4ο Φόρουμ Ενέργειας: Ενότητα «Ενέργεια, Περιβάλλον και Πανεπιστήμιο»

>>Άποψη της παρουσίασης του Πανεπιστημίου στο 4o Forum Ενέργειας

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία μας, η θεματική ενότητα του Πανεπιστημίου «Ενέργεια, Περιβάλλον και Πανεπιστήμιο» στo πλαίσιo του 4ου Forum Ενέργειας που έγινε στο Ξενοδοχείο «Αστήρ», στην Πάτρα, στις 13 Μαρτίου, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν κατάμεστη. Οι περισσότερες ομιλίες σχετίζονταν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, ενώ υπήρξε, μάλιστα, και ενδιαφέρουσα ομιλία σχετική με τις διαφυγές αερίων υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο και στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου.  «Η προσπάθειά μας με την εκδήλωση αυτή ήταν φέτος να παρουσιαστούν νέα πρόσωπα και δραστηριότητες. Κάτι που θεωρώ ότι πετύχαμε σε σημαντικό βαθμό», μας δήλωσε ο καθ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Υποδομών και Αειφορίας και συντονιστής της εκδήλωσης. Στο τεύχος αυτό θα γίνει συνοπτική παρουσίαση του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, ενώ στο επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Ο καθηγητής Αντώνης Αλεξανδρίδης εξέτασε αν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα που αλλάζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεάσουν άμεσα και τη ζωή μας. Όπως ανέφερε, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και η επερχόμενη ευρεία χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων αλλάζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η διανεμημένη παραγωγή και η διαχείριση της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, στο σχήμα μικροδικτύου, θα δώσει τη δυνατότητα της προσωπικής εμπλοκής των καταναλωτών στη λειτουργία του δικτύου. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή των έξυπνων μετρητών/συσκευών διαχείρισης της ενέργειας, κάθε οικιακός καταναλωτής θα μπορεί να προγραμματίζει τις καταναλώσεις του, να αγοράζει ή να συμφωνεί για υπηρεσίες από και προς το δίκτυο μέσω internet, με στόχο τη μείωση του κόστους, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας και αξιοπιστίας του συστήματος. Ταυτόχρονα, η συνεχής μείωση των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τη ραγδαία τεχνολογική αναβάθμισή τους, αλλά, κυρίως, το συντριπτικά μικρό λειτουργικό τους κόστος, σε σχέση με αυτό των συμβατικών οχημάτων, αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε μεγάλη αύξηση του αριθμού τους. Έτσι, στις πόλεις μας, μαζί με τα παρκόμετρα, θα εγκατασταθούν ανάλογες συσκευές φόρτισης των μπαταριών διπλής λειτουργίας από και προς το δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο και τα οχήματά μας θα συμμετέχουν στον προγραμματισμό διαχείρισης της ενέργειας, είτε με τη φόρτισή τους είτε παρέχοντας επ’ αμοιβή υπηρεσίες προς το δίκτυο, αποφορτίζοντας τις μπαταρίες τους, όταν αυτό ζητηθεί και έχει ασφαλώς συμφωνηθεί, βοηθώντας, έτσι, στην εξομάλυνση των αιχμών ζήτησης ή των διάφορων διαταραχών. Μια νέα εποχή έρχεται, με την ενέργεια να πρωτοπορεί στις τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργώντας καινούριες ευκαιρίες ανάπτυξης,  τόσο με τη ζωή μας όσο και με τις συνήθειές μας να προσαρμόζονται σε ένα νέο, πιο ορθό οικολογικά και οικονομικά τρόπο καθημερινότητας.

Ο καθηγητής Νίκος Βοβός αναφέρθηκε στα Έξυπνα δίκτυα και το ρόλο τους στην αύξηση του ποσοστού ένταξης ΑΠΕ. Εξήγησε σχετικά ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικότατες τεχνοοικονομικές εξελίξεις που κατέστησαν τις ΑΠΕ οικονομικά βιώσιμες, εξακολουθεί να παραμένει το αρχικό πρόβλημα. Τα δίκτυα, δηλαδή, με την παρούσα δομή τους, δεν μπορούν να δεχτούν σημαντικό ποσοστό ένταξης ΑΠΕ, επειδή είναι ευμετάβλητες, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που σε συνδυασμό με άλλους, έχει οδηγήσει στο να δρομολογηθεί ο μετασχηματισμός των δικτύων σε έξυπνα. Στο μετασχηματισμό αυτό πρόκειται να γίνουν κολοσσιαίες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας και οι μηχανικοί της μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την τεράστια αγορά, γιατί τα προϊόντα που απαιτούνται, περιλαμβάνουν σημαντικότατο κόστος σχεδίασης και λογικές επενδύσεις σε υλικό. Άρα, είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα στις δυνατότητες της χώρας μας. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας. Αυτό αποτελεί, εκτός των άλλων, και μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας των Πανεπιστημίων καθώς η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών προϋποθέτει και αναπτύσσει τη διεπιστημονική συνεργασία, ενώ παράλληλα διευκολύνει και τις διεθνείς συνεργασίες.

Ο καθηγητής Πέτρος Γρουμπός παρουσίασε αποτελέσματα από το έργο EcoCons, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό για Συστήματα Ασαφούς Συμπερασμού (ΣΑΣ). Το συγκεκριμένο λογισμικό  έχει εφαρμοστεί σε πολλές εφαρμογές και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.  Τα  ΣΑΣ είναι ισχυρά και χρήσιμα εργαλεία για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα, όταν, μάλιστα, χρησιμοποιούν ευφυή έλεγχο. Ένας στόχος είναι να μειώσουμε την πραγματική κατανάλωση ενέργειας κατά 50% με  αποδοτικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του  υπόλοιπου τμήματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα,  μέσω της αυτόματης και ευφυούς λειτουργίας των Φωτοβολταϊκών Θερμικών  πλαισίων, του συστήματος ψύξης και θέρμανσης, αλλά και του κλιματισμού, του φωτισμού του κτιρίου και της παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης, σκοπός είναι να επιτύχουμε εξοικονόμηση του μέγιστου ποσοστού ενέργειας.