Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC PATRAS

Είσαι φοιτητής μηχανικός και σπουδάζεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών; Το Πανεπιστήμιο σου προσφέρει αρκετές γνώσεις αλλά εσύ αναζητάς κάτι περισσότερο; Τα ταξίδια σε συναρπάζουν και θα ήθελες να δεις πως τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς μηχανικούς τους; Θα σε ενθουσίαζε να δοκιμάσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου σε ένα Διαγωνισμό Μηχανικής; Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τον BEST Patras και τον EBEC!
Ο BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός και εθελοντικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε 97 Πανεπιστήμια της Ευρώπης και αριθμεί πάνω από 3.300 μέλη. Στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της Ευρωπαϊκής ιδέας μεταξύ των φοιτητών προσφέροντας συμπληρωματική εκπαίδευση, ενδυναμώνοντας τη διαφορετικότητα και υποστηρίζοντας τους φοιτητές. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους από τις τοπικές ομάδες του BEST (Local BEST Groups - LBGs), οι οποίες αποτελούν ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μέσα στην Ευρώπη. Τα μέλη των ομάδων αυτών είναι φοιτητές των πολυτεχνικών και θετικών σχολών που μέσα από τον BEST θέλουν να προάγουν γνώση και αξίες, διοργανώνοντας διαφόρων τύπων εκδηλώσεις.
Ο BEST Patras είναι η φοιτητική τοπική ομάδα του BEST που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 1991 και αποτελείται κυρίως από φοιτητές των Πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εδώ και 25 χρόνια οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους μια σειρά από εκπαιδευτικές εκδηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ο Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Patras (European Best Engineering Competition).
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ο BEST Patras, σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, υποδέχονται στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.). που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών 16 τετραμελείς ομάδες φοιτητών πολυτεχνικών σχολών για να διαγωνιστούν σε μία από τις εξής κατηγορίες: Ομαδική Σχεδίαση (Team Design) και Μελέτη Περιπτώσεων (Case Study).
Στην κατηγορία Team Design οι διαγωνιζόμενοι καλούνται, σε προκαθορισμένα πλαίσια χρόνου και υλικών, να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό και, συγχρόνως, συγκεκριμένων προδιαγραφών, μηχανισμό. Η κατηγορία Case Study, από την άλλη πλευρά, αφορά τη σχεδίαση και παρουσίαση της επίλυσης ενός θεωρητικού, τεχνικού ή διοικητικού προβλήματος που εμφανίζεται, είτε στην καθημερινότητα μας είτε στη βιομηχανία, με βάση συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας και δεδομένα.
Οι νικήτριες ομάδες του EBEC Patras θα προκριθούν στο εθνικό επίπεδο του Διαγωνισμού Μηχανικής του BEST (EBEC Greece) το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2016 στα Χανιά, ενώ οι νικήτριες ομάδες του EBEC Greece θα προκριθούν στο Πανευρωπαϊκό Επίπεδο του Διαγωνισμού Μηχανικής του BEST που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.
Γίνεται, επομένως, εμφανές ότι στα πλαίσια του διαγωνισμού οι φοιτητές εξασκούν τις δεξιότητες τους, αναπτύσσουν την ευρηματικότητας τους, ενεργοποιώντας την κρίση και τη φαντασία τους. Εφοδιάζονται έτσι με ποικίλες γνώσεις και εμπειρίες απαραίτητες για την εξέλιξη τους ως μηχανικοί αλλά και ως άνθρωποι. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικότερους στόχους του οργανισμού, ο οποίος μετρά συνολικά 26 χρόνια ζωής στην Ευρώπη και 25 στο Πανεπιστήμιο Πατρών με πλήθος δράσεων, πέρα από το Διαγωνισμό Μηχανικής, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, επιμορφωτικές ημερίδες σε συνεργασία με εκπροσώπους της βιομηχανίας καθώς και πολιτισμικές ανταλλαγές.
Αν ενδιαφέρεσαι και εσύ λοιπόν, να συμμετάσχεις στο Μεγαλύτερο Τοπικό Διαγωνισμό Μηχανικής, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσεις συμμετοχή στο παρακάτω link μέχρι τις 6 Μαρτίου 2016.
Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς το facebook page του διαγωνισμού:
ή να στείλεις mail στο site του BEST Patras :