Απόσπασμα από την ομιλία του Γεώργιου Ντίνου για τη ζωή και το έργο του Διονύση Συνετού:

«Στις 2 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο του ξεχωριστού συναδέλφου Διονύση Συνετού, Καθηγητή Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας.

Ο Διονύσης Συνετός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Τελείωσε τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1974. Αμέσως μετά, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία το 1978. Το 1980 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως επιμελητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής στην Πάτρα και στο ίδιο εργαστήριο συνέχισε αδιαλείπτως το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο μέχρι τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατό του. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στο πεδίο της πρωτεϊνικής σύνθεσης και ιδιαίτερα στη δομή και λειτουργία του ευκαρυωτικού ριβοσώματος. Μελέτησε, επιπλέον, τη συμβολή ειδικών ευκαρυωτικών, ριβοσωματικών πρωτεϊνών σε συνδυασμό με το ριβοσωματικό RNA στην πιστότητα της μετάφρασης. Οι εργασίες του δημοσιεύθηκαν στα καλύτερα διεθνή βιοχημικά περιοδικά και συνέβαλαν στη καθιέρωση του Εργαστηρίου της Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, ως διεθνούς σημείου αναφοράς για την Ελλάδα στην πρωτεϊνική σύνθεση. Ο Διονύσης υπήρξε από τα παλαιότερα μέλη ΔΕΠ του τμήματος της Ιατρικής στην Πάτρα και συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του τμήματος και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Ήταν άνθρωπος ευγενής, ευαίσθητος, ιδιαίτερα καλλιεργημένος και αγαπητός σε όλους. Η προσφορά του στην επιστήμη της Βιοχημείας ήταν προσφορά γνώσης, σοφίας αλλά και προσφορά ψυχής και οράματος. Έδινε στους φοιτητές και τους συνεργάτες του αυτοπεποίθηση, δύναμη πρωτοβουλίας και αγάπης. Η απουσία του μας άφησε όλους φτωχότερους».