Δελτίο Τύπου 31 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 31 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
Η Εθνική Μονάδα / ΙΚΥ πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο συστημάτων στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου τον Οκτώβριο 2016, σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Erasmus+. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, ενώ το κλιμάκιο των στελεχών του ΙΚΥ είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τη συνολική εφαρμογή του Προγράμματος στο Ίδρυμά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2008. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η ομάδα του ΙΚΥ είχε συναντήσεις με την Πρύτανι και τον αρμόδιο Αναπληρωτή Πρυτάνεως κ. Ν. Καραμάνο, στελέχη του ΕΛΚΕ και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, ενώ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μετακινούμενους μέσω του Erasmus+ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους). Σύμφωνα με την τελική έκθεση του ελέγχου που εστάλη από το ΙΚΥ στις 2/5/2017, το Ίδρυμά μας εφαρμόζει και υλοποιεί τις αρχές του «Χάρτη Erasmus+», διασφαλίζει την ίση πρόσβαση στο Πρόγραμμα όλων των δικαιούχων, διαθέτει διαφανή και ξεκάθαρα κριτήρια επιλογής, φροντίζει για την προώθηση και διάδοση των δραστηριοτήτων, μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα σπουδών και ενσωμάτωση των εισερχομένων φοιτητών και εκμεταλλεύεται με αποτελεσματικό τρόπο τις δυνατότητες μεταφοράς κονδυλίων που προσφέρει το Πρόγραμμα. Η έκθεση της ΕΜ/ΙΚΥ ολοκληρώνεται ως εξής: «Η αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος από το ΠΠ οφείλεται αφενός στην ουσιαστική ενεργοποίηση και αποτελεσματική εργασία των στελεχών του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, στη σημαντική συμβολή της Επιτροπής Erasmus, του Αν. Πρύτανη κ. Καραμάνου και αφετέρου στην εμπέδωση των αρχών, ωφελειών και πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus από τις Αρχές του Ιδρύματος. Συμπερασματικά, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες και κανόνες για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος και κρίνεται ότι ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης από το Γραφείο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την τελευταία πενταετία το Πρόγραμμα Erasmus+ παρουσίασε αύξηση της τάξεως 64,5% στην εξερχόμενη κινητικότητα, ενώ το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος είχε, για πρώτη φορά, 100% απορρόφηση των κονδυλίων του, θα πρέπει να συγχαρούμε τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, την Επιτροπή Erasmus+ και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, αλλά, κυρίως τον υπερβάλλοντα ζήλο και το μεράκι που διαθέτουν για την υποστήριξη των δράσεων διεθνοποίησης του Ιδρύματός μας.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου μας «UPFM» (http://upfm.upatras.gr/), αναζητά νέους μουσικούς παραγωγούς και συνεργάτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18. Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι και τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: upfm@upatras.gr.Τα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται, μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610-996675 (ώρες: 18.00-21.00) και 2610-996521.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ… Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Το Σαββάτο, 6/5/2017, στο Α΄ Γυμνάσιο Πύργου  θα πραγματοποιηθεί σχολική ημερίδα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», η οποία αποτελεί μία διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος και συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies, την International Brain Research Organization, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. Στην Ημερίδα, που συνδιοργανώνεται από τη δράση «Βραδιά του Ερευνητή» και τη Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, συμμετέχουν  σχολεία της Ηλείας και της Αχαΐας, με τον συντονισμό της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας  Μ. Μαργαρίτη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2017
Η Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, μετά από συζήτηση κατά τις συνεδριάσεις της, επέλεξε ως γενική Πολιτιστική Ενότητα για το έτος 2017 την «Ετερότητα». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τους πολιτιστικούς φορείς του Πανεπιστημίου μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ
Το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (KEΔMOΠ) – Χάρισε Ζωή συνεχίζει τη δυναμική παρουσία του. Την Κυριακή, 7/5/2017 πραγματοποιεί ημερίδα στη Γλυκή Ποταμιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, ενώ θα συμμετάσχει στη διαδραστική έκθεση του «Patras Science Festival», που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το διάστημα 10-13 Μαΐου 2017. Περισσότερα στο: http://www.xarisezoi.gr/

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργεί πλέον η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 11771, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
Επίσης, σας θυμίζουμε τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας:

  • Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μπορείτε να δηλώνετε  τις βλάβες των εγκαταστάσεων και των δικτύων στο τηλέφωνο 2610996666
  • Κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες μπορείτε να δηλώνετε βλάβες των εγκαταστάσεων και των δικτύων στην ομάδα επιφυλακής ή και στο τηλέφωνο 2610996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής)
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882
  • Ο αριθμός κλήσης της ομάδας επιφυλακής είναι 6978188888

Λόγῳ της τακτικής 84ης Συνόδου Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Μαΐου, θα επανέλθουμε, με πλήρη ενημέρωση στις 19 Μαΐου 2017.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 5 Μαΐου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων