Έμπολα

Το 1994 ο Richard Prestonστο βιβλίο του «ΘΕΡΜΗ ΖΩΝΗ», όπου περιγράφει πραγματικά γεγονότα, σχετικά τον ιό Έμπολα που διαδραματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80’, τελείωνε με τη φράση  “It will be back”. Σήμερα, ο Έμπολα έρχεται στο προσκήνιο  με μια από της πιο θανατηφόρες επιδημίες του στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία, σκοτώνοντας πάνω από το 60% των  ασθενών που μολύνθηκαν.

Με τον όρο Έμπολα, εννοούμε σήμερα τον ιό Έμπολα του Ζαΐρ, ο οποίος είναι και ο πλέον θανατηφόρος, και στον οποίο αποδίδεται η τρέχουσα επιδημία. Ο Έμπολα πήρε το όνομά του από έναν ποταμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου το 1976 εντοπίστηκαν σε ένα χωριό τα πρώτα κρούσματα. Ο ιός  Έμπολα του Ζαΐρ μαζί με αυτόν του Σουδάν και τον ιό Marburg αποτελούν τα τρία πιο θανατηφόρα αδέρφια της οικογένειας των Νηματοϊών. Οι ιοί αυτοί προκαλούν ιογενή αιμορραγικό πυρετό που  χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που αρχικά μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης (πυρετός, μυϊκός πόνος, αδυναμία, πονοκέφαλο, πονόλαιμο) και στη συνέχεια αιμορραγικές διαταραχές και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια πολλών οργάνων και θάνατο.

Υπάρχουν και άλλες οικογένειες ιών  που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό˙  αυτές είναι των Αρεναϊών (Arenaviridae), Μπουνιαϊών (Bunyaviridae) και Φλαβοϊών (Flaviviridae).  Μερικοί από τους ιούς προκαλούν σχετικώς ήπιες ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για κανένα ιογενή αιμορραγικό πυρετό, πλην του Κίτρινου Πυρετού (μέλος των Flaviviridae).

Ο Έμπολα μεταδίδεται με την άμεση επαφή, το αίμα, τις εκκρίσεις και άλλα σωματικά υγρά, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα, κόπρανα. Μεταδίδεται και με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, με ασθενείς ακόμα και 2 μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα ή με το τσίμπημα κουνουπιών.  Ο Έμπολα καταστρέφεται με πλύσιμο με σαπούνι, με τη χλωρίνη και τα συνήθη αντισηπτικά. Γενικά,  ο κίνδυνος μόλυνσης  είναι πολύ χαμηλός, εκτός και αν υπάρξει επαφή με ασθενείς. Οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από 2 έως 21 μέρες, μετά την έκθεση στον ιό.

Αν έχετε ταξιδεύσει πρόσφατα σε χώρα που παρουσιάστηκε επιδημία, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική εκτίμηση και ειδικά αν παρουσιάζετε συμπτώματα. Περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μας (2610-999000)  και στις ιστοσελίδες www.keelpno.gr και www.who.int.