Συζητώντας με τη νέα μας Πρύτανι

Η νέα πρύτανις του Πανεπιστημίου μας, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, μίλησε στο περιοδικό μας για τους στόχους της και τις σκέψεις της για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Είστε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ποτέ πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα χαρακτηρίζατε αυτή σας την ιδιότητα ως ατού, εμπόδιο ή ως λεπτομέρεια άνευ σημασίας;

Πιστεύω ότι τελικά είναι λεπτομέρεια μικρής σημασίας. Η δυναμική ενός ατόμου δεν εξαρτάται από το φύλο.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το Πανεπιστήμιο Πατρών;

Κύριοι στόχοι μας είναι η κατάστρωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΣΣΑ) για την Εκπαίδευση, την Έρευνα, την Καινοτομία και τη σύνδεση της Έρευνας με την Πραγματική Οικονομία και τον Πολιτισμό. Όλα αυτά πρέπει να επιτευχθούν με την αποτελεσματική συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου. 

Η φοιτητική μέριμνα αποτελεί προτεραιότητά μας.

Σκοπεύουμε να διαχειριστούμε το νέο ΕΣΠΑ 20142020, τις χορηγίες και του υπόλοιπους οικονομικούς πόρους με ισοπολιτεία, αξιοκρατία, απόλυτη διαφάνεια και ανοικτές διαδικασίες.

Θα στηρίξουμε ερευνητικά, εκπαιδευτικά και διοικητικά το Ακαδημαϊκό Τμήμα, το οποίο αποτελεί το ουσιαστικό κύτταρο του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, θεσμοθετώντας μια άτυπη Σύγκλητο με τους προέδρους όλων των τμημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα θα αναδείξουμε και θα προβάλλουμε το έργο όλων των συναδέλφων χωρίς εξαιρέσεις, θεσπίζοντας συγχρόνως διαδικασίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιό μας να γίνει εστία και σημείο αναφοράς Ακαδημαϊκού έργου και Πολιτισμού.

Ποιό είναι το πιο δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα σας που πιστεύετε ότι θα σάς φανεί πιο χρήσιμο στην άσκηση των καθηκόντων σας και ποιό είναι το πιο αρνητικό που θα προσπαθήσετε να τιθασεύσετε;

Πήρα την απόφαση να διεκδικήσω τη διαχείριση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την αποφασιστική και ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με διακρίνει ευθύτητα, αισιοδοξία, αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια στις πράξεις μου. Θα προσπαθήσω, αν και το έχω καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό, να αναστείλω την παρορμητικότητά μου. Βέβαια όσο χρειάζεται!

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς σας στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού μας @UP αναφερθήκατε με ιδιαίτερη έμφαση και κεφαλαία γράμματα στη λέξη ΟΡΑΜΑ. Πιστεύετε ότι το όραμα είναι αυτό που κατά κύριο λόγο λείπει από το σημερινό Πανεπιστήμιο Πατρών και αν ναι πόσο εφικτή είναι η γεφύρωση του οράματος με την πραγματικότητα;

Ναι, πιστεύω ότι λείπει το όραμα και ένα στρατηγικό σχέδιο επίτευξής του. Με μικρά σταθερά βήματα και οργανωμένο σχέδιο μπορούμε να μετατρέψουμε το όραμά μας σε απτή πραγματικότητα.