Το Πανεπιστήμιο Πατρών με τα μάτια των φοιτητών Erasmus

>>Από εκδρομή των φοιτητών Erasmus στη Ζάκυνθο

Η σελίδα www.stexx.eu φιλοξενεί ,ανώνυμα, εμπειρίες, σχόλια και συμβουλές από τους φοιτητές του προγράμματος Erasmus, δίνοντας τη δυνατότητα να δούμε την εθνικότητά τους. Κάναμε μία σύντομη έρευνα για να καταγράψουμε συνολικά τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Φυσικά, τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους φοιτητές είναι το επίπεδο εκπαίδευσης και το κόστος ζωής εδώ.  Όπως πολύ σωστά τονίζει ένας φοιτητής, «Η χώρα προέλευσης παίζει  σημαντικό ρόλο στο αν θα θεωρήσεις τη ζωή εδώ ακριβή ή όχι» ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως το να έχεις αποταμιεύσει χρήματα βοηθά, τόσο στο να γνωρίσεις γενικότερα τη χώρα, όσο και στο να ζήσεις με μια σχετική άνεση και, ίσως, να νοικιάσεις κι ένα διαμέρισμα.  Στα συν του Πανεπιστημίου μας, πολλοί είναι αυτοί που προσμετρούν τη δυνατότητα διαμονής στην Εστία, την σίτιση στο εστιατόριο της Εστίας, τις δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες και την πλούσια βιβλιοθήκη.

Και στο ακαδημαϊκό κομμάτι, όμως, οι περισσότεροι φοιτητές έμειναν ευχαριστημένοι από την αντιμετώπισή τους από καθηγητές και συμφοιτητές. Το μόνο θέμα που διχάζει τους επισκέπτες μας είναι το αν κάποιος πρέπει να επιλέξει να παρακολουθήσει διαλέξεις στα αγγλικά ή τα ελληνικά, καθώς υπάρχουν φοιτητές που θεωρούν πως οι διαλέξεις στα αγγλικά δεν ήταν επαρκείς και άλλοι που έμειναν ενθουσιασμένοι με τους καθηγητές μας.

Βέβαια, φοιτητική ζωή δε σημαίνει μόνο μελέτη. Οι φοιτητές που μάς επισκέφτηκαν, δηλώνουν ερωτευμένοι με τον πολιτισμό και την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας φοιτητής από τη Σλοβακία «Οι Έλληνες είναι άνθρωποι φιλικοί, καλόβολοι και έτοιμοι να βοηθήσουν. Η ζεστασιά αυτή που λείπει από τους κατοίκους της χώρας μου, με έκανε να ωριμάσω εσωτερικά». Όσο για την Πάτρα, ποιός να απογοητευτεί από μια πόλη που προσφέρει βουνό και θάλασσα ταυτόχρονα;