50 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών: η γιορτή ανήμερα του Αγίου Ανδρέα

Ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, Κυριακή βράδυ, η μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού είχε βάλει τα γιορτινά της. Το Πανεπιστήμιο γιόρταζε  τα «στρογγυλά» του γενέθλια και τιμούσε τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στην ιστορία του.

Τίμησε πρώτα με αριστεία  τους φοιτητές που πρώτευσαν, έναν από κάθε σχολή. Ο πρώτος των πρώτων ήταν, για την χρονιά αυτή, ο Κυριάκος Ισπόγλου, από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το δίπλωμά του είχε βαθμό 9.59, τον πιο υψηλό σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε, συγκινημένος, ο πατέρας του, αφού ο ίδιος φοιτά ήδη σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Το ίδιο συνέβη και  με την περίπτωση του Γιώργου Τσιουρή από τη σχολή Υγείας, σε αντίθεση με τη  Σοφία Αζεμπαάχ από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και τη Φωτεινή Σερέτη από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, οι οποίες ήταν παρούσες  και παρέλαβαν οι ίδιες την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ.Νίκου Καραμάνου.

Γεμάτη ιστορική μνήμη ήταν η απόδοση τιμής στους διατελέσαντες πρυτάνεις. Απηγγέλθησαν όλα τα ονόματα των πρυτάνεων από το 1974 ως τώρα. Αρκετοί ήρθαν αυτοπροσώπως, ανέβηκαν τα σκαλιά και πήραν την πλακέτα από τα χέρια της Πρυτάνεως κ. Β. Κυριαζοπούλου, ενώ για κάποιους που έχουν ήδη φύγει από κοντά μας, την παρέλαβαν συγγενείς, κόρες, σύζυγοι. Ο Σταμάτης Αλαχιώτης, μαζί με τις ευχές του, σημείωσε: "Ήταν καλά εκείνα τα χρόνια", αναφερόμενος στη δεκαετία του '90 που διετέλεσε πρύτανης. Συγκίνηση προκάλεσε και ο Κωνσταντίνος Γούδας (πρύτανης  τα έτη  1975-1976) που, αν και προχωρημένης ηλικίας, ανέβηκε στο βάθρο με τη βοήθεια δικού του προσώπου, ώστε να πάρει ο ίδιος την πλακέτα. Ύστερα, τιμήθηκε ο τέως Γενικός Γραμματέας κ. Σπήλιος Παπαθανασόπουλος που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρών για 42 χρόνια από τη δεκαετία του 60 μέχρι προσφάτως, διαδραμάτισε ξεχωριστό ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξή του. 

Εν συνεχεία, το Πανεπιστήμιο τίμησε τους ευεργέτες του: τον Δημήτρη Σφήκα ,ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει το Κέντρο Αποκατάστασης, την οικογένεια Μεντζελόπουλου για τις ομώνυμες υποτροφίες, την οικογένεια Τοπάλη για την υποστήριξη των πολιτιστικών ομάδων, το Ίδρυμα Ι. Λάτση και το  Ίδρυμα Σ. Νιάρχου για την επιχορήγηση του Κέντρου Μυελού και της Νευρολογικής Κλινικής, τον ανώνυμο ευεργέτη που, μέσω του Ιδρύματος Limmat, δίνει βραβεία κάθε χρόνο σε αποφοίτους της Πολυτεχνικής Σχολής, την οικογένεια της  Σ. Τούλα που έκτισε το εκκλησάκι μας, την οικογένεια Μιχελή για τις ομώνυμες υποτροφίες και άλλους.

Ακόμη τιμήθηκαν άνθρωποι της πόλης, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ρώρρος,  ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των εμπόρων της Πάτρας, ήδη από την δεκαετία του '50, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια να ιδρυθεί  το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας.  Τέλος,  τιμήθηκαν τέσσερις διακεκριμένοι πατρινοί λογοτέχνες: οι κ. Αθηνά Κακούρη, Βασίλης Λαδάς, Μαρία Λαϊνά και Έρση Σωτηροπούλου, που έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσαν το παρόν αρχές του τόπου, αλλά και πολλά μέλη της κοινότητας, προσφώνησε η Πρύτανις κ. Β. Κυριαζοπούλου, και  ο Αν. Πρόεδρος του Συμβουλίου Χ. Γώγος. Τέλος, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Αθανάσιος Βαλτινός που πρόσφατα δώρισε τη βιβλιοθήκη του στο Πανεπιστήμιο, έδωσε πανηγυρική ομιλία με θέμα «Λογοτεχνία vs Ιστορία», αναφερόμενος ως επί το πλείστον  στο ρόλο που έχει ο λογοτέχνης να μετατρέπει το ιστορικό γεγονός σε μύθο. Η ζεστή εκδήλωση έκλεισε με ρεσιτάλ κιθάρας από τον Κώστα Κοτσιώλη.