Σας αποστέλλουμε ομόφωνα ψηφίσματα της 70ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των ελληνικών Α.Ε.Ι. που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια, στις 29 και 30 Ιουνίου 2012.
Τα δύο κεντρικά ψηφίσματα ακολουθούν και ως κείμενα στο μήνυμα αυτό.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών
-------------------------------------------------------------------------------------
7Οη ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε.
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
(Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερέτρια 29-30.6.2012)
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 1
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές.
Οι εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως δια νόμου στις 31 Αυγούστου 2012 μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Επιμένουν όμως να διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταθέσει από 9/5/2012 στο Υπουργείο Παιδείας τις βασικές προτάσεις της από έξι σημεία, για τις κατ’ ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του Νόμου.
Συγκεκριμένα προτείνει:
1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο
2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.α.)
6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 2 ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4009/11 και τη λειτουργία των ΑΕΙ με εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων σύμφωνα με τις επανειλημμένες εγκυκλίους του Υπουργείου, έχει πλέον καταδειχθεί ο αντιακαδημαϊκός χαρακτήρας του νόμου και η αδυναμία εφαρμογής του, που εκφράζονται με πληθώρα προβλημάτων στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, καθώς και στη διοικητική λειτουργία, ενδεικτικά των οποίων είναι τα παρακάτω:
Τέλος, επισημαίνεται ότι πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στις 31 Αυγούστου, Τομείς, Ακαδημαϊκά Τμήματα, Σχολές και Πανεπιστήμια δεν θα έχουν διοίκηση, καθώς λήγει η θητεία Διευθυντών, Προέδρων , Κοσμητόρων και Πρυτανικών Αρχών με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα τόσο το θέμα της διοικητικής τους λειτουργίας όσο και η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων και διπλωμάτων.
2. Η διασφάλιση ποιότητας στα Πανεπιστήμια είναι διαδικασία αυτογνωσίας και κοινωνικής λογοδοσίας, που ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις ευθύνες της Πολιτείας, και όχι διαδικασία τιμωρίας και αποκλεισμού από τη χρηματοδότησή τους και τη δυνατότητα λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών).
Για τον λόγο αυτό, τα Πανεπιστήμια προσδιορίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια ποιότητας με ακαδημαϊκές συμμετοχικές διαδικασίες και, επισημαίνοντας τη χρόνια υπολειτουργία της ΑΔΙΠ, απαιτούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και τη λειτουργία της σύμφωνα με τον κανονισμό της, ο οποίος επιβάλλει να βασίζονται οι εξωτερικές αξιολογήσεις στις εσωτερικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τα σχόλια της ακαδημαϊκής μονάδας, πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα διεθνή πρότυπα.
Τα Πανεπιστήμια συγκροτούν στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας με έμφαση στα προγράμματα σπουδών, ώστε τα προσόντα και οι δεξιότητες των αποφοίτων να στηρίζουν την πρόσβασή τους στο επάγγελμα, να συμβάλουν στην καινοτομία και να εξυπηρετούν την επιστημονική υποστήριξη της ανάπτυξης σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ως θετική τη συνέχιση των προγραμμάτων που αναφέρονται σε Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Αποφοίτων (ΔΑΣΤΑ) των Πανεπιστημίων, καθώς και στην υποστήριξη σχετικών στοχευμένων δράσεων.