Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου: ένας πρόσφορος πρεσβευτής του Πανεπιστημίου Πατρών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαρτίου ο 4ος  Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου, με τον τελικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται με κύρια ευθύνη του Τμήματος Φιλοσοφίας και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου μας, έχει πλέον καθιερωθεί και κινητοποιεί κάθε χρονιά εκατοντάδες μαθητές όλων των κατευθύνσεων του Λυκείου από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι 19 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον φετινό τελικό, προέρχονταν από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τα Γιαννιτσά, τον Προβατά Σερρών, τον Μελιγαλά, τους Μολάους, την Ελευσίνα, την Γλυφάδα, το Ψυχικό, την Αθήνα, αλλά και  από την περιοχή μας: από το 1ο  και το 2ο  ΓΕΛ Αιγίου και από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πατρών (Λάγγουρα). Για όλα αυτά τα παιδιά, τους καθηγητές, αλλά και τους γονείς που τα συνοδεύουν, η επίσκεψη στην Πάτρα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο, το οποίο πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις με τις εγκαταστάσεις του, την τοποθεσία και τις συνθήκες των σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές. Οι επισκέπτες που βρίσκονται σε τάξεις προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωρίζουν, έτσι, το Πανεπιστήμιο και ως πιθανό τόπο για τις σπουδές τους και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, επιστρέφοντας στους τόπους τους.

Νικητές του Διαγωνισμού αναδείχθηκαν ο Γρηγόρης Κουβεριανός από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πατρών (Λάγγουρα) και ο Ελευθέριος Χατζηθεοδωρίδης από την Σχολή Μωραϊτη στην πρώτη θέση, ο Φίλιππος Χαρλαύτης από το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού στην δεύτερη θέση και η Ελισάβετ Λιάπη-Φώτου από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων στην τρίτη θέση. Από αυτούς ο Ελευθέριος Χατζηθεοδωρίδης και η Ελισάβετ Λιάπη-Φώτου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που θα γίνει τον Μάιο στο Ταρτού της Εσθονίας.

Απόφαση της Επιτροπής του Διαγωνισμού είναι, ωστόσο, να βραβεύει την αριστεία σε κάθε της μορφή, έτσι έχει καθιερωθεί πλέον να απονέμεται τιμητική διάκριση και σε σχολεία που αριστεύουν με άλλους τρόπους ακόμη και αν δεν κατακτούν τα πρώτα βραβεία στον τελικό.  Εφέτος, η Επιτροπή απένειμε έπαινο στο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, το οποίο επί τρίτη συνεχή χρόνια έχει μαθητές του στην εικοσάδα του τελικού. Στο παρελθόν, στον 2ο Διαγωνισμό, είχε τιμηθεί το ΓΕΛ Προβατά Σερρών, ως ένα σχολείο μιας πολύ μικρής επαρχιακής πόλης με δύο μαθήτριες μεταξύ των νικητών του τελικού, και στον 3ο Διαγωνισμό το ΓΕΛ Μολάων με τέσσερις μαθητές στην εικοσάδα του τελικού. Εδώ οι αριστείες αντανακλούν την προσπάθεια εμπνευσμένων καθηγητών ή την σταθερή ποιότητα της δουλειάς ενός ολόκληρου σχολείου και θεωρούμε ότι αξίζουν εξίσου τα συγχαρητήρια, όσο και οι ατομικές διακρίσεις.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, «Φιλοσοφία και τέχνη», ήταν από τα πιο απαιτητικά, καθώς η καλαισθητική εμπειρία θεμελιώνεται φιλοσοφικά σε πολύ υψηλά επίπεδα αφαίρεσης, ωστόσο ο αριθμός συμμετοχών με 556 μαθητές ήταν εφέτος ο υψηλότερος από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά και τα βραβευμένα γραπτά ήταν μάλλον τα καλλίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το Τμήμα Φιλοσοφίας υποστηρίζει επιστημονικά τον Διαγωνισμό μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπου αναρτάται υποστηρικτικό υλικό  για την προετοιμασία των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργήσει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την Μέση Εκπαίδευση.

Παρών στην τελετή βράβευσης ήταν ο κ. Χρίστος Γιαννόπουλος ως εκπρόσωπος του ΚΕΣ (Ναυπλίου) Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που είναι συνδιοργανωτής του διαγωνισμού και χορηγός των βιβλίων που δωρίζονται στους νικητές. Επίσης, παρευρέθηκε, τιμώντας την διοργάνωση, η Διευθύντρια Εκπαιδευτικών θεμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Χριστοπούλου. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου που έχει σταθεί πάντα υποστηρικτικά σε αυτήν την προσπάθεια, παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως κ. Νίκος Καραμάνος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε κάποια από τα βραβεία.   

[της Αικατερίνης Καλέρη, Αν. Καθ. Τμ. Φιλοσοφίας]