Orange Grove: Ένας “πορτοκαλεώνας” νεανικής επιχειρηματικότητας

>> ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. Jan Versteeg κατά την παρουσίαση του Orange Grove στο Συνεδριακό Κέντρο του Παν. Πατρών

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. Jan Versteeg παρουσίασε το Orange Grove, μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας για τη λειτουργία ενός ευέλικτου χώρου εργασίας, όπου νέοι επιστήμονες μπορούν να μετατρέψουν καινοτόμες ιδέες τους σε μία επιχείρηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, μέλη δύο νεοφυών εταιρειών (startup), απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών που δραστηριοποιούνται στο Orange Grove, της Clio Muse και της Prosvasis, ενώ «το παρών» έδωσαν και οι νικητές του πρόσφατου "1ου Μαραθώνιου Προγραμματισμού της Πάτρας για το Κοινωνικό Καλό", τους οποίους φιλοξενεί το Orange Grove για 6 μήνες. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα. Για πρώτη φορά, φοιτητές, απόφοιτοι και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν νεοφυείς εταιρείες, μέλη των οποίων προέρχονται από το Πανεπιστήμιό μας.

Ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. Jan Versteeg, δήλωσε στο @UP:

" I am very happy I had the opportunity to visit the University of Patras, where I discussed with the students about entrepreneurship, innovation and the possibilities that incubators offer to them. The University of Patras produces very capable graduates that have already created some very interesting start-ups. A couple of them are part of Orange Grove (Clio Muse and Prosvasis) and we are looking forward to welcoming more!"

Τί είναι το Orange Grove Athens;

Το Organge Grove είναι ένας ευέλικτος χώρος εργασίας νέων επιχειρήσεων, ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με την υποστήριξη Ελληνικών και Ολλανδικών εταιρειών και πανεπιστημίων. Το Orange Grove ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, ως εγχείρημα του Ολλανδού πρέσβη κ. Jan Versteeg, με στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ως αντίδοτο στην ανεργία και την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain). Στεγάζεται στο ισόγειο της πρεσβείας στην Αθήνα, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, και παρέχει σε νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, εξειδικευμένη εκπαίδευση και εταιρική δικτύωση στο σύνολο των φορέων-υποστηρικτών του Orange Grove στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.orangegrove.biz/

Nεοφυής επιχείρηση (Startup)

Ο όρος "νεοφυής επιχείρηση" χρησιμοποιείται, κυρίως, για να περιγράψει νεοσύστατες επιχειρήσεις που συνδέονται με υψηλή ανάπτυξη, έχουν τεχνολογικό προσανατολισμό και στην πλειοψηφία τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα αγορά ή να εξελίξουν δυναμικά μια υπάρχουσα.

Το @UP παρουσιάζει, σύντομα, τις εταιρείες και ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ δύο από αυτές που φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα στο Orange Grove, μιλούν και για τα οφέλη που αποκόμισαν από την λειτουργία τους, μέσα στον ειδικό αυτό χώρο της Ολλανδικής Πρεσβείας.

CLIO MUSE

Η Δάφνη Τσεβρένη (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών), ο Ανδρέας Φατούρος (Συντηρητής Έργων Τέχνης, ΑΤΕΙ Αθηνών) και ο Γιάννης Νικολόπουλος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Παν/μίου Πατρών) δημιούργησαν την Clio Muse, μια δωρεάν εφαρμογή ξενάγησης που μοιράζεται σύντομες, χρονομετρημένες, αληθινές, πρωτότυπες και πολλαπλές ιστορίες για κάθε έκθεμα. Οι χρήστες της εφαρμογής επιλέγουν τι θα διαβάσουν, κρίνοντας από τους τίτλους των διαθέσιμων ιστοριών και την χρονική τους διάρκεια. Ταυτόχρονα, ανώνυμα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώνονται, ώστε ο εκθέτης να προσαρμόζει διαρκώς την έκθεσή του καλύτερα στο κοινό. Η Clio Muse φιλοξενείται στον συνεργατικό χώρο της Ολλανδικής Πρεσβείας, Orange Grove, γεγονός που βοήθησε αρκετά την ομάδα να εισχωρήσει στην, κατά γενική ομολογία, κλειστή αγορά των Μουσείων. Έτσι, σήμερα, η Clio Muse μπορεί να σάς ξεναγήσει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στη Liquid Art House Gallery, στη Βοστώνη, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ολλανδική Πρεσβεία, στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες: http://cliomuseapp.com/, https://www.facebook.com/cliomuseapp

[εκ μέρους της Clio Muse, ο Γιάννης Νικολόπουλος]

PROSVASIS

Η ομάδα του “prosvasis” προσπαθεί να αναπτύξει μία εφαρμογή κατ' αναλογία του TripAdvisor, η οποία, όμως, θα απευθύνεται σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, έχοντας ως “όπλο” τις σύγχρονες εφαρμογές πληροφορικής σε υπολογιστές και έξυπνες κινητές συσκευές. Το “prosvasis” αποτελεί μια online πλατφόρμα, όπου συγκεντρώνονται με εύκολο και απλό τρόπο, προσβάσιμα σημεία τουριστικού, κυρίως, ενδιαφέροντος. Στην πορεία αυτής της ανάπτυξης βρεθήκαμε στο χώρο OG της ολλανδικής πρεσβείας, γεγονός που μάς βοήθησε να καθορίσουμε την στρατηγική μας με την συμβουλευτική που μάς παρείχαν καθόλη τη διάρκεια του project μας. Η ομάδα του “prosvasis” αποτελείται από τους πρόσφατους αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών Έφη Δασκαλοπούλου, Έλενα Καζια-Μπατμα, Νίκο Φαζακη  και Βασίλη Καπογιαννόπουλο.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.prosvasis.co/?lang=el, https://www.facebook.com/profile.php?id=100007697746811&fref=ts

[εκ μέρους της ομάδας του “prosvasis”, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος]

 Σχεδιάζοντας για το Κοινωνικό Καλό

Ο μαραθώνιος προγραμματισμού “1st Patras Hackathon for Social Good” διεξήχθη στην Πάτρα στις 28-30 Νοεμβρίου 2013, ως πρωτοβουλία της κοινωνικής υπηρεσίας του Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της ID-GC Πάτρας (Industry Disruptors-Game Changers), μίας ΜΚΟ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.  Για περισσότερες από 54 ώρες οι συμμετέχοντες εργάστηκαν με σκοπό την κατασκευή της «Πυξίδας Αλληλεγγύης» (www.pixis.gr), μιας δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία καταγράφει τις κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης και καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους ως προς αυτές.  Οι νικητές του μαραθωνίου, Ιωάννα Ανυφαντή, Μίρα Ζέϊτ, Νίκος Νικολαΐδης, Ορέστης Νικόλας και Κώστας Χριστόπουλος θα φιλοξενηθούν δωρεάν για 6 μήνες στο Orange Grove.