Επίσκεψη κας Ζαγγανά στo Μπρούνεϊ
 
Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus International, επισκέφτηκα το  Universiti Brunei Darusalam από τις 14 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της Επίσκεψης μου έκανα διαλέξεις στους φοιτητές με θέματα που αφορούν στην καρστική Υδρογεωλογία (Vulnerability mapping in karst aquifers and methods in karst studies) και συμμετείχα σε field trips. Η εμπειρία μου ήταν μοναδική.  Η εκπαιδευτική διαδικασία με φοιτητές από μία τόσο διαφορετική από τη δική μας χώρα διεύρυνε τους ορίζοντες μου ως καθηγήτρια και μου έδωσε ιδέες για τις μεθόδους διδασκαλίας και στο Τμήμα μου.
Συνάντησα συναδέλφους με τους οποίους συζήτησα για μελλοντικές συνεργασίες και γνώρισα, όσο ήταν δυνατό στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, μία διαφορετική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα κουλτούρα.
Τέλος εκείνο που για μένα ήταν μοναδικό και συναρπαστικό, ήταν τα Field trips στη τροπική φύση της χώρας.
 
E. Ζαγγανά
Επίκουρη Καθηγήτρια
 
 
Επίσκεψη κου Χρηστάνη, κου Καλαϊτζίδη στη Μοζαμβίκη
 
 
Στα πλαίσια του Προγράμματος ERASMUS+ & INTERNATIONAL MOBILITY βρεθήκαμε στη Μοζαμβίκη από 10-16 Ιουλίου 2017. Η επίσκεψή μας αφορούσε σε επιμόρφωσή μας σε θέματα ελών και τυρφώνων στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτι που αποτελούσε ερευνητικό στόχο από το 2002, όταν πρωτοεπισκεφθήκαμε τη χώρα. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου EDUARDO MONDLANE και γνωριμία με αρκετούς συναδέλφους, καθώς επίσης και με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, επισκεφθήκαμε μια περιοχή με αμμοθίνες διαφόρων γεωλογικών ηλικιών στο Maputo Elephant Reserve, ένα Εθνικό Πάρκο έκτασης 500.000 στρεμμάτων σε απόσταση 120 km περίπου ΝΑ του Μαπούτο. Εκεί ο Καθηγητής κ. Lopo Vasconcelos και ο Επίκ. Καθηγητής κ. Achimo Mussa από το Ίδρυμα Υποδοχής μας έφεραν σε επαφή με ένα πρωτόγνωρο για εμάς - τουλάχιστον στις διαστάσεις του - γεωλογικό περιβάλλον, καθώς και τα έλη και τους τυρφώνες που φιλοξενεί. Επί τρεις ημέρες εκτελέσαμε από κοινού αρκετά διατρήματα σε τυρφώνες με διατρητικό εξοπλισμό, που είχαμε μεταφέρει από την Πάτρα. Πήραμε 70 περίπου δείγματα ιζημάτων, που θα εξεταστούν στο Τμήμα μας, όταν οι δυο συνάδελφοι από το Μαπούτο επισκεφθούν το Πανεπιστήμιό μας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 στα πλαίσια του ως άνω Προγράμματος. Η επίσκεψή στη Μοζαμβίκη μας έφερε σε επαφή με την κοινωνία, την ιστορία, την εκπαίδευση και γενικά τον πολιτισμό μιας μακρινής χώρας, με την οποία ελάχιστη επαφή έχει η Ελλάδα και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Οι εντυπώσεις, αλλά και η εμπειρία από την επίσκεψη και την εργασία στο Maputo Elephant Reserve ήταν εξαιρετικές.
 
 
 
Επίσκεψη κας Δ. Παπαδημητρίου στην Βραζιλία, Ριο Ντε Τζανέιρο
 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενημερώσω τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Institute of Physical Education and Sport του State University of Rio de Janeiro της Βραζιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 25 Αυγούστου του 2016, στα πλαίσια του Erasmus+ International Mobility for Teaching. Να σημειωθεί ότι η παραμονή μου στο συγκεκριμένο προορισμό συνέπεσε, κατά ένα μικρό μέρος (6 ημέρες), με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, στη εν λόγω πόλη.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κινητικότητας είχα την ευκαιρία:
 • Να παραδώσω σειρά διαλέξεων με θέμα (1) τη συμβολή της Ολυμπιακής χορηγίας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών-χορηγών, και (2) τη παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στην βαθύτερη κατανόηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των αδειοδοτημένων προϊόντων στο αθλητισμό. 
 • Να συναντηθώ με καθηγητές του Institute of Physical Education and Sport με στόχο την αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ενεργοποίησης της συμφωνίας των δύο ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, (α) επιλέχθηκε ο καθηγητής του Ινστιτούτου που θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και ορίσθηκαν, σε πρώτη φάση, ο στόχος και το περιεχόμενο της εν λόγω επίσκεψης, και (β) μου προτάθηκε να συμμετέχω ως συν-επιβλέπων στην συμβουλευτική επιτροπή που θα επιβλέπει την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της νέας υποψήφιας διδάκτωρ κα Bianca Pene του Ινστιτούτο, η οποία πρόκειται να εστιάσει στην Ολυμπιακή χορηγία. Για το σκοπό αυτό, προετοιμάστηκε και μου παραδόθηκε προτεινόμενη σύμβαση, η οποία εφόσον υπογραφεί από το ίδρυμά μας, θα παράσχει τη δυνατότητα ανάπτυξης στενής ερευνητικής συνεργασίας σε βάθος 3-ετίας μεταξύ των δύο τμημάτων, και πρόσκληση της εν λόγω φοιτήτριας να επισκεφθεί το ίδρυμά μας στα πλαίσια του Erasmus-International.
 • Να συναντηθώ με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του εν λόγω Ιδρύματος και να συζητήσουμε από κοινού τρόπους περαιτέρω συνεργασίας για έρευνα και διδασκαλία, δεδομένης και της παραπάνω πρότασης για επίβλεψης της διδακτορικής διατριβής. Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής  του γραφείου καθ. Cristina Russi εξέφρασε με σαφήνεια το ενδιαφέρον του ιδρύματός της ώστε η εν λόγω συμφωνία να ενεργοποιηθεί περαιτέρω καθότι ικανοποιεί τη στρατηγική διεθνοποίησης του ιδρύματος.
 • Να συμμετάσχω, με σύντομη τοποθέτηση, στο 8th International Sport Business Symposium, που πραγματοποιήθηκε στο Ριο στις 16/08, και να συναντήσω ερευνητές από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 • Να επισκεφθώ ένα ακόμη πανεπιστήμιο της πόλης (UNISUAM) το οποίο εστιάζει, μεταξύ των άλλων στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και να συμμετέχω σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Τα κοινωνικά οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο».
 • Να συναντήσω μικρό αριθμό ερευνητών από διάφορες χώρες, οι οποίοι επέλεξαν την συγκεκριμένη περίοδο των αγώνων να εκπονήσουν μελέτες σε επιμέρους θέματα του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.
 • Να συναντήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στο Ρίο 2016, και να πραγματοποιήσω σειρά συνεντεύξεων με θέμα τις επιδράσεις των μνημονίων και της λιτότητας στην προετοιμασία των επίλεκτων αθλητών/τριών για τους αγώνες του ΡΙΟ, ανοίγοντας ένα ακόμη θεματικό πεδίο στις ερευνητικές μου δραστηριότητες σε συνεργασία με τους καθ Κ. Αλεξανδρή (Α.Π.Θ.) και Χ. Γιαννουλάκη (Ball State University, ΗΠΑ).
Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πατρών για την σημαντική δυνατότητα αλλά και τη στήριξη που μου παρείχαν για την πραγματοποίηση αυτής της μετακίνησης. Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.
 
Δ.Παπαδημητρίου
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
 
Επίσκεψη κου Π. Κόντου στην Κίνα, Πεκίνο 
 
Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus-Mundus σε συνεργασία με το University of Renmin, Πεκίνο, υπήρξε εξαιρετικά θετική σε όλα τα επίπεδα:
 • Η υποστήριξη εκ μέρους των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου της Πάτρας όσο και το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης έκαναν την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της μετακίνησης στο Πεκίνο πολύ εύκολες.
 • Ο έγκαιρος προγραμματισμός των δραστηριοτήτων μου στο Πεκίνο και η άψογη φιλοξενία εκ μέρους του Κινέζου συναδέλφου Liu Wei έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος.
 • Οι διαλέξεις και τα μαθήματα που έδωσα έτυχαν θερμής υποδοχής από τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές όσο και από τους Κινέζους καθηγητές που τα παρακολούθησαν (15-20 την κάθε φορά). Παρόλο που το επίπεδο των γνώσεων της αγγλικής γλώσσας των φοιτητών δεν ήταν πάντα υψηλό, το ενδιαφέρον τους ισοσκέλισε, τρόπον τινά, αυτή τους την αδυναμία.
 • Είχα, επίσης, την ευκαιρία για γεύματα με καθηγητές και φοιτητές που μου έδωσαν τη δυνατότητα περαιτέρω γνωριμίας μαζί τους και κατανόησης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τόσο τη φιλοσοφία όσο και τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.
 • Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και να οικοδομήσουν κοινά ερευνητικά προγράμματα μαζί μας. Με παρότρυναν επίμονα να προσπαθήσω να ανανεώσω τη συμφωνία Erasmus-Mundus, όταν υπάρξει κάποια νέα πρόσκληση εκ μέρους της ΕΕ.
 • Είναι κρίμα που ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος δεν επιτρέπει την μετακίνηση περισσότερων μελών ΔΕΠ και φοιτητών εκατέρωθεν. Είμαι βέβαιος ότι μια πιο μαζική μετακίνηση θα έδινε σημαντική ώθηση στη συνεργασία των πανεπιστημίων.
 • Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Renmin είναι ένας πολλά υποσχόμενος εταίρος για εμάς: πρόκειται για ένα τεράστιο Τμήμα με 80 μέλη ΔΕΠ (!) που έχει χαράξει εξωστρεφή πολιτική και παροτρύνει τα μέλη ΔΕΠ να αναζητήσουν συνεργασίες με το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου συνάντησα γνωστούς καθηγητές από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου που συμμετείχαν στα Θερινά Μαθήματα, βολιδοσκοπώντας, στην ουσία, περιθώρια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο.
Παύλος Κόντος
Καθηγητής
Τμήμα Φιλοσοφίας  
 
 
Επίσκεψη κου Δ. Γεωργίου στην Ρωσία, Μόσχα 
 
Η πρόταση κινητικότητας Erasmus στο Moscow Lomosov State University είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών, που αναγνωρίζει την αξία της διεθνούς συνεργασίας και δικτύωσης με τη Ρωσία με στόχο την κατάρτιση κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και  κοινών προγραμμάτων σπουδών. 
 
Από 20 έως 29 Μαΐου 2016 επισκέφθηκα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus το Moscow Lomonosov State University. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου πραγματοποιήθηκε  μια σειρά διαλέξεων-σεμιναρίων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Η εκτίμηση μου είναι  ότι η συνεργασία αυτή θα συμβάλει σε μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών και θα  οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση και τόνωση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επισημαίνω ότι αρκετοί καθηγητές  από το Πανεπιστήμιο του Lomonosov, με τους οποίους ήρθα σε επαφή,  επέδειξαν ενδιαφέρον και ισχυρή βούληση να επισκεφτούν την Ελλάδα σε ένα πλαίσιο μιας ερευνητικής-εκπαιδευτικής συνεργασίας. 
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου οι συνάδελφοι καθηγητές από την Ρωσία μου τόνισαν ιδιαίτερα τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, την κοινή ιστορία και  πολιτιστική κληρονομιά που συνδέουν τους δύο λαούς. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία  να γίνει μια πρώτη συζήτηση για συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη δράση αυτή του Erasmus. Η εκτίμησή μου, μετά την επίσκεψη αυτή,  είναι ότι οι φοιτητές μας μέσου ενός μελλοντικού  προγράμματος Erasmus  θα αποκτήσουν νέες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, που θα αυξήσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες και το δυναμικό τους. Αυτό θα τους καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικoύς  στην σύγχρονη και διεθνή αγορά εργασίας.
 
Δημήτρης Γεωργίου
Καθηγητής
Τμήμα Μαθηματικών

 

Prof. Carla Ribeiro Polycarpo

 
The Erasmus+ agreement established between my University (Federal University of Rio de Janeiro in Brazil) and the University of Patras has allowed me to get reconnected to Dr. Constantinos Stathopoulos, a former colleague from Yale University, which I met during my time as a PhD student.  Since we left Yale, we have both decided to pursue scientific career in the field of RNA biology. The Erasmus+ exchange program gave me the opportunity to get in touch with him again and initiate a new era of collaboration. Moreover, being able to discuss my scientific work with him and other members of the Medical School in the University of Patras has been being very helpful to me, as it brings new ideas to my projects and helped us to see the projects where we could mutually benefit from each others expertise and should collaborate. Prof. C. Stathopoulos and all the members of the University of Patras that I had the opportunity to meet (both administrative and faculty) have been being very kind, sharing new ideas and providing positive and constructive comments on my work. I felt very welcome by the members of the Department of Biochemistry at the Medical School as well as by the School of Medicine Professors, which opened their labs to me and discussed openly about their work. For me, the greatest lesson I will take back home, is that even in a country going through very hard economical problems and with very little Science funding opportunities, high level scientific knowledge can be achieved by hard work and dedicated young people. That makes me think about my own country, where we are facing the same difficulties lately.  If we can inspire young people, we can achieve all we want! Nothing of this would have been possible without the Erasmus+ funding help! Thank you Erasmus+ (and all the people at the Erasmus Office in Patras), thank you Dr. Stathopoulos and thank you University of Patras for the opportunity! We hope that we will see each other again, either in Patras or in Rio de Janeiro.
 
Prof. Carla Ribeiro Polycarpo
Medical Biochemistry Institute, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil

 

Peshin Nikolay

The promotion of any educational project involves always exchange of experience, ideas, designs and – last but not least – human resources.  Participation of the RIOU Vice-Rector for Research, Professor, Dr Nikolay Peshin in Erasmus+ international staff mobility program with lectures on Russian Governmental Sport Policy and Fundamentals of Sports Law aroused considerable interest among Greek students and professors. I strongly believe that the UofP and RIOU academic cooperation contributes to the establishment of important professional contacts between universities, enriching students' new knowledge, significantly increases the efficiency and intensity of the assimilation of educational materials, forms a lively dialogue between students and professors, which in turn affects the cognitive potential of students. 
The proximity of major educational centers in Patras and Olympia, in the curriculum of courses in sports management, provides opportunities for continuity of training in the International Olympic Academy and the University of Patras in terms of exchange of invited lecturers and forms successful educational route for Greek and international students. Communication encountered by the visit to the International Olympic Academy will be incentive for joint projects, conferences, round tables and cultural events between the IOA and RIOU. Overall, I am convinced that such relevant and meaningful character of mutual academic activity will no doubt will be the basis for joint researches and graduate international projects in the near future.
Sincerely Yours
Peshin Nikolay, 
RIOU Vice-Rector for Research
 

 

Επίσκεψη κας Α. Ρούσσου στην Αλβανία, Αργυρόκαστρο 

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+ μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ με το Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου (Αλβανία) το οποίο και επισκέφτηκα για 12 ημέρες περίπου. Κατά την παραμονή μου εκεί έδωσα μια σειρά διαλέξεων σε θέμα που αφορούν τη γραμματική της ελληνικής. Το Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου έχει τμήμα ελληνικών σπουδών (γλώσσας και πολιτισμού) και από αυτή την άποψη, η επίσκεψή μου ενίσχυσε τις δραστηριότητες του τμήματος, ενώ παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω από κοντά την παρουσία της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση της γλώσσας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μειονότητας.  Η συνεργασία αυτή ελπίζω να μπορέσει να συνεχιστεί και στο μέλλον με την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (εμφανίζονται στην φωτογραφία από την εκδρομή μας στους Άγιους Σαράντα), καθώς και την υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων Eljana Mosko για την άποψη φιλοξενία τους, τη ζεστασιά τους και την προθυμία τους να με εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

 
 
 

Επίσκεψη Ευάγγελου Μητσοκάπα στο Καζακστάν, Αστάνα

Το Erasmus+ στο Πανεπιστήμιο του Nazarbayev, στην Αστάνα του Καζακστάν ήταν μία μοναδική εμπειρία. Πέραν του ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε μία διαφορετική ήπειρο και να βιώσω μία εντελώς
νέα κουλτούρα, κατάφερα να επεκτείνω τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και να ολοκληρώσω επιτυχώς ένα μέρος του Διδακτορικού μου προγράμματος.
Στα πλαίσια της εμπειρίας αυτής, γνώρισα πολλούς νέους συναδέλφους και φίλους, με αρκετούς από τους οποίους διατηρούμε πολύ καλή επαφή, ενώ μερικοί σχεδιάζουν ήδη να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ακόμη, είχα την τύχη να ταξιδέψω σε ολόκληρη την χώρα του Καζακστάν και να ζήσω από κοντά τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού αυτού (ήμουν παρών ακόμη και σε έναν παραδοσιακό Καζάκικο γάμο!).
Ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία από κάθε πλευρά και με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να την επαναλάβω το συντομότερο δυνατόν!