Τέσσερις Σημαντικοί Επιστήμονες γίνονται Επίτιμοι Διδάκτορες του Πανεπιστημίου μας

>>Τέσσερις σημαντικοί επιστήμονες επιτιμοποιήθηκαν πρόσφατα από το Πανεπιστήμιό μας, σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους στους τομείς της Φυσικής και των Επιστημών Υγείας. 

Έτσι, την Παρασκευή 8 Απριλίου και την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016, αναγορεύθηκαν Επίτιμοι Διδάκτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών, μετά από πρόταση του Τμήματος Φυσικής, οι διακεκριμένοι Καθηγητές John Ellis και Χρήστος Στ. Ζερεφός, αντίστοιχα. Ο John Ellis εργάστηκε από το 1973 έως το 2011 στον Τομέα Θεωρητικής Φυσικής του CERN, στον οποίο διετέλεσε διευθυντής για 6 χρόνια. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη φαινομενολογία της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και τη σύνδεσή της με την αστροσωματιδιακή φυσική. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε η καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Σμαράγδα Λώλα, ενώ ο τιμώμενος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Particle physics in the LHC era». Ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος. Τον τιμώμενο παρουσίασε ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Ανδρέας Καζαντζίδης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Χρήστου Ζερεφού, με θέμα: «Η πρόσληψη των ποικίλων εκφάνσεων των πλανητικών μεταβολών από τον άνθρωπο».

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, αναγορεύτηκαν Επίτιμοι Διδάκτορες της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, οι Καθηγητές Νίκανδρος Μπούρας και Λουδοβίκος Κάππος, αντίστοιχα. Ο Νίκανδρος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Βρετανία και των προγραμμάτων αποασυλοποίησης και ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη κοινότητα. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου μας Φ. Γουρζής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Ψυχική Υγεία τον 21ο αιώνα». Ο νευροανοσολόγος καθηγητής Λουδοβίκος Κάππος (Πανεπιστήμιο Βασιλείας, Ελβετία), έχει συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως και στην έρευνα των νευροανοσολογικών νοσημάτων με σημαντικές ανοσολογικές και μοριακές μελέτες. Τον τιμώμενο παρουσίασε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου μας Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, ενώ ο κ. Κάππος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Η συμβολή συστηματικών κλινικών μελετών στην διαλεύκανση της παθογένειας και τη θεραπευτική πρόοδο τής κατά πλάκας σκλήρυνσης».