Δελτίο Τύπου 29 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 29 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

4η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ 2017
H 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, ανοίγει τις πύλες της σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τής ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και περιλαμβάνει: Εκθέματα και πρότυπα καινοτόμων ερευνητικών προϊόντων — Παρουσιάσεις εφαρμοσμένης έρευνας — Ομιλίες ιδρυτών start up και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων — Ομιλίες για θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας, διανοητικής ιδιοκτησίας και εξεύρεσης πόρων για την χρηματοδότηση μετατροπής καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα — Workshops — Συναντήσεις Εκθετών με Επενδυτικά Κεφάλαια.  Συμμετέχοντες της Έκθεσης είναι ερευνητικά κέντρα, σύνδεσμοι, εκπρόσωποι των τομέων παραγωγής, επιχειρήσεις και γενικά ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από το σύνολο της επικράτειας, που συμβάλλουν στον κοινό σκοπό της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και της ανάπτυξης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας, μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Οι εργασίες τής Έκθεσης θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 9 Απριλίου 2017. Στον ιστότοπο http://www.patrasiq.gr/programme.php θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Σας περιμένουμε!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ UNIANDRION ΥΠΟ TΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙA ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣTHΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που προεδρεύει στο Δίκτυο Πανεπιστημίων Αδριατικής – Ιονίου «UNIADRION» το διάστημα Ιούνιος 2016 – Μάιος 2017, διοργανώνει φέτος την ετήσια Γενική Συνέλευση και την Στρογγυλή Τράπεζα σε συνδιοργάνωση με την Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου (http://www.aii-ps.org/) και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Πανεπιστήμιό μας, το διάστημα 7 και 8 Απριλίου 2017. Στην διοργάνωση αυτή θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από 16 πανεπιστήμια της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου. Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και κοινωνίας, σε θέματα που αφορούν στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής- Ιονίου, EUSAIR (Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου). Οι συναντήσεις αποσκοπούν στην προώθηση  της αειφόρου οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου μέσω της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της καινοτομίας και της διασύνδεσης των λαών. Τις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας θα χαιρετίσουν ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου, Πρεσβευτής κ. Fabio Pigliapoco, καθώς και ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κ. Καρπέτας. Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο UNIADRION μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο http://www.uniadrion.net/.

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Δημήτριος Τσατσούλης και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Η Επιστροφή του Διονύσου».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 17.30, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, ο κ. Θ. Τερζόπουλος, σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, θα κάνει επίδειξη της σκηνοθετικής του μεθόδου. Η εκδήλωση είναι ανοικτή  για το κοινό. Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/6720

6ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Στις 31/3-1/4/2017 διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πατρών η τελική φάση του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου για μαθητές Λυκείου, που διοργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΥΠΠΕΘ, με τη συνδρομή του ΚΕΣ του Ηarvard, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρεία και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Στην τελική φάση προκρίθηκαν 14 μαθήτριες και 2 μαθητές, ενώ στην προκριματική φάση συμμετείχαν πάνω από 650 μαθητές και περισσότερα από 100 σχολεία σε 25 νομούς. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι αναρτημένα στο: https://www.philosophy.upatras.gr/competition/

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ «Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ»
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μικροαφηγήματος «Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει...», ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο 2016 από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου μας, ανακοινώθηκαν. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 76 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία αντιπροσώπευσαν όλα τα Τμήματα και όλες τις ομάδες της (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, καθηγητές και διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους). Η διαδικασία αξιολόγησης έγινε με «τυφλό» σύστημα σε τρία στάδια διασταυρούμενων αναγνώσεων, μέσω των οποίων οι κριτές προέκριναν 12 μικροαφηγήματα. Συγχαίρουμε τους συμμετέχοντες, την ΒΚΠ και τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την πρωτοβουλία και τις προσπάθειές τους. Περισσότερα για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στο: http://www.lis.upatras.gr/blog/2017/04/05/competitionresults/

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Το Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας (έτος ίδρυσης 1973) είναι ανοιχτό για το κοινό και βρίσκεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Ισόγειο του Τμήματος, όπου εκτίθενται περισσότερα από 800 δείγματα ζώων. Καθώς αποτελεί το μοναδικό επισκέψιμο μουσείο φυσικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής των Πατρών, λειτουργεί ως σημαντικός πόλος έλξης για σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και για άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες (φοιτητές, πολίτες κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει δικό του προσωπικό και οι ξεναγήσεις του κοινού πραγματοποιούνται εθελοντικά από μέλη του Τομέα Βιολογίας Ζώων δύο ημέρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, από το περσινό ακαδημαϊκό έτος έως και σήμερα έχουν επισκεφθεί το Μουσείο περίπου 60 σχολεία και περισσότερα από 2.750 άτομα. Επιπλέον, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το Ζωολογικό Μουσείο συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, όπως στη δράση «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», καθώς και σε από κοινού εκδηλώσεις με τα υπόλοιπα Μουσεία του Πανεπιστημίου, που έχουν ως σκοπό να φέρουν πιο κοντά το Ίδρυμά μας στην τοπική κοινωνία και να αναδείξουν το ρόλο του σε αυτή.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
Σας υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών της ΔΕΗ στις παροχές της στους υποσταθμούς, θα πραγματοποιηθούν ολιγόωρες διακοπές ηλεκτροδότησης στα κτίρια του Πανεπιστημίου, την Κυριακή 9-4-2017, μέσα στο χρονικό διάστημα: από 07.30 έως 15.00. Οι διακοπές δεν αφορούν τα κτίρια: Πρυτανεία, κτίριο Β', προκατασκευασμένα Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Τράπεζα Πειραιώς, «Πάρκο της Ειρήνης», Βιβλιοπωλείο και Ιερό Ναό.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών όλοι οι ρευματοφόροι αγωγοί θα πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό τάση και ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στην ηλεκτροδότηση των παροχών που τροφοδοτούνται από τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της ανακύκλωσης ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών για το έτος 2016, κατά την οποία αποσύρθηκε υλικό άνω των 20 τόνων από 44 μονάδες του Πανεπιστημίου μας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση αποκομιδής για το 2017. Τα αιτήματα συμμετοχής θα πρέπει να απευθύνονται έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 προς τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, η οποία συντονίζει τη σχετική δράση.

Με αυτό, το 29ο τακτικό Δελτίο Τύπου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος,
σας αποχαιρετούμε για τις διακοπές. Θα επανέλθουμε, με πλήρη ενημέρωση, στις 28 Απριλίου 2017.

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας
και τους συμπολίτες μας
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ,
με υγεία και αισιοδοξία!

Πάτρα, 7 Απριλίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο: 
2610996610