ERASMUS+ / Διεθνής Κινητικότητα: Η νέα πρόκληση

>>Η συνολική εικόνα κινητικότητα σε συνεργαζόμενες χώρες των ελληνικών Πανεπιστημίων. Πηγή: ΕΜΣ/ΙΚΥ

Aπό το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 το πρόγραμμα Erasmus+ έκανε μια τομή στα παραδοσιακά του όρια και ξεκίνησε να εξαπλώνεται εκτός Ευρώπης, ξεκινώντας την ακαδημαϊκή συνεργασία του με Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που εδρεύουν σε χώρες σε όλον τον πλανήτη: από τις ΗΠΑ/ Καναδά και τη Λατινική Αμερική έως την Ασία και από τον αραβικό κόσμο και την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία. Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ε.Χ.Α.Ε.) ελκυστικό σε διεθνείς φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα και τη διεθνοποίηση των ίδιων των Πανεπιστημίων της Ε.Ε.
Τα ελληνικά Α.Ε.Ι. κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή πρόκληση της Διεθνούς Κινητικότητας (International Credit Mobility), καταθέτοντας προτάσεις τεκμηριωμένης συνεργασίας, και η χώρα μας κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ όλων των συμμετεχουσών χωρών όσον αφορά την κάλυψη των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στα Πανεπιστήμια συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για τη νέα αυτή διάσταση του Erasmus+, όπως και στο δικό μας Ίδρυμα υπό την Προεδρεία της Πρυτάνεως, ενώ πραγματοποιήθηκαν ευρύτερες ενημερωτικές συναντήσεις με θεσμικά όργανα. Κατά την επεξεργασία της περσινής πρότασης και πέρα από αυτή καθεαυτή την υποβολή της, έγινε μια και παράλληλη συστηματική καταγραφή και ταξινόμηση των εσωτερικών δυνάμεων και της ερευνητικής δυναμικής που ήδη κατείχε το Πανεπιστήμιό μας σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχεία απαραίτητα για την διεκδίκηση της «Διεθνούς Κινητικότητας».
Η ιδρυματική πρόταση που κατέθεσε για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2015-16 το Πανεπιστήμιο Πατρών έτυχε συνολικής επιχορήγησης 296.216,00 € και κατέλαβε σε πανελλαδικό επίπεδο την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των μετακινούμενων μελών (80 θέσεις κινητικότητας) και τη δεύτερη θέση σε αριθμό συνεργαζόμενων χωρών (21 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 29 χωρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της χώρας μας, συνοδευόμενα από διαδραστικούς χάρτες, έχουν αναρτηθεί από το ΙΚΥ στη διεύθυνση: https://magic.piktochart.com/embed/8029422-diethnis_maps_all
Πέρα από την κλασική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+, που ήδη εκτείνεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με 400 σχεδόν διαϊδρυματικές συμφωνίες, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του νέου προγράμματος, εξαπλώνει πλέον την επιστημονική του επικοινωνία και στις παρακάτω χώρες, όπου συνεργάζεται με 34 συνολικά Πανεπιστήμια: Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Καζακστάν, Κίνα, Μαρόκο, Μεξικό, Μολδαβία, Μπρουνέι, Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Ρωσία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Τυνησία και Ουκρανία.
Η κινητικότητα αφορά μέλη ΔΕΠ και φοιτητές από τους τρεις κύκλους σπουδών, από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου: θα υποδεχτούμε 60 εισερχόμενους καθηγητές και φοιτητές, ενώ θα μετακινηθούν προς τις παραπάνω χώρες 20 μέλη του Πανεπιστημίου μας.
Θεωρούμε ότι η δυναμική συμμετοχή μας στη νέα αυτή πρόκληση διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω του Προγράμματος Erasmus+, θα διευρύνει καθοριστικά τους ορίζοντες τού Πανεπιστημίου Πατρών και θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα, το έργο και τις συνεργασίες στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα σε διδάσκοντες και φοιτητές να μετάσχουν σε μια αυθεντική urbi et orbi διεθνοποίηση στα πεδία της πανεπιστημιακής μάθησης, της έρευνας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Η ιδρυματική πρόταση της «Διεθνούς Κινητικότητας» για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 2 Φεβρουαρίου 2016. Περιμένουμε τις προτάσεις των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματός μας έως και τις 20/1/2015.