Ο Λαθραναγνώστης

Με φόντο την πολυτάραχη ιστορία και την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή του περασμένου αιώνα, ο Κώστας Αρκουδέας καταγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στη μη βράβευση του Νίκου Καζαντζάκη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, φέρνοντας στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Παράλληλα επιχειρεί μία συνολική αξιολογική κρίση του έργου του, απομυθοποιώντας χωρίς να αποκαθηλώνει. Οι είκοσι δύο σελίδες παράθεσης βιβλιογραφίας και παραπομπών φανερώνουν το μέγεθος της προσήλωσης του συγγραφέα στο σκοπό της δίκαιης και πλήρους καταγραφής.
Είναι μυθιστόρημα με πλοκή που συναρπάζει: μοιάζει με πολυσέλιδο ρεπορτάζ που θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του BBC ή μια εργασία ενός φιλόλογου για τους μεγάλους λογοτέχνες του Εικοστού Αιώνα. Οι εναλλαγές του γλωσσικού ύφους που προκύπτουν δεν μπερδεύουν τον αναγνώστη. Η γάργαρη διήγηση αναμειγνύεται ισορροπημένα με τη συμπυκνωμένη τεκμηρίωση, τα σκωπτικά σχόλια του συγγραφέα και ενδεικτικά αποσπάσματα σημαντι-κών λογοτεχνικών έργων.
Το «χαμένο Νόμπελ» δεν είναι ένα ακόμα συναξάρι λογοτεχνών, προσπαθεί να απαντήσει στο πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται γραφή. Ο Αρκουδέας μάς υπενθυμίζει ότι το βιβλίο είναι καθρέφτης τόσο του δημιουργού όσο και της εκάστοτε εποχής, ένας καθρέφτης που μπορεί να μεγεθύνει, να σμικρύνει, να παραμορφώνει πρόσωπα, γεγονότα και αντιλήψεις.