Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί τις ξεριζωμένες ελιές και πλουτίζει τον παραδοσιακό ελαιώνα του

>>Εικόνα από την μεταφύτευση μιας από τις 4 αιωνόβιες ελιές. Διακρίνονται από αριστερά οι αναπληρωτές πρυτάνεως κκ. Καραμάνος και Αγγελόπουλος (που είχε την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης) και η Πρύτανις κ. Κυριαζοπούλου, πλαισωμένοι από τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη που υποστήριξαν την προσπάθεια (Φώτο: Αρτεμις Σκούλικα, ΕΡΓΟΣΕ)

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου έγινε μια μεγάλης κλίμακας δενδροφύτευση με συμμετοχή κοινού της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της περιοχής, μια πραγματική γιορτή. Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η μεταφύτευση 4 αιωνόβιων ελιών που έμελλε να ξεριζωθούν από το χωριό Ελαιώνας Αιγιαλείας λόγω των έργων για τη διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Η επιχείρηση μεταφύτευσης των δένδρων αυτών που έχουν ηλικία μεταξύ 500 έως 600 χρόνων, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή, αφού απαιτεί εξοπλισμό και ειδικευμένους γεωπόνους. Την έφερε εις πέρας η ΕΡΓΟΣΕ με τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Δήμου. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Μπροστά στα μάτια των εθελοντών και των μελών της κοινότητας βρήκαν οι ελιές μας τη νέα κατοικία τους στα φιλόξενα χώματα της Πανεπιστημιούπολής μας, και συγκεκριμένα έξω από την Πρυτανεία, το Πάρκο της Ειρήνης, το κτήριο Φυσικής και της Φιλοσοφίας. Είναι οι ίδιες αυτές ελιές που έζησαν το ύστερο Βυζάντιο και την Βενετοκρατία, πέρασαν την μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας και την επανάσταση του ‘21, καθώς και τις καταστροφές και θριάμβους του νεώτερου ελληνικού κράτους για να βρουν σήμερα νέα φιλόξενα χώματα, ως άλλοι πρόσφυγες, στην πολύβουη Πανεπιστημιούπολη μας. Η εκδήλωση, εκτός από το καλωσόρισμα των υπεραιωνόβιων νέων φίλων μας, περιελάμβανε εκτεταμένη δενδροφύτευση από εθελοντές. Πάνω από 2000 φυτά φυτεύτηκαν στην εκδήλωση πλουτίζοντας την χλωρίδα της Πανεπιστημιούπολης μας, που αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα προαστιακά άλση της περιοχής. Στην εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Γιώργος Αγγελόπουλος με τα στελέχη του Τμήματος Συντήρησης Ελεύθερων Χώρων και το “Πράσινο Πανεπιστήμιο”, συμμετείχαν εκτός από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σχολεία της περιοχής, εθελοντικές οργανώσεις και πολύς κόσμος της περιοχής. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους χορηγούς της εκδήλωσης, της ΕΡΓΟΣΕ, την Ολύμπια Οδό, το Δασαρχείο, το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών, τις Εταιρείες Praktiker, Λουξ, και Β. Ραυτόπουλος, οι οποίοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση.

Η Αμαλία Κατσιφάρα, εθελόντρια του ‘Πράσινου Πανεπιστημίου’ η οποία συμμετείχε στην δενδροφύτευση της 28ης Φεβρουαρίου, μας αφηγείται τις εντυπώσεις της:

"Η υπεραιωνόβια ελιά που φυτεύθηκε στο χώρο της Πρυτανείας θα μείνει για να μας θυμίζει τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε την ημέρα της δενδροφύτευσης στο Πανεπιστήμιό μας. Ακόμα, το στίγμα τους θα δίνουν τα συνολικά 2000 δένδρα σε 18 διαφορετικές θέσεις του Πανεπιστημίου μας όπως επίσης και οι 4 αιωνόβιες ελιές, σήμα κατατεθέν της εκδήλωσης. Χρειάστηκαν μέρες ατελείωτης δουλειάς, συντονισμού, οργανωμένης και συλλογικής προσπάθειας από την πλευρά πολλών ανθρώπων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δράσης μας: και αυτός δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη του περιβάλλοντος καθώς και της προστασίας του. Η ευαισθητοποίηση, η προσφορά, η ενημέρωση πάνω σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν όλους μας, μιας και είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτόν τον Πλανήτη που λέγεται Γη, αποτελούν αναγκαία πεδία μάθησης για μικρούς και μεγάλους. Η γενικευμένη χαρά του εθελοντισμού καθώς και όλα τα παραπάνω ήταν τα συστατικά της 28ης Φεβρουαρίου.Είναι καταπληκτικό να λαμβάνουν χώρα αντίστοιχες δραστηριότητες που συσπειρώνουν το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία για την επίτευξη κοινών σκοπών. Ας ελπίσουμε στα επόμενα που έπονται."