Εγκέφαλος: Στην αναζήτηση των μυστικών του

>> Φωτογραφία από την Ημερίδα «Εγκέφαλος. Στην αναζήτηση των μυστικών του»

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο μικρό αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, 200 μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων έλαβαν μέρος στην Ημερίδα «Εγκέφαλος. Στην αναζήτηση των μυστικών του». Η ανωτέρω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για ένατη, συνεχή χρονιά και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες σε συνεργασία με το ενδοπανεπιστημιακό Δίκτυο Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, τη δράση «Βραδιά του Ερευνητή/Researchers' Night» και τα συμμετέχοντα σχολεία. Η ημερίδα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», η οποία αποτελεί μία διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος και συντονίζεται από τις European Dana Alliance for the Brain, Federation of European Neuroscience Societies και την International Brain Research Organization. Η εκδήλωση κάθε χρόνο εντάσσεται στη δράση του Πανεπιστημίου Πατρών: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο».

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως, καθηγητή κο Γ. Αγγελόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κος. Θ. Μπαρής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα εξής  σχολεία: το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών, το 2ο Γυμνάσιο Παραλίας, το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, το 8ο Γυμνάσιο Πατρών, το 9ο Γυμνάσιο Πατρών, το 15ο Γυμνάσιο Πατρών, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, το Γυμνάσιο Αντιρρίου, το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και το 50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κα Μαριγούλα Μαργαρίτη, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και τακτικό μέλος της European Dana Alliance for the Brain.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω διεθνούς εβδομάδας, η κα Μαργαρίτη, φέτος, οργάνωσε Σχολική Ημερίδα (στις 14 Μαρτίου 2015), στον Πύργο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας και τα εξής σχολεία: το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, το Γυμνάσιο Καράτουλα, το Γυμνάσιο Γουμέρου και το Λύκειο Αμαλιάδας. Κατά το ερχόμενο, επίσης,  χρονικό διάστημα, θα παρουσιάσει το θέμα «Εγκέφαλος, ο Σκηνοθέτης της Ζωής μας», παράλληλα με τη δράση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων: «Μικροί ερευνητές του Εγκεφάλου», στη νήσο Χίο (26 και 27 Μαρτίου 2015) και στην Αμοργό (7 και 8 Μαΐου 2015). Τέλος, η κα Μαργαρίτη θα αναπτύξει το θέμα «Εγκέφαλέ μου, μπορώ να σε προστατεύσω;», στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», στην Πάτρα (15 Μαΐου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ.).