Κινητοποίηση στην Πάτρα και στο Πανεπιστήμιο για τους πρόσφυγες

Σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, οι πολίτες της αν και έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα, δείχνουν να μη ξεχνούν να είναι άνθρωποι με μεγάλη καρδιά. Έννοιες με βαθύτατη αξία όπως είναι ο εθελοντισμός, η χαρά της προσφοράς και ανιδιοτέλειας, η αλληλεγγύη καθώς και η αγάπη προς το συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία και τα πιστεύω του καθενός, έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το Προσφυγικό Ζήτημα είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που κρύβει πολλές ευαισθησίες και απαιτεί την βοήθεια όλων μας. Αποτελεί ένα άκρως επίκαιρο θέμα το οποίο αναζητά τη λύση εδώ και τώρα. Μία σημαντική βοήθεια παρέχεται, μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό, από απλούς πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί βοηθώντας συχνά από το περίσσευμα που δεν έχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την Ελ- λάδα αναπτύχθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης μέσω της συλλογής τροφίμων, ρουχισμού αλλά και φαρμάκων για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους σε μία μαζική προσπάθεια επούλωσης των ανοιχτών πληγών τους. 

Έτσι, κάτω από την ίδια ομπρέλα σεβασμού προς τον άνθρωπο, στην Πάτρα αρκετά είναι τα σημεία και οι δράσεις που ανακοινώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα από αυτά ήταν στον Έσπερο στην Πλατεία Γεωργίου. Επίσης, εκτός από κεντρικά σημεία της πόλης, στην κινητοποίηση συμμετέχουν ενεργά σχολικές μονάδες του νομού. 

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο Δήμος έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια. Η συλλογή, η μεταφορά σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης και η διαλογή από εθελοντές είναι τα πρώτα βήματα που ακολουθούνται. Στη συνέχεια, τα είδη προωθούνται στα κέντρα φιλοξενίας, τα λεγόμενα αλλιώς hotspots. Ο Δήμος παρέχει τα μεταφορικά μέσα, τους χώρους αποθήκευσης αλλά και το εργατικό δυναμικό για τη στοχευμένη αυτή δράση.

 Ενεργό ρόλο στη κοινή προσπάθεια παίζει και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το σημείο συλλογής ειδών ανάγκης στην Πανεπιστημιούπολη έχει οριστεί στην Πρυτανεία, αλλά προσπάθειες έχουν γίνει και σε ορισμένα Τμήματα Σχολών καθώς επίσης και στο χώρο των Πολιτιστικών Ομάδων. 

Οι Πατέρες Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος και Παναγιώτης Ταρσινός του Φιλόπτωχου της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αρμόδιοι στα θέματα συλλογής ειδών ανάγκης για οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες πολέμου καθώς και απόρους, μίλησαν στο @UP: ‘Έχει ήδη γίνει η συλλογή τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων από όλες τις εκκλησίες και η αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους. Τα είδη συσκευάζονται και προωθούνται στα κέντρα φιλοξενίας. Ήδη μία αποστολή έχει φθάσει στην Ειδομένη και ετοιμάζεται η δεύτερη. Βέβαια, έχει κρατηθεί μία ποσότητα για όσους τυχόν φιλοξενηθούν στην πόλη μας. Υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση, μιας και τόνοι τροφίμων συγκεντρώθηκαν ήδη’. Άλλωστε η Εκκλησία έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στον καταυλισμό των Αφγανών, όπου μοιράζονταν 1500 μερίδες φαγητού ημερησίως. Ευχή τους: ‘Να μην υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι. Όλοι να απολαμβάνουμε τις ευλογίες του Θεού. Όχι πόλεμος….. Ακόμα, η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της σε σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό που έχουμε….’ Ας ευχηθούμε και ας συμβάλουμε όλοι μαζί για την πραγματοποίηση των παραπάνω ευχών.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών η συλλογή βοήθειας για τους πρόσφυγες γίνεται ως και την Παρασκευή, 15 Απριλίου, στο κτίριο Διοίκησης (ισόγειο, πίσω πλευρά ΒΑ πτέρυγας, πρώην αίθουσα ΚΕΚ). Στη διεύθυνση: http:// www.upatras.gr/el/node/5840 έχει αναρτηθεί αναλυτική κατάσταση με τα προτεινόμενα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης να σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη στις 2 Απριλίου έγινε ιδιαίτερη συνάντηση των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων της χώρας για το θέμα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Κο. Χρ. Μπούρα. Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση, από κοινού, των Ελληνικών Πανεπιστημίων προκειμένου να γίνει δυνατή η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού, η παροχή προγραμμάτων γλωσσικής προετοιμασίας και δράσεις ανάλογου χαρακτήρα. 

Απόσπασμα από ποίημα του Δημήτρη Βασιλόπουλου, φοιτητή του Τμήματος Φιλολογίας, εμπνευσμένο από την προσφυγική κρίση: 

Ο αποχωρισμός

Γονιός απεγνωσμένος, την ψυχή του ψάχνει

«Θα ‘χει τίποτα φτωχό στον δρόμο του να φάει;

Δεν το βλέπω πουθενά, το σκέπασε η πάχνη;»

Και βηματίζει ανισόρροπα και σιγοτραγουδάει:

«Θεέ μου, Παντοδύναμε, σε παρακαλώ ως της γης τα βάθη,

Μην πάρεις το παιδί μου στο ουράνιό σου δώμα

Μα ούτε εμένα μη θαρρείς, δεν είν’ώρα ν’ απαλλαγώ από τα πάθη

Θεέ μου, μες στα πλήθη αβοήθητο, μ’ έχει ανάγκη ακόμα»