Πρωτοετείς: οδηγός επιβίωσης

Καλωσορίσατε στα πιο όμορφα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής σας! Μακάρι να έχετε πετύχει όλοι στη σχολή που επιθυμούσατε, αλλά και αυτό να μην έγινε, δώστε μία ευκαιρία και προσπαθήστε να αφοσιωθείτε, και που ξέρετε, μπορεί και να αγαπήσετε πολύ περισσότερο αυτή την επιλογή σας. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των εγγραφών. Μην τρομάξετε από την επίθεση των παρατάξεων που θα σας προσεγγίσουν έξω από κάθε γραμματεία και τον καταιγισμό πληροφοριών που θα σας δίνει η κάθε μία. Χειριστείτε το έξυπνα και μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα και θα έχετε όλο το χρόνο που θα σας χρειαστεί για να κάνετε τις τυχόν επιλογές σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία των εγγραφών για να περιηγηθείτε στο σχεδόν άδειο Πανεπιστήμιο λόγω της εξεταστικής.
Οι τρόποι για να μπορέσετε να προσέλθετε στο Πανεπιστήμιο από το κέντρο της Πάτρας είναι δύο. Τα αστικά λεωφορεία 6 και 9 με φοιτητικό εισιτήριο 0,75 €, καθώς και ο προαστιακός, όπου κάθε εισιτήριο κοστίζει 1 €, αλλά υπάρχει δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας κάρτας με 15€ ή και τρίμηνης με 37,5€.
Αυτός ο τεράστιος λαβύρινθος, όπως θα σας φανεί το Πανεπιστήμιο τις πρώτες μέρες, σας περιμένει να τον εξερευνήσετε. Βάλτε σημάδια κάποια κτίρια και σιγά σιγά θα καταλάβετε πόσο απλά είναι όλα. Δε χρειάζεται κανένα άγχος˙ είναι το πρώτο έτος αυτό που θα κάνετε τις περισσότερες γνωριμίες, θα μάθετε να κυκλοφορείτε ανά δεκάδες, μέχρι να ξεχωρίσετε με ποιους ταιριάζετε περισσότερο. Στέκια σας θα γίνουν τα κυλικεία των πολιτικών μηχανικών, το επίκεντρο των θετικών επιστημών και το Πάρκο της Ειρήνης, τόσο για ένα γρήγορο καφεδάκι στα διαλείμματα, όσο και για να αράξετε για ώρες εκεί.
Το Εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας είναι ανοιχτό από την 1 Σεπτεμβρίου και αφού γραφτείτε στη σχολή σας, μπορείτε να προσκομίσετε τα κατάλληλα δικαιολογητικά στη Φοιτητική Μέριμνα, στην Πρυτανεία, για να βγάλετε κάρτες δωρεάν σίτισης. Για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια πωλούνται κουπόνια στη Φοιτητική Εστία που κοστίζουν 20 ευρώ και καλύπτουν 10 γεύματα και 10 δείπνα. Το εστιατόριο παρέχει δωρεάν σε όλους πρωινό από τις 7.30 έως τις 9. Το μεσημεριανό διανέμεται από τις 12.30 μέχρι τις 3 και το βραδινό από τις 18.30 έως τις 20.45. Προσοχή! Κάθε Τρίτη και Πέμπτη θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ ώρα λόγω της τεράστιας ουράς που δημιουργείται, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Οι εξετάσεις διενεργούνται στο τέλος του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά αντίστοιχα. Ο κάθε φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα ότι πρέπει να ξεχάσετε τον τρόπο που διαβάζατε στο Λύκειο.
Ο καλύτερος τρόπος για να δικτυωθείτε και να ενισχύσετε το κοινωνικό σας προφίλ (πέρα φυσικά από τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων που θα σας φανούν χρήσιμες όχι μόνο για τις γνωριμίες, αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων) είναι οι Πολιτιστικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα τμήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος είναι δωρεάν και είναι τα εξής: Παραδοσιακοί χοροί, Ευρωπαϊκό Tango, Αργεντίνικο Tango, Latin, Rock ‘n’Roll, Break Dance, R’n’B, μοντέρνος χορός, φωτογραφία, λογοτεχνικό, καθώς και κινηματογραφικό τμήμα. Οι εγγραφές ξεκινούν τον Οκτώβριο και τα μαθήματα γίνονται στο στέκι τους, στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58.
Και φυσικά, αν νιώθετε ότι η συγγραφή είναι το δυνατό σας σημείο ή απλά θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας για θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο, ένα μόνο mail στο newsletter@upatras.gr σας χωρίζει από το να γίνετε και εσείς μέλη της συγγραφικής μας ομάδας.
Και μην ξεχνάτε ότι με λίγη οργάνωση δεν είναι δύσκολο να συνδυάσετε μια ιδανική φοιτητική ζωή με τις ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις.