Ο Λαθραναγνώστης

Yuval Noah Harari, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2015
ISBN: 978-960-221-665

Πρόκειται για ένα από τα πιο ριζοσπαστικά βιβλία των τελευταίων ετών. Μεταφρασμένο σε τριάντα γλώσσες, αποτέλεσε ανοικτό διαδικτυακό μάθημα που το παρακολούθησαν γύρω στους εκατό χιλιάδες εκπαιδευόμενους και έφερε νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες και πολιτικοί αντιλαμβάνονται την κοινωνία και την εξέλιξη του ανθρώπου.
Για τον Χαράρι, ιστορικό και καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο homo sapiens κυριαρχεί στον κόσμο επειδή είναι το μόνο ζώο που μπορεί να πιστεύει σε πράγματα που υπάρχουν καθαρά στη δική του φαντασία, όπως οι θεοί, τα κράτη, το χρήμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το χρήμα αποτελεί ένα καθολικό σύστημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα είναι θρησκείες και όχι θεωρίες ή ιδεολογίες, η αυτοκρατορία είναι το πιο επιτυχημένο πολιτικό σύστημα των τελευταίων δύο χιλιετιών, ενώ θεωρεί τη μεταχείριση των οικόσιτων ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.
Χωρίς χρονολογίες, ορολογίες και μακροσκελείς παραθέσεις γεγονότων, με σκληρή λογική αλλά και χιούμορ, ο Χαράρι καταφέρνει να θέσει σημαντικά ερωτήματα για τη σχέση ιστορίας και βιολογίας, την ύπαρξη δικαιοσύνης στην ιστορία και τον τρόπο επίτευξης της πολυπόθητης ανά τους αιώνες ευτυχίας, ενώ λοξοκοιτά προς το μέλλον της ανθρωπότητας. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε με τις απαντήσεις του, αργά ή γρήγορα θα κληθούμε κι εμείς να απαντήσουμε.