Μικρές ειδήσεις

>> Το Κονσέρτο της Πολυφωνικής Πατρών στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου μας

 • Το έργο των 100 πρώτων ημερών της παρουσίασε η Πρυτανική αρχή, η Πρύτανις κ. Κυριαζοπούλου και οι αναπληρωτές της, σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Η παρουσίαση των επιτευγμάτων και οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο ήταν εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης και διαλόγου μεταξύ της κοινότητας και της διοίκησης. Δυστυχώς,η συμμετοχή της κοινότητας στην εκδήλωση ήταν κατώτερη του αναμενόμενου.
 • Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Υγεία, με κατευθύνσεις στο Περιβάλλον και την Κοινωνική Ιατρική, αρχίζει από το Φεβρουάριο στο Τμήμα Ιατρικής. Οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις 30 θέσεις των πρώτων μεταπτυχιακών θα πρέπει να κατατεθούν στο Τμήμα ως τις 28 Ιανουαρίου.
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΑ) διορίστηκε ο Καθ. Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παναγιωτάκης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 • Το Πανεπιστήμιο Πατρών απέκτησε σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο επαγγελματιών Linkedin, στην οποία έχουν ενταχθεί ως followers πάνω 12,7 χιλιάδες απόφοιτοι. Ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως για θέματα διεθνών σχέσεων έχει φροντίσει ιδιαίτερα το θέμα, αφού είναι γνωστό ότι τέτοια μέσα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τους απόφοιτούς του, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.
 • Δυναμική πορεία έχει και το discussion group του Πανεπιστημίου Πατρών στο Linkedin που λειτουργεί από το 2008 με 4,6 χιλιάδες μέλη. Στοιχείο που προβληματίζει, είναι η αύξηση των μελών του group που φεύγουν από την χώρα: πλέον 1 στους 3 απόφοιτους δηλώνει ότι εργάζεται στο εξωτερικό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ήταν 1 στους 5.
 • Στην ΑΔΙΠ υποβλήθηκε η έκθεση αυτό-αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Πατρών για την περίοδο 2010-2014. Στο πλαίσιό της γίνεται η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των μονάδων της κεντρικής διοίκησης- ένα σημαντικό βήμα για τη παρακολούθηση της προόδου και την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται.
 • Ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο πρόκειται να γίνει το Πανεπιστήμιο, αφού ψηφίστηκε τη Δευτέρα  22/12/14, η προεκλογική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές δικαιούνται εξέταση σε όλα τα προσφερόμενα μαθήματα, χειμερινά και εαρινά, σε όλες τις εξεταστικές περιόδους. Ένα ακόμη βήμα για το διαχωρισμό της διδασκαλίας και της εξέτασης των μαθημάτων.
 • Η πολυήμερη κατάληψη στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων έληξε μετά από παρέμβαση της Πρυτανικής αρχής. Αν και οι εξετάσεις χάθηκαν,  το εξάμηνο σώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ οι επίμαχες διατάξεις του κανονισμού θα αρχίσουν να ισχύουν μετά από 12 μήνες. Ανακωχή ως τότε.
 • Και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ταλαιπωρήθηκε από μακράς διαρκείας κατάληψη. Ωστόσο, με αιτήματα λιγότερο σχετικά με τις σπουδές και το Πανεπιστήμιο η λήξη της κινητοποίησης έγινε ακόμη πιο δύσκολη.
 • Το τελευταίο διάστημα, η Σύγκλητος εξέφρασε τις ανησυχίες της για την επίδραση των καταλήψεων των διοικητικών υπαλλήλων στην λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε εις απάντησιν, ο σύλλογος που οργανώνει αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα σκληρή.  «Η Σύγκλητος» αναφέρει «χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό, την εντατικοποίηση της δουλειάς, αδιαφορώντας για την ζωή και το μέλλον των 85 οικογενειών που επί ενάμιση  χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς ανέχειας και ανασφάλειας».  Πρόκειται για μια θέση άδικη, καθώς η Σύγκλητος και συνολικά το Πανεπιστήμιο έχει δείξει ότι δεν αδιαφορεί καθόλου για τους εν διαθεσιμότητα υπαλλήλους. Κάποιες, όμως, μορφές κινητοποίησης, όπως η κατάληψη, δεν είναι αποδεκτές.
 • Στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο, επιτυχημένη εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «Πέρα από τα σύνορα» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων και την Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Δ. & Β. Σφήκα». Η εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση μουσικής και χορού, έστειλε μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και γενικότερα το κοινωνικό γίγνεσθαι.
 • Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας, δύο φορές τον μήνα συζητούν για συγγραφείς, κείμενα και θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας. Παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας των συναντήσεων είναι ακαδημαϊκός, πρόκειται για επιστημονικά σεμινάρια με κύριο στόχο τη διεύρυνση του γνωστικού ορίζοντα των φοιτητών,  αυτές είναι ανοικτές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία.  Ήδη στο πρώτο σεμινάριο, που αφορούσε στον Κ. Καρυωτάκη, το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο, καθώς συμμετείχαν 100 άτομα, σε μία συνάντηση που διήρκεσε έως τις 10:30 το βράδυ!
 • Τα Χριστούγεννα στην Πάτρα είναι συνυφασμένα με το Κονσέρτο της Πολυφωνικής, μια εκδήλωση sold out μέρες πριν την πραγματοποίησή της. Αυτή τη χρονιά, το Πανεπιστήμιο συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση, συμβάλλοντας στην επιτυχία της εκδήλωσης.
 • Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ανακοίνωσε ότι τα σαββατοκύριακα θα είναι ανοικτές οι εγκαταστάσεις του μετά τις 2 το απόγευμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη ικανοποιώντας αίτημα χρηστών των εγκαταστάσεων, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ευρύτερου κοινού που κατακλύζουν το γυμναστήριο, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα.