16ο διεθνές περιοδεύον σεμινάριο Aρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Villard με αντικείμενο τη μετανάστευση

Πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, η τρίτη, φετινή συνάντηση του διεθνούς περιοδεύοντος σεμιναρίου Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Villard, με συμμετοχή άνω των εβδομήντα καθηγητών και φοιτητών αρχιτεκτονικών σχολών από την Ιταλία (Milano, IUAV Βενετίας, Pescara, Ascoli, Ancona, Roma 3, Napoli, Reggio, κ.α.) και τη Γαλλία (Paris Malaquais).

Το γενικό θέμα του σεμιναρίου, που περιλαμβάνει θεωρητική διερεύνηση και σχεδιαστική εμβάθυνση, για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 είναι «Στρατηγικές επικράτειες: παλαιές αποβάσεις και νέοι στόχοι προς την ελευθερία». Κύριο αντικείμενό του αποτελεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΕ, και κυρίως για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τις εργασίες του σεμιναρίου απασχόλησαν οι χωρικές προϋποθέσεις και συνέπειες του φαινομένου της μετανάστευσης στα σημεία εκκίνησης και κατάληξης των επίσημων και άτυπων, θαλάσσιων, μεταναστευτικών οδών, αλλά και οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των μεταναστών και των κοινοτήτων, όπου αυτοί καταλήγουν και, κυρίως, η αναζήτηση εναλλακτικών, στρατηγικών και σχεδιαστικών προτάσεων στα πολύπλευρα σχετικά προβλήματα.

Τα μέλη του σεμιναρίου υποδέχθηκαν στο Π.Π. οι αναπληρωτές πρυτάνεως καθηγητές Νικόλαος Καραμάνος και Γεώργιος Αγγελόπουλος. Το πρόγραμμα των εργασιών περιέλαβε εισαγωγικές ομιλίες και παρουσίαση περισσότερων από είκοσι αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών μελετών αιχμής. Μια κεντρική ομιλία δόθηκε από τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Παπαδημητρακόπουλο, MAUD, Harvard U., εντεταλμένο διδάσκοντα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Π., με βάση τα πορίσματα σχετικής έρευνάς του για τις πόλεις «μετάβασης» που διεξήχθη στη μαροκινή Nador, την ισπανική Ceuta, τη λιβυκή Zuwara και την ιταλική Lampedusa. Τα πορίσματα κλήθηκε να σχολιάσει η αρχιτέκτων Δήμητρα Τσαχρέλια, απόφοιτος του Π.Π. (‘06), σήμερα εντεταλμένη διδάσκουσα στo Graduate School of Architecture, Planning and Preservation του Πανεπιστημίου Columbia.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το θέμα, όπως ο Ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο, και με τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες μελών του Τμήματος και του Δικτύου Villard, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, το Θέατρο της Επιδαύρου, η Μονή Δαφνίου, η κατοικία Παράσχη στην Ανάβυσσο, έργο του Ν. Βαλσαμάκη (1961-63), το υπό κατασκευήν Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ.α. Στη Μονή Δαφνίου, την ομάδα των επισκεπτών ξενάγησε ο Δρ. Ιωάννης Ντουρακόπουλος, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης και εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Π.. H συνάντηση έκλεισε με έκτακτη ξενάγηση των συμμετεχόντων στα μνημεία της Ακροπόλεως που περιέλαβε κατ΄εξαίρεσιν επίσκεψη και στο εσωτερικό τους.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Δικτύου Villard εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, με υπευθύνους τους καθηγητές Γεώργιο Α. Πανέτσο και Βασιλική Πετρίδου. Στην επιτυχία της συνάντησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνέβαλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι και συνεργάτες του Τμήματος, Όλγα Κουνιάκη, Γεώργιος Τσοπάνογλου και Θεόδωρος Δριμάλας.