Αυτό το είδες;

Μ ετά το εντυπωσιακό σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Whiplash, ο Damien Chazelle αποδεικνύει με την δεύτερη του ταινία, La La Land, πως είναι ένα όνομα που θα μας απασχολήσει πολύ. Η ιστορία, την οποία υπογράφει ο ίδιος, ασχολείται με το ρομάντζο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια ταλαντούχα ηθοποιό που παλεύει να βρει δουλειά στο χώρο και έναν απογοητευμένο πιανίστα της τζαζ, ο οποίος αναγκάζεται να παίζει μουσική που δεν θέλει για να βγάλει τα προς το ζην. Και οι δυο τους έχουν μεγάλα όνειρα, αλλά όταν ερωτευτούν θα πρέπει να αποφα-σίσουν τι αξίζει να επιδιώξουν και τι να αφήσουν πίσω. Η ιστορία μπορεί να είναι γνώριμη αλλά όλη η μαγεία βρίσκεται στην εκτέλεσή της.
Η ταινία ξεκινά θυμίζοντας τα μιούζικαλ της χρυσής γενιάς του Χόλυγουντ. Το ονειρικά φωτισμένο Los Angeles, τα γεμάτα ενέργεια μουσικά νούμερα και τα υπέροχα τραγούδια του John Hurwitz επιτυγχάνουν την αναβίωση της συναισθηματικής αφέλειας και απλότητας των κλασσικών μιούζικαλ. Πρoς τη μέση της ταινίας όμως, η δομή του τυπικού μιούζικαλ εγκαταλείπεται και δίνει τη θέση της σε ένα δράμα σχέσης για τα διλήμματα που δημιουργούν τα όνειρα και τις θυσίες που αυτά απαιτούν. Έτσι η ταινία μετατρέπεται από φόρο τιμής στα μιούζικαλ του Fred Astair σε φόρο τιμής σε όλους τους ονειροπόλους. Αυτή η αλλαγή ταιριάζει θεματικά στην ταινία, πράγμα το οποίο υπογραμμίζεται και από την άψογη τελική σκηνή. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα δούλευε τόσο καλά χωρίς τους πρωταγωνιστές.
Είναι η τρίτη φορά ο Ryan Gosling και η Emma Stone παίζουν το ζευγάρι, και αυτό φαίνεται από την εξαιρετική τους χημεία. Και οι δύο έχουν πολύ προσγειωμένες ερμηνείες, γεμάτες χαρισματικότητα και ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Παρότι η επιλογή τους για ρόλους μιούζικαλ ήταν ρίσκο, καθώς δεν τραγουδούν τέλεια, απέδωσε γιατί έκανε τους χαρακτήρες τους πιο αληθινούς. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν τη σχέση των δύο χαρακτήρων πιο πιστευτή και βοηθούν το κοινό να αναπτύξει μια δυνατή σύνδεση μαζί τους. Φυσικά βοηθάει και το ότι το σενάριο του Chazelle φρόντισε να μείνει μα-κριά από κοινοτυπίες και κλισέ διαλόγους.
Ειλικρινά πιστεύω πως το La La Land είναι μια σχεδόν αψεγάδιαστη ταινία. Όλα λειτουργούν τέλεια, η μουσική είναι υπέροχη, το Los Angeles μαγευτικό, οι δύο πρωταγωνιστές μας ιδανικοί και ο Damien Chazelle κυρίαρχος της τέχνης του. Πάνω απ’ όλα όμως το La La Land είναι μια ταινία με καρδιά, μια ταινία με σκοπό να δώσει ελπίδα και να εμπνεύσει, πράγμα απαραίτητο σε τέτοιες εποχές. Αν δεν προλάβατε να την δείτε, σας την προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη.