Μικρές ειδήσεις

>>Στιγμιότυπο από τη δενδροφύτευση στις 29.3.2015 στην Πανεπιστημιούπολη. Ένας νέος, όμορφος ελαιώνας δημιουργήθηκε, προσφορά του Ροταριανού ομίλου για τα 110 χρόνια του. Πηγή: Πράσινο Πανεπιστήμιο.
 • Η Βάσω Επισκόπου, σήμερα τακτική καθηγήτρια Αναπτυξιακής Βιολογίας στη Νευροβιολογία της Ιατρικής Σχολής του Imperial College, στο Hammersmith Hospital, στο Λονδίνο, και απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1980, είναι από τους Έλληνες που τιμούν την χώρα μας εκτός συνόρων. Στην συνέντευξή της στο περιοδικό “Κ” της Καθημερινής, θεωρεί ότι το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό «με μόνιμη επένδυση από το κράτος, αλλά και με συνεχή, διανοητική προσπάθεια από διδάσκοντες και διδασκομένους», ενώ προτείνει ως τρόπο ώθησης της ελληνικής καινοτομίας “πίστη, τόλμη και αυτοθυσία”. Τα λόγια της είναι έμπνευση για τους νέους που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους.
 • Φαίνεται ότι την τιμητική του είχε το Πανεπιστήμιο Πατρών στα ΜΜΕ το μήνα που πέρασε: 2 φορές μέσα στο μήνα Μάρτιο ήταν στα «Καλά νέα της ημέρας» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με τη δράση «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο», όπου υποδέχεται τους μαθητές των σχολείων της περιφέρειας, και με τις υποτροφίες για το Θερινό Σχολείου του Harvard στην Ελλάδα, στις οποίες είναι το μοναδικό, ελληνικό ίδρυμα που συμμετέχει. Δύο ευκαιρίες παρουσίασης των “καλών” του ελληνικού, δημόσιου Πανεπιστημίου που κοιτάζει προς το μέλλον.
 • Στους επίσημους προσκεκλημένους της τιμητικής εκδήλωσης του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στις 16/3/2015, υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, ήταν το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή». Στην εκδήλωση που είχε ως στόχο την ανάδειξη της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και την τίμηση δοτών μυελού των οστών, το Πανεπιστήμιό μας εκπροσώπησαν ο Καθηγητής Παθολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Χαράλαμπος Γώγος και ο Αναπλ. Καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ, ενώ η Πρύτανις, Β. Κυριαζοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό εξ αποστάσεως την ώρα της εκδήλωσης.
 • Σύγχρονη, ιαπωνική Λογοτεχνία σε αγγλική μετάφραση είναι διαθέσιμη για όλους μας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών. Μία εξαιρετική συλλογή βιβλίων έγινε δωρεά από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Υποθέσεων της Ιαπωνίας για την προβολή της λογοτεχνίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου στον κόσμο. Μην απογοητευθείτε ψάχνοντας για Murakami, τα υπόλοιπα βιβλία της συλλογής σίγουρα θα σάς αποζημιώσουν.
 • Λεύκωμα για την 50χρονη ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών θα δημιουργήσει το Εργαστήριο Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού και καλεί όλους μας να συνεισφέρουμε με τις αναμνήσεις μας. Εκτός από τεκμήρια, ο εμπνευστής της προσπάθειας ομοτ. καθ. κος. Σ. Μπουζάκης (bouzakis@upatras.gr) φιλοδοξεί να συμπεριλάβει αυτούσιες και πολλές, προφορικές μαρτυρίες επιζώντων πρωταγωνιστών στη μακρόχρονη και ενίοτε συναρπαστική πορεία του Πανεπιστημίου μας. Το περιμένουμε με ενδιαφέρον!
 • Η προσπάθεια υποστήριξης της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης της πανεπιστημιακής κοινότητας για το πρόγραμμα Erasmus+ που διεξάγει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου μας είναι αξιέπαινη. Την ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και πήρε απαντήσεις στα θέματα της κινητικότητας, των επιστημονικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών, καθώς και της σύναψης διμερών συμφωνιών.
 • 34 συμμετέχοντες, διοικητικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους και αρκετοί σε διαθεσιμότητα, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και τοπικών επιχειρήσεων, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον 1ο τετράμηνο κύκλο της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών αγγλικών (Business English) του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου μας. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος. Ενημερωθείτε σχετικά στο kek.upatras.gr.
 • Νέα πηγή τριβής μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απετέλεσε η διαμαρτυρία ομάδας Πανεπιστημιακών σχετικά με τα κριτήρια διαμόρφωσης των αξόνων χρηματοδότησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Πρόγραμμα RIS3), το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Εθνικές αρχές. Η περιφέρεια διατείνεται ότι η διαμόρφωση των αξόνων έγινε με συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας της περιοχής, κάτι που αμφισβητείται από ερευνητές που βλέπουν το αντικείμενο των δικών τους δράσεων να μένει εκτός των αξόνων, χωρίς διαφανείς διαδικασίες. Η εμπειρία με το προηγούμενο πρόγραμμα - πλαίσιο ανέδειξε, ιδιαίτερα, την ανάγκη διαφανών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στα σημαντικά αυτά έργα που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματική εκτέλεσή τους.
 • Η κατάχρηση του Πανεπιστημιακού Βήματος διαλόγου από ορισμένα μέλη της κοινότητας έχει χαρακτηριστεί αρνητικά. Ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούν το μέσο για εμμονικού τύπου προσωπικές επιθέσεις προς μέλη της κοινότητας που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, για αυτό-αναφορικούς αναστοχασμούς χωρίς γενικότερο ενδιαφέρον ή για να συνεχίσουν να υπενθυμίζουν την παρουσία τους αν και έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο προσφοράς τους στο ίδρυμα. Η προστασία του πολύτιμου αυτού μέσου διαλόγου από την κατάχρηση δείχνει σεβασμό απέναντι στην ίδια την κοινότητα.
 • Η Ελληνική συμμετοχή στην 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014, με Εθνικό Επίτροπο τον Γιάννη Αίσωπο, αρχιτέκτονα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και τίτλο «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα», παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, έως τις 11 Απριλίου 2015. Πραγματεύεται το ρόλο του τουρισμού ως εργαλείου διαρκούς εκμοντερνισμού της χώρας μέσω της κατασκευής δομημένων τοπίων τουρισμού και τη συνακόλουθη συνεχή (ανα)διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας.
 • Επίσης στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 16 και 17 Απριλίου, και πάλι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου μας, με συντονιστή τον καθηγητή Β. Παππά, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, διοργανώνει διεθνές συμπόσιο με θέμα την πολεοδομική και σιδηροδρομική ανάπτυξη της Αθήνας. Μιλούν διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από πέντε ευρωπαϊκές πόλεις και χαιρετίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης. Η επιδίωξη του συμποσίου είναι να συνεισφέρει στη συζήτηση σχετικά με την χωρική και σιδηροδρομική ανάπτυξη με απώτερο στόχο, ο σιδηρόδρομος να αποτελέσει την ραχοκοκκαλιά για την παραγωγική, κοινωνική και χωρική-πολεοδομική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας.