

Έχει διατελέσει Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, μέλος της Ολομέλειας και του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και μέλος επιτροπών του Πανεπιστημίου.

Θεόδωρος Χριστόπουλος

Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Περισσότερα: Βιογραφικό

 

Επισυναπτόμενα: