Τριήμερη εκδήλωση λογοτεχνίας, ταινιών και εικαστικών από τις Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών

Τ ο Λογοτεχνικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Ο.Φ.Π.Π.) διοργάνωσε ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις αρχές του Απριλίου (1/04- 3/04), στο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών. Το κατά βάση λογοτεχνικό τριήμερο διανθίστηκε με δύο προβολές ταινιών σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Τμήμα, αλλά και την εικαστική παρέμβαση- διαμόρφωση του χώρου από το Εικαστικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Τσεχοεβραίου μοντερνιστή λογοτέχνη Φράντς Κάφκα, και με την προβολή της ταινίας "Videodrome" του Καναδού σκηνοθέτη David Cronenberg. Στις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: "Λογοτεχνία και απομόνωση", με αναγνώσεις από τα έργα επιλεγμένων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων (όπως οι Γιάννης Σκαρίμπας, Νίκος Χουλιαράς και Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Χαρούκι Μουρακάμι, Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, Τσάρλς Μπουκόφσκι). Η επιλογή και ο σχολιασμός αποσπασμάτων από τα έργα τους ήταν μια συλλογική δουλειά μελών του λογοτεχνικού τμήματος. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με προσκεκλημένο τον Βασίλη Λαδά, βραβευμένο Πατρινό συγγραφέα με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2014. Ο Βασίλης Λαδάς μίλησε για τα μυθιστορήματά του και για τις διαφορετικές όψεις της Πάτρας τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως ο ίδιος τις βίωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, στους αφηγηματικούς του ήρωες και στα νήματα της διαμόρφωσής τους. Ακολούθησε προβολή της ταινίας "Ο Ξένος" του Luchino Visconti.
Την Κυριακή έγινε ένα λογοτεχνικό παιχνίδι με κείμενα Κεντροευρωπαίων συγγραφέων, κυρίως του α΄ μισού του 20ου αιώνα. Η προσέγγιση των συγγραφέων αυτών έγινε σε σχέση με τα ιστορικά και πολιτισμικά τεκταινόμενα της περιόδου αυτής. Ενδεικτικά διαβάστηκαν κείμενα των Φράντς Κάφκα, Στέφαν Τσβάιχ, Ρόμπερτ Μούζιλ, Ίμρε Κέρτες, Γκύντερ Γκράς, Τόμας Μάν, Μίλαν Κούντερα, και του προσφάτως μεταφρασμένου στη χώρα μας Λάζλο Κραζναχορκάι.
Προσκεκλημένοι για την τελευταία μέρα ήταν οι Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Σωτήρης Λυκουργιώτης και Θωμάς Παπαστεργίου, οι οποίοι μίλησαν ως νέοι ποιητές για την ποίηση που γράφεται σήμερα. Η βραδιά έκλεισε ευχάριστα και με ενθουσιασμό. Οι προσκεκλημένοι ποιητές, μέλη του λογοτεχνικού τμήματος και το κοινό απήγγειλαν τα δικά τους ποιήματα και χειροκροτήθηκαν. Στο τέλος, ακολούθησε μουσική βραδιά jazz από τους Nikos Leventis Trio.
 
Το Λογοτεχνικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε Σάββατο στις 19:30-21:00 και κάθε Τρίτη στις 22:30 στο στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π., στην οδό Ηρώων Πολυετχνείου 58.