Ανθρωπογεωγραφία των φοιτητών μας

Την εποχή της κρίσης, αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στην προέλευση του φοιτητικού πληθυσμού του Πανεπιστημίου Πατρών, αν οι φοιτητές που προτιμάνε την Πάτρα είναι περισσότερο Πατρινοί και λιγότερο από άλλα μέρη της χώρας. Κάναμε μια μικρή έρευνα με βάση την προέλευση των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων το 2013, που είναι το Τμήμα με τους περισσότερους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Για το 2013 οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος ήταν κατά 20% από την Πάτρα και 80% από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν θέλουμε να γίνουμε πιο ακριβείς, η κατανομή κατά Γεωγραφικό διαμέρισμα είναι αυτή του πίνακα.
Με βάση αυτή την εικόνα φαίνεται ότι η Δυτική Ελλάδα (που σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού έχει το 6% της χώρας ) υπεραντιπροσωπεύεται, αφού στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει το 25% του φοιτητικού πληθυσμού, ενώ η Αττική είναι ο τόπος προέλευσης των περισσότερων φοιτητών (40% των φοιτητών). Γενικά, οι κοντινές περιφέρειες, Αττική, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα, μαζί με τη Δυτική Ελλάδα, έχουν πάνω από το 80% των φοιτητών. Είναι ενδιαφέρον ότι περιοχές όπως η Μακεδονία και Θράκη είναι σχεδόν απούσες, ενώ το Αιγαίο, Κρήτη, Θεσσαλία και Ήπειρος υπο-αντιπροσωπεύονται στον φοιτητικό πληθυσμό.
Αν γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω και δούμε την αντίστοιχη εικόνα στον ίδιο φοιτητικό πληθυσμό, θα διαπιστώσουμε ότι η εικόνα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Στατιστικά των πρωτοετών φοιτητών του ίδιου τμήματος από την πενταετία 1994-1997 δείχνουν ότι και τότε το 22% των φοιτητών ήταν από την Πάτρα και το 78% από άλλες περιοχές της χώρας. Η Αττική ήταν ο τόπος προέλευσης του 34% των φοιτητών, η Πελοπόννησος του 9%, όπως ακριβώς και η Στερεά Ελλάδα Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά με την εποχή εκείνη είναι ότι η Μακεδονία-Θράκη ήταν τόπος προέλευσης του 5,5% των φοιτητών, η Θεσσαλία του 7,5% και η Ήπειρος του 6,5%. Δηλαδή, υπήρχε μεγαλύτερη αντιπροσώπευση όλων των περιοχών της χώρας, ενώ σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι κυρίως Πανεπιστήμιο της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ η κοντινή απόσταση με την Αθήνα δεν έχει πάψει να το κάνει ελκυστικό σε φοιτητές από την Αττική. Βεβαίως η κατάσταση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι εμφανίζεται με τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, και ιδιαίτερα τα λιγότερο δημοφιλή από αυτό των Ηλεκτρολόγων.