Οι νεαροί φιλόσοφοι!

>>Οι βραβευθέντες (από αριστερά) Λ. Χατζηθεοδωρίδης, Γρ. Κουβεριανός, Ελ. Λιάπη-Φώτου

Ο Δ΄ Μαθητικός Φιλοσοφικός Διαγωνισμός, ένας διαγωνισμός που έχει γίνει πλέον θεσμός με θέμα «Φιλοσοφία και Τέχνη», ολοκληρώθηκε ένα όμορφο ανοιξιάτικο μεσημέρι. Το Σάββατο 14 Μαρτίου η μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε ζωντάνια και χαμογελαστά πρόσωπα.

Τα φώτα έσβησαν και η τελετή ξεκίνησε με ένα βίντεο για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών και μια γρήγορη ανασκόπηση στη δράση των τμημάτων και των σχολών. Μετά από το εύστοχο καλωσόρισμα του καθ. κου Παρούση, Προέδρου Τμ. Φιλοσοφίας και τις αισιόδοξες ομιλίες του κου Καραμάνου, Αναπληρωτή Πρυτάνεως, της κας Γουδέλη και της κας Περδικούρη, Επίκ. καθ. Τμ. Φιλοσοφίας, άρχισε η απονομή των βραβείων και των επαίνων.
Οι νεαροί φιλόσοφοι, πάντα με χαμόγελο, δέχτηκαν να μου μιλήσουν για το φετινό θέμα του διαγωνισμού και για τη σχέση τους με τη φιλοσοφία. (Μόνο ένας μου ξέφυγε, γιατί βιαζόταν).

Ο Λευτέρης Χατζηθεοδωρίδης, από την Σχολή Μωραϊτη που κατέκτησε την  πρώτη θέση, έμαθε για τον διαγωνισμό μέσω του σχολείου του. «Με τη φιλοσοφία μαθαίνεις πώς να ζεις, αλλά όχι με απόλυτο τρόπο, δεν σου δίνει οδηγίες».  Για το αν τον βοήθησε η φιλοσοφία στην κατανόηση των υπόλοιπων μαθημάτων, απάντησε πως «Ο στείρος τρόπος μάθησης δεν  βοηθά στο μέλλον, η φιλοσοφία, όμως, βοηθά και στο μαθησιακό κομμάτι».

Ο Γρηγόρης Κουβεριανός, από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πατρών (Λάγγουρα) που ήταν, επίσης, πρώτος νικητής, αγαπά τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία και το διάβασμα, οπότε το θέμα του διαγωνισμού «κούμπωσε σαν παζλ» με τα ενδιαφέροντά του. Πιστεύει ότι κάθε μάθημα έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο κι ότι η φιλοσοφία έχει και πρακτικό χαρακτήρα. Η φιλοσοφία τον έχει στιγματίσει κι «ονειρεύεται να διαμορφώσει τον εαυτό του και τη ζωή του σύμφωνα με το πρότυπο του πνευματικού ανθρώπου».

Η Ελισάβετ Λιάπη-Φώτου, από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων και νικήτρια στην τρίτη θέση, στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και η τέχνη, όπως μας λέει, «αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής της»Είναι τρόπος έκφρασης, ξεφεύγεις, διοχετεύεις τα συναισθήματά σου». Στην αρχή δεν την κέντριζε η φιλοσοφία, μαγεύτηκε, όμως, όταν διάβασε Νίτσε. Συνέδεσε δικά της συναισθήματα με τις ιδέες που βρήκε αποτυπωμένες στο χαρτί. Για εκείνη, «η φιλοσοφία εξηγεί την τέχνη. Βάζει το μυαλό να σκεφτεί και να ερμηνεύσει και συνδυάζει θεωρητική και θετική σκέψη».
Τούς ευχαριστώ για τον χρόνο τους και που μού θύμισαν, γιατί αγάπησα τη φιλοσοφία. Το @UP εύχεται συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και καλή επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδια. Είναι όλοι τους νικητές. Κέρδισαν πολλά από αυτήν την εμπειρία. Κερδίσαμε κι εμείς, με το να βλέπουμε νέα παιδιά να ασχολούνται με «ιδέες». Μακάρι να υπάρχουν πάντα παιδιά που ελπίζουν, σκέφτονται, αμφισβητούν, δραστηριοποιούνται.