Συνέδριο tRNA: έρευνα στη μετάφραση του γενετικού κώδικα

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά διεθνή συνέδρια στο πεδίο της μετάφρασης του γενετικού κώδικα και της ροής της γενετικής πληροφορίας, με παράδοση 50 χρόνων, το 25thtRNA Conference οργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο έγινε από 21-25 Σεπτεμβρίου 2014 στο Grecotel Olympia Riviera στην Κυλλήνη.

Τα tRNA Conferences ξεκίνησαν επίσημα το 1969 στο University of Cambridge από τον “πατέρα” του tRNA Sir Francis Crick (Βραβείο Nobel Φυσιολογίας/Ιατρικής 1962) και αποτελούν έκτοτε σταθερά σημεία αναφοράς της έρευνας στο πεδίο του RNA με έμφαση στην ροή της γενετικής πληροφορίας. Tα tRNA Conferences διοργανώνονται πλέον κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα και για αυτή την χρονιά το συγκεκριμένο επετειακό συνέδριο ανατέθηκε και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Περισσότεροι από 220 επιστήμονες στον τομέα της βιολογίας του RNA, της πρωτεϊνικής σύνθεσης, του γενετικού κώδικα, της μετα-μεταγραφικής ρύθμισης και τροποποιήσεων του RNA (RNA modification), της συνθετικής βιολογίας και της βιολογίας συστημάτων από 25 χώρες παρουσίασαν τις τελευταίες ανακαλύψεις στο πεδίο και την συσχέτισή τους με πολυάριθμες ασθένειες του ανθρώπου. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές περιλαμβάνονταν οι Paul Schimmel, Paul Agris, Dieter Söll, Susan Ackerman, και πολλοί άλλοι. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως επί Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Καθ. Νίκος Καραμάνος.

H διοργάνωση του συνεδρίου υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΛΚΕ) και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι»), την Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (EEBMB), την International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB), την European Molecular Biology Organization (EMBO), την RNA Society και τα Πανεπιστήμια Yale, Ohio State και SUNY-RNA Institute των ΗΠΑ. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Int. Journal of Molecular Sciences.

Περισσότερες πληροφορίες  http://www.trna2014.gr

tRNA
To Μεταφορικό RNA ή tRNA είναι μικρή αλυσίδα RNA, με μήκος 74-95 νουκλεοτιδίων που μεταφέρει ειδικά αμινοξέα σε μια επεκτεινόμενη πολυπεπτιδική αλυσίδα στα ριβοσώματα του κυττάρου, με βάση τις οδηγίες του αγγελιαφόρου RNA. Έτσι γίνεται η πρωτεΐνοσύνθεση κατά τη διάρκεια της μετάφρασης στο κύτταρο. Είναι ένας τύπος μη κωδικοποιητικού RNA.