Η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά

Η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά αποτελεί ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα και είχε απασχολήσει το Πανεπιστήμιό μας και στο παρελθόν. Το @UP παρευρέθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά: Δράσεις, Εμπειρίες, Εκτιμήσεις και Προοπτικές»που έγινε στις 12 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο και σάς μεταφέρει μια μικρή γεύση αυτής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  που δραστηριοποιείται από το 2010 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν σταματά να προσφέρει σε σχολεία και οικογένειες που το έχουν ανάγκη και συνεχώς θέτει νέους στόχους προς υλοποίηση. Η πορεία του προγράμματος είναι ανοδική  όπως και ο ετήσιος αριθμός των παιδιών Ρομά που ωφελούνται από αυτό. Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η πρόσβασή τους στις σχολικές μονάδες, η εξοικείωση αυτών και των οικογενειών τους με την εκπαίδευση και το σχολείο και η παραμονή τους σε αυτό. Ακόμη, στοχεύει στην ομαλή ένταξή τους στο σχολείο και την κοινωνία.  Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το πρόγραμμα κινητοποίησε 9 «δράσεις», με διαφορετικό αντικείμενο στην καθεμία, ώστε η αντιμετώπιση των προβλημάτων να είναι πολυεπίπεδη.

Ενδεικτικά παραδείγματα των δράσεων αποτελούν η δημιουργία τάξεων υποδοχής ανάλογα με το γλωσσικό επίπεδο των παιδιών, μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης, όπως ζωγραφική, ατομικά και ομαδικά παιχνίδια μουσικής και παρατηρητικότητας, ασκήσεων μνήμης και θεατρικού παιχνιδιού. Ακόμη, εμπλουτίστηκαν οι βιβλιοθήκες των σχολείων με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και δημιουργήθηκαν τμήματα ενηλίκων Ρομά.

Κανένα παιδί, έφηβος ή ενήλικος άνθρωπος δεν πρέπει να αποκλείεται από την γνώση και την μάθηση. Ελπίζουμε η «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» να συνεχίσει να δραστηριοποιείται και να βοηθά τις οι οικογένειες αυτές να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας, χωρίς να χάσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.

Υ.Γ. Για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται στην Αμαλιάδα, από τους ίδιους τους Ρομά, η προφορική γλώσσα τους και ήδη έχουν ξεκινήσει μαθήματα εκμάθησής της.

Περισσότερα για τις δράσεις, τους στόχους και τους σκοπούς του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στους σχετικούς ιστότοπους:

http://www.romaedu.upatras.gr/

http://www.keda.uoa.gr/roma/
 

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Νίκο Μπατζαλή, διαμεσολαβητή Ρομά και γραμματέα του συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» και τον κύριο Χρήστο Παρθένη για τις επιπλέον πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μου σχετικά με το πρόγραμμα.