Μικρές ειδήσεις

  • Στις 22-24 Ιανουαρίου έλαβε χώρα το συνέδριο «Κριτική, Ερμηνεία και Πράξη», το οποίο διοργανώθηκε από τον επικ. Καθ. κ. Ανδρέα Μιχαλάκη του Τμήματος Φιλοσοφίας, προς τιμήν της ομότιμης Καθηγήτριας Ιόλης Πατέλη. Ένα τριήμερο γεμάτο ενδιαφέρουσες ομιλίες με ευρύ φάσμα θεματολογίας. Όσοι παρευρέθηκαν, έστω σε μερικές από τις ομιλίες, σίγουρα πήραν μια γεύση από την γοητεία που ασκεί η φιλοσοφία.
  • Η Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε τη νέα, επικαιροποιημένη έκδοση του Καταλόγου Περιοδικών που διαθέτει. Ο κατάλογος περιλαμβάνει: έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά που υπάρχουν στη συλλογή της, συνδρομές περιοδικών που είναι ενεργές σήμερα, παλαιότερες συνδρομές περιοδικών, καθώς και τη θέση των περιοδικών, πολλά από τα οποία, ιδιαίτερα παλαιότερα τεύχη, είναι δυσεύρετα. Ο κατάλογος βρίσκεται στους χώρους της βιβλιοθήκης σε έντυπη μορφή, αλλά και ηλεκτρονικά στη γνωστή ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης:  http://www.lis.upatras.gr
  • Στις 2 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η λειτουργία φοιτητικού εστιατορίου στο Αγρίνιο, αν και ο σχετικός διαγωνισμός για ανάδοχο σίτισης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η σίτιση των φοιτητών θα πραγματοποιείται με την επίδειξη της ειδικής ταυτότητας δωρεάν σίτισης, την οποία οι φοιτητές μπορούν να προμηθευτούν από το γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας (Σεφέρη 2, Β κτίριο), στο Αγρίνιο.
  • Ένας απολογισμός ανθρωπιάς: Στα πλαίσια της διαφάνειας των οικονομικών του, ο Πανεπιστημιακός Ιερός Ναός ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι το 2014 διετέθησαν από το Ναό 40.886 € σε αναξιοπαθούσες οικογένειες και φοιτητές, τρόφιμα αξίας 20.000 € και ενδύματα ισόποσης αξίας. Επίσης, για τα υποσιτιζόμενα παιδιά (υπεύθυνος καθ. Σταμάτης Αλαχιώτης) διετέθησαν 5.580 €. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στους δωρητές, αλλά και στην ομάδα του Ναού που επιτελεί τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στις δύσκολες εποχές της κρίσης που ζούμε.
  • Καινούργια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε το Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο http://gym.upatras.gr/, καθώς και στη σελίδα του Γυμναστηρίου στο facebook, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το Κέντρο και τις ευκαιρίες άθλησης που μάς παρέχει.
  • Επίσης, καινούργια σελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε το νέο Κέντρο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου. Στην ιστοσελίδα http://media.upatras.gr/, θα βρείτε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Κέντρου και τις υπηρεσίες, τις οποίες οι εκπαιδευτικές μονάδες του Πανεπιστημίου μπορούν να αξιοποιήσουν, όπως η ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων, η βιντεοσκόπηση πειραμάτων και εκδηλώσεων, κλπ.
  • Το δραστήριο και συνεχώς αναπτυσσόμενο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πατρών, στην προσπάθειά του να συσφίξει τις σχέσεις του με το Πανεπιστήμιο και την κοινότητά του, έδωσε τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν την τελευταία θεατρική παραγωγή του "Effect -Τομογραφία του έρωτα", ένα συγκινητικό, αστείο και απρόσμενα ανθρώπινο επιστημονικό θρίλερ, με το χαμηλό εισιτήριο 5 ευρώ για 2 εβδομάδες τον Ιανουάριο. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέατρο την εβδομάδα εκείνη είχε πληρότητα 100%. Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Απόλλων (Πλ. Γεωργίου) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.
  • Συμφωνία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τη σχετική απόφαση θα λαμβάνει επιτροπή με συμμετοχή των Πανεπιστημίων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και του Υπουργείου. Έτσι, ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των Πανεπιστημίων να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψή τους για τον αριθμό φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Η άποψη διατυπώθηκε από τις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών  προς το Υπουργείο. Βεβαίως, παραμένει το ερωτηματικό αν η απόφαση αυτή θα είναι δεσμευτική και για τον νέο Υπουργό Παιδείας.
  • Κρύος χειμώνας φέτος. Το πρόβλημα της θέρμανσης του Πανεπιστημίου ιδιαίτερα οξύ. Η γραφειοκρατία έφερε το Πανεπιστήμιο ένα βήμα πριν από το απόλυτο «πάγωμα». Άγονοι είναι οι διαγωνισμοί για αγορά πετρελαίου που γίνονται φέτος από την Περιφέρεια και όχι από το Πανεπιστήμιο, όπως παλαιότερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας, η αιτία για την καθυστέρηση προμήθειας καυσίμων είναι αυτή. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση, πριν να είναι αργά.
  • Ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων κάλεσε σε εκκλησιασμό τους υπαλλήλους στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, αντιστεκόμενος στην κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, κανείς δεν βρίσκεται πάνω από τις θρησκευτικές παραδόσεις και αξίες. Μάλιστα, μετά το πέρας της λειτουργίας, συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα : "Δραστηριότητες" σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Συνέλευσης. Ίσως, μια ακόμη απόδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν πράγματα σε αυτόν τον τόπο!