Η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Ήταν μια πραγματική γιορτή. Καταρχάς ήταν όλοι εκεί, ή σχεδόν όλοι. Η αίθουσα κατάμεστη, οι πρώην και οι νέοι αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου να αλληλοσυγχαίρονται εγκάρδια. Οι Αρχές του τόπου: ο Μητροπολίτης Πατρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Πρόεδρος Εφετών, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές, εκπρόσωποι του Δήμου. Νιώσαμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι πραγματικά κομμάτι τούτου του τόπου που τους προύχοντες τους καλούμε και εκείνοι μάς τιμάνε στη γιορτή μας.
Και ήταν και οι φοιτητές που ήρθαν με τη ντουντούκα τους να φωνάξουν τα συνθήματά τους, να δηλώσουν και εκείνοι παρόντες στη γιορτή.
Ο αποχωρών Πρύτανης πήρε το λόγο στην αρχή και έκανε ένα μικρό απολογισμό της θητείας του, έζησε 5 υπουργούς, είπε, και μια κρίση καραμπινάτη και νέους νόμους, και άντεξε. Όταν τον διέκοψαν για λίγο, για να ανέβει στο βήμα μια νεαρή εκπρόσωπος κάποιας φοιτητικής παράταξης, με στωικότητα το αντιμετώπισε και αυτό, γιατί είχε δει τόσα χρόνια πολύ χειρότερα. Τέλειωσε με τις ευχές του στην νέα Πρύτανι και με τη μαντινάδα του, ως γνήσιος Κρητικός, τής ευχήθηκε να πετάει ψηλά.
Και μετά από σύντομη παρέμβαση του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Χαράλαμπου Γώγου, ήρθε η κορύφωση της γιορτής: ανέβηκε στο βήμα η νέα οικοδέσποινα, η νέα Πρύτανις, λαμπερή και εμφανώς συγκινημένη, με ευχαριστίες στους ανθρώπους της,που την στήριξαν και τη βοήθησαν να φτάσει ως εδώ, παρουσίασε τους συνεργάτες της και δίχως πολλά λόγια, αφού σύντομα, είπε, θα μιλήσουν τα έργα, έκλεισε την ομιλία της και ευχήθηκε “να είναι τα παιδιά μας περήφανα για μας στο τέλος της θητείας μας”.
Όταν μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Λυκουργιώτης, πρώην Πρύτανης, και ιστορικό στέλεχος του Ιδρύματος, κατάφερε σε λίγα λεπτά μέσα να ξεδιπλώσει ζωντανά μπροστά μας την ιστορία των 50 χρόνων του Πανεπιστημίου. Τότε νιώσαμε όλοι μες την αίθουσα τη βαρύτητα της αποστολής της νέας Πρυτάνεως και των συνεργατών της, που καλούνται να σταθούν αντάξιοι και να συνεχίσουν μια πορεία στην οποία τόσοι άλλοι έχουν συμβάλει. Δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις φωνές μας και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία.