γνωρίΖΩ – χαρίΖΩ ζωή

>>Ο παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος γίνεται επί σκηνής εθελοντής δότης μυελού των οστών

Μαθήματα αισιοδοξίας, ανθρωπιάς και δυναμισμού μάς έδωσαν οι δότες και οι λήπτες του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ)-«Χάρισε Ζωή», την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, στην εκδήλωση «γνωρίΖΩ – χαρίΖΩ ζωή» που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου μας, σε μια βραδιά που το γέλιο και το δάκρυ συγκίνησης βάδιζαν δυναμικά χέρι-χέρι ως το τέλος της. Και πώς να μην βιώναμε όλα αυτά τα συναισθήματα, όταν απολαμβάναμε το θαύμα του να δίνεις ζωή από τη ζωή σου;

Την εκδήλωση άνοιξε ο άνθρωπος που δίνει πνοή στο ΚΕΔΜΟΠ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του ΠΓΝΠ, κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης. Ο κ. Σπυριδωνίδης δήλωσε ότι τέσσερα χρόνια πριν, όταν ιδρύθηκε το ΚΕΔΜΟΠ, επιδίωξη τους ήταν, μέσα από τις εκδηλώσεις του, να καταφέρουν να σωθεί έστω κι ένας άνθρωπος.  Τότε θα πετύχαιναν τον στόχο τους. Σήμερα, μπορούν να είναι περήφανοι για όλα όσα έχουν καταφέρει, αλλά, όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Σπυριδωνίδης, χρειάζονται πολλά άτομα ακόμα για να γεμίσει η παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών και Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, κα. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας»

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους επτά Έλληνες εθελοντές δότες που βρέθηκαν συμβατοί με ασθενείς από το εξωτερικό, οι έξι μάλιστα εκ των οποίων ήταν παρόντες και βραβεύθηκαν για τη συμβολή τους. Αν και μέχρι πρότινος ο αριθμός των δοτών ήταν περιορισμένος, πλέον, με την καμπάνια ενημέρωσης του ΚΕΔΜΟΠ, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός έχει αυξηθεί και το μέλλον διαφαίνεται αισιόδοξο.

Η κορύφωση της βραδιάς ήταν η συνάντηση, για πρώτη φορά, των Ελλήνων ληπτών μυελού των οστών και των δοτών τους, τέσσερις από τους οποίους ταξίδεψαν μάλιστα από τη Γερμανία για να τους συναντήσουν. Δεν ήταν τυχαίο που και τα τέσσερα άτομα προέρχονταν από τη Γερμανία, καθώς αυτή η χώρα έχει τη μεγαλύτερη δεξαμενή εθελοντών δοτών στην Ευρώπη. Η συνάντηση μεταξύ τους είναι το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας που προαπαιτεί την αμοιβαία επιθυμία και των δύο πλευρών να γνωριστούν από κοντά, με το ελάχιστο χρονικό διάστημά της να είναι τα δύο έτη από την επιτυχή μεταμόσχευση. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η ηλικία, κατά την οποία ένας εκ των δοτών προσέφερε το μόσχευμα του, μιας και ήταν τότε μόλις δεκαεπτά ετών. Ακολούθησαν συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές με αγκαλιές και φιλιά ευγνωμοσύνης και αναμνηστικά βραβεία.

Μία ευχάριστη νότα στην όλη βραδιά έδωσαν η Παιδική και η Νεανική Χορωδία της Πολυφωνικής Πατρών, υπό τη διεύθυνση της κας. Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, η Ειρήνη Στάμου (σόλο φλάουτο) και οι Nassia & the VIPerformers.

Στο τέλος της εκδήλωσης και ο ίδιος ο παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών επί σκηνής, δείχνοντας έμπρακτα πόσο εύκολο και ανώδυνο είναι να γίνει κανείς εθελοντής δότης. Απλά με τη λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα), μπορεί, αυτόματα, ο καθένας να μπει στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών και αν κάποτε βρεθεί συμβατός, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι, αφού του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και βρεθεί απολύτως υγιής, να δώσει απλά αίμα.

Οφείλουμε όλοι και όλες να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών και, όπως χαρακτηριστικά είπε η πρώτη Ελληνίδα δότρια Νικολέτα Ευριπίδου «Το να γίνεις δότης είναι μια ευλογία από το Θεό. Αλλά αυτή την ευλογία την έχουμε όλοι μας και αν δεν γίνουμε εθελοντές, δεν θα το μάθουμε ποτέ».