Seize the book

Ζωή: αστερισμός ζωτικών φαινομένων· οργάνωση, ευερεθιστότητα, κίνηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή [1]. Στο Ελντάρ, ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, το 2004, στη διάρκεια του δευτέρου πολέμου μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων αυτονομιστών, έξι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τα δεινά της ζωής τους, σώζοντας τη ζωή των συνανθρώπων τους. Ο Αχμέτ, αποτυχημένος γιατρός και ζωγράφος της απώλειας, σώζει την οκτάχρονη Χαβάα, κόρη του καλύτερού του φίλου Ντόκα, τον οποίο συνέλαβαν οι Ρώσοι, φυγαδεύοντάς την στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της κοντινής πόλης. Εκεί, διευθύνει η μοναδική γιατρός, η δυναμική Ρωσίδα χειρούργος Σόνια, η οποία άυπνη για μέρες περιθάλπει, καθημερινά, κύματα ακρωτηριασμένων πολιτών και ανταρτών, αναζητώντας την εξαφανισμένη αδερφή της Νατάσα. Ο Ραμζάν, φίλος του Αχμέτ και του Ντόκα, και τελικά καταδότης τους, και ο γέρος πατέρας του ο Χασάν, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας της μοναδικής έκδοσης για την ιστορία της Τσετσενίας, ζουν, μαζί τους, το δικό τους σωματικό και ψυχικό Γολγοθά. Ο Anthtony Marra, πρωτοεμφανιζόμενος Αμερικάνος συγγραφέας, με σπουδές στη Ρωσία, με περιγραφές που ρέουν με συγκλονιστική γραφή, μάς μεταφέρει κυριολεκτικά σε πέντε μέρες της ζωής των ηρώων του, με έντονες αναδρομές στο, απροσδόκητα, διασυνδεδεμένο παρελθόν τους, σε μια εμπόλεμη περιοχή, όπου οι εναλλαγές ζωής και θανάτου είναι διαρκείς. Το βιβλίο με τον ρεαλισμό του σε κάνει να νιώθεις ευτυχής για τη δεδομένη σου ειρήνη, όντας ένα αντιπολεμικό μανιφέστο που «μιλάει για αυτά που επιβιώνουν μέσα μας, όταν καθετί υλικό έξω από εμάς μοιάζει χαμένο...για τις θυσίες που κάθε αγάπη απαιτεί», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα σάς ταράξει.

[του Θεόδωρου Παπαδόπουλου]

Φεύγουμε από το σήμερα και τον πόλεμο στην Τσετσενία και ταξιδεύουμε στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προορισμός μας οι Ακυβέρνητες Πολιτείες. [2] Μια τριλογία, της οποίας η μυθοπλασία δεν στερείται φαντασίας και χαρακτηρίζεται από ακριβή ιστορικά στοιχεία. Η Λέσχη, η Αριάγνη και η Νυχτερίδα, τρία μυθιστορήματα ρεαλιστικά και διαχρονικά, έχουν ως βασικό άξονα την πραγματικότητα του πολέμου, τον έρωτα, την ανθρωπιά, τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Ο Στρατής Τσίρκας, αγνοώντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, γράφει τα γεγονότα όπως τα έζησε και μάς καθηλώνει από το πρώτο λεπτό.
[της Δήμητρας Αλεξανδράκου]

Μοιράσου κι εσύ το βιβλίο που διάβασες πρόσφατα και σε έκανε να γελάσεις, να ταξιδέψεις, να ονειρευτείς, να αμφιβάλεις. Στείλε στο newsletter@upatras.gr με θέμα Seize the Book και τον επόμενο μήνα ίσως δεις αρκετούς στο Πανεπιστήμιο να τριγυρίζουν διαβάζοντας το βιβλίο σου.

 

[1] Anthony Marra, Αστερισμός ζωτικών φαινομένων, μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Ίκαρος, 2013.
[2] Στρατής Τσίρκας, Ακυβέρνητες Πολιτείες (α’ έκδοση:1961- 1965), εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα, 2005
α’ Η Λέσχη (1961), β’ Αριάγνη (1962), γ’ Η Νυχτερίδα (1965).