ΕΝΔΟΡΑΜΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ: Το ετήσιο ραντεβού των Ενδοκρινολόγων στην Πάτρα

 >>  Ε. Κοταμανίδου, Γ. Μεταξάς-Α. Χρυσάφη (πιάνο)

Κάθε χρόνο, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία (τελευταία Παρασκευή και Σάββατο του Ιανουαρίου), οι ενδοκρινολόγοι της χώρας έχουν , πλέον , ένα καθιερωμένο ραντεβού που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και στο οποίο φροντίζουν να είναι πιστοί: το ΕΝΔΟΡΑΜΑ, μια πρωτότυπη ιατρική διημερίδα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στηρίζεται σε μια ιδέα των ενδοκρινολόγων του Τμήματος Ιατρικής Απόστολου Βαγενάκη (ομότιμου καθηγητή), Νεοκλή Γεωργόπουλου (αναπλ. καθηγητή) και Κώστα Μάρκου (καθηγητή). Η ετήσια αυτή εκδήλωση δεν παρουσιάζει κλινικά περιστατικά και ιατρικά δεδομένα, αλλά ξεφεύγοντας από τη συνήθη θεματολογία  προχωρά σε μια ανασκόπηση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε σε όλα τα γνωστικά πεδία της Ενδοκρινολογίας. Από φέτος μάλιστα καθιερώθηκε και παράλληλη παρουσίαση όλων των αντίστοιχων νέων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο.

H πρωτοτυπία, όμως, της συγκεκριμένης διημερίδας δεν περιορίζεται μόνο στο επιστημονικό μέρος. Οι διοργανωτές, θέλοντας να «ξεπεράσουν» τα παραδοσιακά όρια ενός ιατρικού συνεδρίου, διοργανώνουν κάθε χρόνο και το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ» μια παράλληλη, με το επιστημονικό μέρος, πολιτιστική δράση με σαφή θεματικό άξονα την επιμέλεια του οποίου έχει η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη. Το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ» είναι προσανατολισμένο κυρίως σε χαρακτηριστικά της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας (πρόσφυγες, θέατρο/ΔΗΠΕΘΕ, Μεσολόγγι και λιμνοθάλασσες, Καλάβρυτα και Επανάσταση, κ.ά). Κάθε χρόνο έχει εικαστικές ή ιστορικές εκθέσεις, απαγγελίες, διαλέξεις ή μουσική, ακόμα και  γαστρονομία συνεργάζονται και συνθέτουν μια εικόνα για το επιλεγμένο θέμα. Οι ζωγραφικοί πίνακες από το Μεσολόγγι, ο πρωτότυπος οπλισμός της Επανάστασης, τα κουστούμια του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και ντοκουμέντα προπαγάνδας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παντρεύτηκαν με συμφωνικά έργα, παραδοσιακή μουσική και την Εύα Κοταμανίδου να διαβάζει τη Γ΄ ραψωδία της Ιλιάδας!

Τα δύο τελευταία χρόνια το Π.Ε. διεύρυνε ακόμα περισσότερο τη θεματική του. Τη μία χρονιά την αφιέρωσε στη μνήμη, προσκαλώντας τον Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, τον «γερμανοέλληνα ιστορικό», όπως τον αποκάλεσε ο Βάρναλης, να μιλήσει με θέμα: «“Οι Γερμανοί ξανάρχονται;” Ο πόλεμος της μνήμης: Ελλάδα – Γερμανία 1941 – 2014». Τη φετινή χρονιά, με αφορμή την πολυσυζητημένη ανασκαφή στον τάφο της μακεδονικής Αμφίπολης, προσκεκλημένος ήταν ο βραβευμένος με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο οποίος μάγεψε το κοινό μιλώντας για τα «πώς», τα «πρέπει», αλλά και για  τα μυστικά της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Τετρακόσιοι και πλέον ενδοκρινολόγοι από όλη την Ελλάδα υπήρξαν πιστοί στο καθιερωμένο τους ραντεβού για έβδομη συνεχή χρονιά και κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου για να συζητήσουν τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και να απολαύσουν την «πολιτιστική έκπληξη» της χρονιάς.