Το Πατρινό Καρναβάλι 2016 έριξε αυλαία!

Και κάπως έτσι έπεσε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι του 2016. Μην ανησυχείτε… Ήδη από τη μεγάλη βραδιά καύσης του Βασιλιά Καρνάβαλου, κηρύσσεται και η έναρξη του επόμενου, όπως έγινε και φέτος. Το Καρναβάλι του 2017 βρίσκεται προ των πυλών…
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από το προηγούμενο καρναβαλο-αφιέρωμά μου είχαμε μείνει στη φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης. Μουσική, χορός, τραγούδι και φυσικά ξεφάντωμα μέχρι το πρωί…. Αυτό ήταν και το μοναδικό σύνθημα από όλους τους Καρναβαλιστές, οι οποίοι για μία ακόμη φορά διασκέδασαν στους όμορφα στολισμένους και ιδιαίτερα χρωματιστούς δρόμους της Πάτρας, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η ομπρελίτσα είναι το νούμερο ένα καρναβαλικό αξεσουάρ που χρειαζόμαστε, εκτός από τον χαρτοπόλεμο και τις σερπαντίνες.
Βέβαια, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι το τελευταίο τριήμερο της αποκορύφωσης του γλεντιού (11-13/03/2016), πολλές ήταν οι ασχολίες των Καρναβαλιστών. Το κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, με ιδιαίτερη παράδοση στον καρναβαλικό χώρο, ήταν μία από αυτές. Βέβαια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το πλούσιο πρόγραμμα της πατρινής καρναβαλικής ατζέντας οι υπαίθριες συναυλίες, η παντομίμα, η κινητή Καρναβαλούπολη για τους λιλιπούτειους Καρναβαλιστές φίλους, καθώς και ένα σωρό άλλα ευφάνταστα δρώμενα, τα οποία έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου. Επειδή για εμάς όλο αυτό που βιώνουμε είναι ΓΙΟΡΤΗ…
Φαντασία, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, αφοσίωση, τρέλα είναι μερικές από τις λέξεις που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να κοσμήσω το παρόν κείμενο αλλά και για να περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο ένας Πατρινός ζει και αφοσιώνεται σε αυτό που κάνει!
Όπως καθετί γύρω μας είναι θέμα αισθητικής, έτσι και το Καρναβάλι κρύβει άφθονη τέχνη. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για να στηθεί και να παρουσιαστεί ένα άρτιο αποτέλεσμα προς τα έξω, χρειάζεται να συντονιστούν και να εργασθούν σκληρά πολλοί άνθρωποι. Εξάλλου, όλα είναι θέμα οργάνωσης…. Η τέχνη και το μεράκι παρουσιάζονται με τις πολύχρωμες γυαλιστερές στολές των πληρωμάτων, τα όμορφα καπέλα καθώς και τις κατασκευές χεριού. Βέβαια, το Καρναβάλι μας φημίζεται και για άλλες, μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές κατασκευές, οι οποίες δεν είναι άλλες από το άρματα που κάθε φορά είναι εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Αυτά κατασκευάζονται όλη την περίοδο του Καρναβαλιού στην ΑΣΟ. Η κατασκευή τους μοιάζει με ένα τεράστιο και μόνιμο πάρτυ που στήνεται από τους αφανείς ήρωες- τους πραγματικούς καλλιτέχνες.
Και έτσι ο χρόνος κυλούσε σαν νεράκι, μεταμορφώνοντας τις ώρες σε άλογα που κάλπασαν προς στην τελική ευθεία. Έτσι, οι δύο παρελάσεις τόσο του Σαββάτου (η νυχτερινή ποδαράτη), όσο και της Κυριακής δεν άργησαν να φανούν. Για τις παρελάσεις τί μπορώ να σχολιάσω, έτσι ώστε να σας μεταφέρω τα συναισθήματα; Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές… Η συμμετοχή σας του χρόνου θα σας πείσει!
Τέλος, κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιείται η Τελετή Βράβευσης των καλύτερων πληρωμάτων, επισφραγίζοντας την εκδήλωση και επιβραβεύοντας το καλύτερο πλήρωμα.
Κλείνοντας το φετινό αφιέρωμά μου σε αυτή τη γιορτή που τη ζω από τεσσάρων ετών σε ένα πραγματικά όμορφο και άκρως καλλιτεχνικό πλήρωμα, θα ήθελα να προσθέσω ότι φέτος αισθάνθηκα κάποιες ενοχές, εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Είναι εξαιρετικά άβολο να διασκεδάζεις, ενώ άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην σκληρή τους πραγματικότητα. Βέβαια, δυστυχώς έτσι είναι η ζωή… κάτι πάντα θα υπάρχει. Έτσι, για όλους… συνεχίζεται!
Με ελπίδα και όνειρο για ένα όμορφο αύριο….