Greek in Greece: Το θερινό σχολείο του Τμ. Φιλολογίας υποδέχεται τους πρώτους του φοιτητές!

<<Η ομάδα του Greek in Greece προσθέτει τις τελευταίες πινελιές στις εβδομαδιαίες προκλήσεις που περιμένουν την ομάδα του Ohio.

Από τις 4 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο διεθνές θερινό σχολείο Greek in Greece. Πέντε εβδομάδες εντατικών μαθημάτων στην αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία με παράλληλη διδασκαλία από καθηγητές και των δύο Τμημάτων (Πατρών και Ohio) σε συνδυασμό με εβδομαδιαίες εκδρομές σε τοπικά και περιφερειακά μνημεία του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές από την Αμερική να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα στον οικείο της πολιτισμικό χώρο.

Πάτρα-Ohio, ένα κλικ δρόμος…!

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως γόνιμη ως προς τη συνεργασία του Τμ. Φιλολογίας Πατρών με το αντίστοιχο Τμ. Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ohio, καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο σειρές τηλεδιασκέψεων (δέκα τον αριθμό συνολικά), μέσα από τις οποίες έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί περαιτέρω η γεωγραφική απόσταση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών των δύο τμημάτων. Ο Έρως στον μύθο του Αριστοφάνη στο πλατωνικό Συμπόσιο, η πρόσληψη του Οιδίποδος Τυράννου του Σοφοκλή και της Μήδειας του Ευριπίδη από την έβδομη τέχνη και η σύνδεση των Κλασικών Σπουδών με τις Ελεύθερες Τέχνες ήταν τα θέματα των τριών πρώτων τηλεδιασκέψεων που έλαβαν χώρα το Φθινόπωρο του 2016. Επειδή όμως η διά της οθόνης επαφή δεν ήταν αρκετή, το θερινό σχολείο εκπροσωπήθηκε στην ετήσια έκθεση κλασικών σπουδών στο Τορόντο (05-08.01.17) και στη συνέχεια στο Τμ. Κλασικών Σπουδών του Ohio εγκαινιάζοντας έτσι τον δεύτερο κύκλο τηλεδιασκέψεων, που έμελλε να «αναγεννήσει» τη Μήδεια του Ευριπίδη!

The Medea Project

Ο δεύτερος κύκλος τηλεδιασκέψεων ήταν εξ ολοκλήρου δομημένος πάνω στην πιο ενδιαφέρουσα ίσως πτυχή του θερινού σχολείου, τη θεατρική αναπαράσταση της Μήδειας του Ευριπίδη προσαρμοσμένης στη σύγχρονη προσφυγική κρίση. Επτά τηλεδιασκέψεις σε βάθος τριών μηνών προσέφεραν το απαραίτητο υλικό, ώστε η Μήδεια όπως την ξέρουμε να ξαναγράψει την ιστορία της, πλέον ως πρόσφυγας από τη Συρία που προσωρινά ζει στην Ελλάδα και κλυδωνίζεται ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τους Έλληνες κατοίκους και τους ξένους εθελοντές και τον δικό της Αμερικανό σύζυγο (Ιάσονα) που τώρα την προδίδει. Ένας γόνιμος διάλογος που καλείται να μετουσιωθεί σε θεατρική πράξη!

Language Buddies: η ιδιαιτερότητα του προγράμματος

Το πρόγραμμα Greek in Greece προσφέρει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στους ξένους φοιτητές να έχουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους και εκτός αυτών υποστήριξη ως προς τη γλωσσική εκμάθηση από φοιτητές του Τμ. Φιλολογίας (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς). Κατά τη διάρκεια του ακαδ. έτους 2016-7 δημιουργήθηκαν από τους language buddies δύο σειρές βίντεο (τα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο κανάλι του προγράμματος στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYqTuhsOsJiiShM9_ve6z2w). Στην πρώτη σειρά με τίτλο “Why Greek in Greece” προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και φοιτητές άλλων τμημάτων, καθηγητές του προγράμματος, ακόμα και οι ίδιοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ohio έδωσαν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή απάντηση γύρω από το ερώτημα, γιατί να σπουδάσει κάποιος ελληνικά στην Ελλάδα. Η δεύτερη σειρά με τίτλο “Patras on the map” στόχο είχε να παρουσιάσει μέσα από την οπτική γωνία των ίδιων των buddies κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

Οι περιπέτειες των language buddies, καθώς και όλων των παραγόντων του προγράμματος συνεχίζονται, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι και ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
facebook: https://www.facebook.com/upatrasgreek/?fref=ts
twitter: https://twitter.com/upatras_greek?lang=el 
instagram: https://www.instagram.com/upatras_greek/.