Με το Erasmus στο Πανεπιστήμιο Πατρών

>> Erasmus Student Network, από εκδρομή των φοιτητών Erasmus του Πανεπιστημίου Πατρών στα Καλάβρυτα

Το πρόγραμμα Erasmus είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο επιτυχημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε το 1987 και τα τελευταία 25 χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των σπουδαστών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  Κάθε χρόνο πάνω από 100 φοιτητές επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Πατρών ως ίδρυμα υποδοχής.  Οι χώρες απ’  όπου προέρχονται οι περισσότεροι φοιτητές Erasmus του Πανεπιστημίου Πατρών είναι κυρίως: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Σλοβενία, Κύπρος, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία. Συναντήσαμε μερικούς από αυτούς και τους ζητήσαμε να καταγράψουν,  χωρίς φόβο και πάθος, την γνώμη τους για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τί εντύπωση απεκόμισαν τελικά; 

Levent Koese

Χώρα καταγωγής: Γερμανία
Πανεπιστήμιο:  Aachen University
Φοίτησε το Εαρινό εξάμηνο του 2014 στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών ως Μεταπτυχιακός Φοιτητής. «Γραφειοκρατία: Δεν υπάρχει online αίτηση εγγραφής φοιτητών Erasmus, οπότε έπρεπε να υποβάλω όλες τις αιτήσεις μου ταχυδρομικώς στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Βέβαια, περίμενα περίπου 3 μήνες την έγκριση των χαρτιών μου, γιατί όλη η διοίκηση του Πανεπιστημίου βρισκόταν σε απεργία. Πραγματικά, ήταν ένα τεστ υπομονής το Erasmus μου στην Ελλάδα με τόσες πολλές απεργίες.

Πανεπιστήμιο: Η πανεπιστημιούπολη είναι τεράστια. Μέχρι το τέλος της παραμονής μου, έβρισκα πολύ δύσκολα το σωστό κτίριο. Το κτίριο, όμως, που ξεχώριζε για μένα, ήταν η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου μπορούσαμε με την κάρτα μας να δανειζόμαστε βιβλία και να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμα και μέσω WLAN ή καλωδίου LAN. Το δεύτερο πιο σημαντικό κτίριο ήταν η Εστία. Ως φοιτητής Erasmus είχα μια κάρτα με την οποία μπορούσα να γευματίζω δωρεάν και στα τρία γεύματα της ημέρας, όμως, και πάλι έπρεπε να ήμουν υπομονετικός και να περιμένω στην τεράστια ουρά που υπήρχε καθημερινώς. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να μην βρίσκεται στο κέντρο της πόλης,  με το λεωφορείο, όμως, είναι μόνο 25 λεπτά μακριά, στο Ρίο, με την υπέροχη θέα της Γέφυρας, όπου όλα είναι πιο ήσυχα.

Ελεύθερος χρόνος: Υπάρχει μια φοιτητική ομάδα, το ESN (Erasmus Student Network) το οποίο βοηθάει πάρα πολύ όλους τους φοιτητές Erasmus σε ό,τι πρόβλημα κι αν έχουν. Παράλληλα, κάθε βδομάδα διοργάνωναν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και μάς έδωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα της Ελλάδας και της Πάτρας.

Αν θα έκανα ξανά Erasmus στην Πάτρα; Αναμφίβολα!». 

Justyna Żurawska
Χώρα καταγωγής: Πολωνία
Πανεπιστήμιο: Adam Mickiewirz University
Φοίτησε το χειμερινό εξάμηνο του 2014 στο τμήμα Φιλοσοφίας ως Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στο πρόγραμμα Erasmus. Η πρώτη φορά ήταν όταν ήμουν δευτεροετής φοιτήτρια. Τώρα είμαι στον τελευταίο χρόνο του Μεταπτυχιακού μου. Το μέρος τώρα είναι διαφορετικό, οπότε και οι εμπειρίες μου ως φοιτήτρια Erasmus διαφέρουν. Το να βρίσκομαι στην Πάτρα είναι μια εμπειρία. Η πανεπιστημιακή ζωή είναι μια τρέλα. Στην χώρα μου δεν υφίσταται η παροχή δωρεάν φαγητού με μία μόνο κάρτα. Το μόνο που έχουμε στην Πολωνία δωρεάν, είναι οι σπουδές μας. Για όλα τα άλλα, όπως για παράδειγμα, για τις φοιτητικές μας κάρτες ή τις κάρτες των βιβλιοθηκών, πρέπει να πληρώνουμε, ανεξάρτητα αν το εισόδημά μας είναι υψηλό ή χαμηλό. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη αν μου αρέσει που το φαγητό στην Εστία είναι δωρεάν. Συγκρίνετε μόνο την εικόνα του εστιατορίου της Εστίας και την εικόνα του εστιατορίου του Πάρκου της Ειρήνης. Δύο αντίθετοι κόσμοι. Το φαγητό είναι διαφορετικό και το μέρος από μόνο του είναι ξεχωριστό. Επίσης, οι απεργίες στο Πανεπιστήμιο είναι κατά κάποιον τρόπο πολύ θλιβερές. Αισθάνομαι ότι αυτοί που απεργούν και διαμαρτύρονται ξεθυμαίνουν,  πιστεύω, όμως, ότι με αυτό τον τρόπο δεν αλλάζουν τίποτα».

Lenka Janoveova

Χώρα καταγωγής: Σλοβακία
Πανεπιστήμιο: P.J. Safarik University In Kosice
Φοίτησε για δύο εξάμηνα στο Τμήμα Φιλολογίας ως Διδακτορική Φοιτήτρια.

«Η καθηγήτρια μου ήταν πολύ βοηθητική και πάντα προσπαθούσε να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά μου. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ήταν πολύ αργή και αδιάλλακτη, σε αντίθεση με το προσωπικό του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων που ήταν πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές στην Πάτρα με τους άλλους φοιτητές Erasmus, πολλούς από τους οποίους συνάντησα χάρη στο ESN. Απολάμβανα το φαγητό στην Εστία και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των φοιτητικών ομάδων στην Εστία. Γενικότερα, όμως, θα προτιμούσα να υπήρχαν λιγότερες απεργίες και κωλύματα. Η γενικότερη Erasmus εμπειρία μου ήταν πολύ όμορφη, κυρίως λόγω των υπέροχων ανθρώπων που γνώρισα στην Πάτρα».

Richard Mezei
Χώρα καταγωγής: Σλοβακία
Πανεπιστήμιο:  Masarykova univerzita
Φοίτησε το εαρινό εξάμηνο του 2013 στο Οικονομικό Τμήμα του ΠΠ.
«Οι καθηγητές ήταν υπέροχοι. Κατάφερα να εξεταστώ σε όλα τα μαθήματα στα Αγγλικά,  γι’ αυτό, εξάλλου, δεν χρειάστηκα βοήθεια με τα μαθήματα. Στην αρχή ήταν μια Ελληνίδα συμφοιτήτριά μου που με βοηθούσε σε ό,τι χρειαζόμουν. Πραγματικά, απόλαυσα την φοίτησή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιας και οι περισσότεροι Έλληνες και Erasmus φοιτητές ήταν απίθανοι. Μου λείπουν οι μέρες εκείνες και σχεδιάζω να επισκεφτώ πάλι την Πάτρα, φέτος το καλοκαίρι».