Αυτό το είδες;

Coherence είναι ο ειρμός, η συνοχή ή η συνέπεια, δηλαδή με μια λέξη˙ η αλληλουχία, η οποία συσχετίζει το προηγούμενο με ό,τι κι αν έπεται. Στα ελληνικά η ταινία εμφανίστηκε με τον τίτλο «Η νύχτα του κομήτη». Κι οι δυο δοθέντες τίτλοι περικλείουν κάποιο μυστήριο, κάτι παράξενο. Γιατί μια νύχτα να ‘ναι τόσο ιδιαίτερη επειδή διαπερνάει τη γη ένας κομήτης και τί είναι το τόσο ενδιαφέρον σ’ αυτό; Λοιπόν, ας τα πάρω απ’ την αρχή. Οκτώ φίλοι δειπνούν εκείνη την όμορφη νύχτα του κομήτη. Πεπεισμένοι όλοι ότι το κορυφαίο γεγονός της βραδιάς θα ‘ναι η κόντρα νυν-πρώην, μια ανατροπή στους νόμους της φύσης όχι απλώς θα ταράξει τα νερά, αλλά θα ζωντανέψει εκδοχές των εαυτών τους στις εκάστοτε πραγματικότητες. Οκτώ άτομα, πολλά μυστικά ο καθένας, πολλά εναλλασσόμενα συναισθήματα, διαφορετικές αντιδράσεις σε κάθε ίδια περίσταση και μύριοι εαυτοί ξεδιπλωμένοι στον χωροχρόνο. Μια άλλη λέξη, μια παραπάνω σιωπή, μια λάθος κίνηση είτε μια σωστή στον λάθος χρόνο είναι η αρχή μιας διαφορετικής εξέλιξης του γεγονότος σε μια άλλη πραγματικότητα. Κι όταν η παραμικρή κίνηση μετράει, φαντάσου πόσες πραγματικότητες υπάρχουν! Τώρα, μπορεί να 'ναι 3 χρονών και να έχουν βγει πολλές παραπλήσιες ταινίες σχετικά με τον χωρόχρονο, μα η ιδέα της συγκεκριμένης συναρπάζει ακόμα και αν όταν κατανοηθεί γίνεται εφιαλτική. Επίσης, το σενάριο απουσιάζει προσδίδοντας ρεαλισμό και φυσικότητα διαλόγων και καταστάσεων, με την ταινία να κατατάσσεται στα επιστημονικής φαντασίας θρίλερ χωρίς την παρουσία εξωγήινων ή εφέ. Απλή, λιτή και χωρίς περιττολογίες. 

Τελικά, οι νόμοι του σύμπαντος υπερισχύουν των νόμων της φύσης; Και σε πόσες εκδοχές του εαυτού μας ζούμε;

[Δημήτρης Ρωμηός]

Έχεις ποτέ νιώσει την ανάγκη να φύγεις και να τα αφήσεις όλα πίσω σου; Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι ούτε οι σπουδές, ούτε τα χρήματα, ούτε και οι επαγγελματικές προοπτικές μπορούν να σου προσφέρουν την ευτυχία; Αν ναι, τότε η ταινία “Into the wild” παραγωγής του 2007 είναι ακριβώς η ταινία που πρέπει να δεις! Ο Chris McCandless ζει φαινομενικά αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε την τέλεια ζωή. Είναι έξυπνος και χαρισματικός, μόλις έχει αποφοιτήσει με άριστα από το πανεπιστήμιο, έχει τεράστιες επαγγελματικές προοπτικές και γενικά την ασφάλεια μιας εξασφαλισμένης ζωής μπροστά του. Παρόλα αυτά τολμά να κάνει το μη αναμενόμενο. Απαλλάσσεται από όλα τα χρήματά του, τα αντικείμενα και τους δεσμούς που τον συνέδεαν με τον εαυτό του, αλλάζει όνομα και προσπαθεί να αυτό-ανακαλυφθεί εκ νέου και να βρει την ψυχική του ισορροπία ακολουθώντας το κάλεσμα του Ρουσσώ για επιστροφή στη φύση και την αυθεντικότητα. Σε μια πεζοπορία χωρίς τέλος με τελικό προορισμό τα άγρια δάση και την ερημιά της Αλάσκας, ο Chris συναντά και συνδέεται με ανθρώπους, οι οποίοι με τον τρόπο του ο καθένας αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους πάνω του. Η ένταση της εσωτερικής ηρεμίας, της σχεδόν αυτάρκειας και σίγουρα ανεξαρτησίας του κεντρικού ήρωα με βεβαιότητα ξαφνιάζουν. Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και δυσλειτουργίας, υπαρξιακά ερωτήματα και απλοί και καθημερινοί χαρακτήρες αρκετά συναισθηματικά φορτισμένοι δένουν αρμονικά με την άγρια ομορφιά της φύσης, η οποία συχνά, πυκνά αντιδιαστέλλεται με την αγριότητα των μεγαλουπόλεων. Το τέλος, σχεδόν ξαφνιάζει με την ρεαλιστικότητά του, την γλυκόπικρη αισιοδοξία του και τους προβληματισμούς που δημιουργεί.
Τάση φυγής και αποφυγής της πραγματικότητας και των προβλήματων της; Μια εναλλακτική πρόταση; Μια φιλοσοφική αναζήτηση της πολυπόθητης ευδαιμονίας; Όπως κι αν εκλάβεις την πρόταση του Into the Wild, σίγουρα θα προβληματιστείς!
 
[Σταματία Ανδρωνά]
 
Μοιράσου κι εσύ την ταινία ή την σειρά που είδες πρόσφατα και σου έκοψε την ανάσα ή σε έκανε να γελάσεις, να ταξιδέψεις, να ονειρευτείς και να προβληματιστείς. Στείλε μήνυμα στο newsletter@upatras.gr με θέμα «Αυτό το είδες;» και σύντομα μπορεί να δεις αρκετούς στο Πανεπιστήμιο να συζητούν την δική σου πρόταση!