Δελτίο Τύπου 35 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 35 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο Δημήτριος Σφήκας, Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Τμήματος Ιατρικής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και θα ακολουθήσει η ανάγνωση των ψηφισμάτων αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Δημητρίου Σφήκα, με θέμα: «Ακράδαντη πίστη στα χαρίσματα των Ελλήνων».

Ο κ. Δημήτριος Σφήκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Ναυπηγική Μηχανολογία στη Γερμανία και στον επαγγελματικό του βίο ασχολήθηκε με τη ναυπηγική και ναυτιλία. Είναι Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, καθώς, με την υποστήριξη της συζύγου του, κ. Βέρας Σφήκα, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού» (http://rehaupatras.com/?lang=el), μιας αυτοτελούς Κλινικής που ιδρύθηκε το 2010 στο Τμήμα Ιατρικής, για να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στο συγκεκριμένο πεδίο. Η κλινική παραδόθηκε το 2011 στο ΠΠΝΠ έτοιμη για λειτουργία, με υψηλές προδιαγραφές, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Το ενδιαφέρον του κ. Σφήκα για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της Κλινικής είναι συνεχές και εκδηλώνεται με τη φυσική του παρουσία, την κάλυψη της συντήρησης, της εκπαίδευσης προσωπικού αλλά και άλλων αναγκών της, τείνοντος ταυτοχρόνως ευήκοον ους και σε άλλες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αναλυτικές πληροφορίες στο: http://www.upatras.gr/el/node/6854.

QS RANKING: ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 
Το σύστημα QS World Ranking / Top Universities ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το έτος 2017. Τα τελευταία χρόνια τα αξιολογούμενα ελληνικά ΑΕΙ παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις καθώς μειώνονται τα μέλη ΔΕΠ τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών και, κατά συνέπεια, επηρεάζεται αρνητικά η αναλογία διδασκόντων / φοιτητών, ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια της έρευνας. Παρ’ όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Πατρών, που βρίσκεται στη γενική κατάταξη των αξιολογούμενων ιδρυμάτων 701-750, συγκαταλέγεται στο 2,7% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο κριτήριο της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), με δείκτη 44,7 κατέχει την τρίτη θέση στη χώρα μας, και υπερέχει σαφώς του εθνικού μέσου όρου (38,7), αλλά και του παγκόσμιου (32,6). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα και τη διεθνή επίδραση του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών, που κατατάσσεται ερευνητικά και μεταξύ των 300 καλύτερων του κόσμου.

ΘΕΜΑΤΑ ERASMUS+
Αιτήσεις συμμετοχής στη δράση της «Πρακτικής Άσκησης».
Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής για τη δράση της «Πρακτικής Άσκησης» στο πλαίσιο της προγράμματος Erasmus+ για το επόμενο ακαδ. έτος 2017-2018. Η προκήρυξη απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών από όλους τους κύκλους σπουδών (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες) και η μετακίνηση, διάρκειας 2 έως 3 μηνών, πραγματοποιείται σε χώρες της Ευρώπης, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017, στην πλατφόρμα Erasmus+ (https://erasmus.upatras.gr/).

Επίσης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη ΔΕΠ της κοινότητάς μας, ότι οι συστατικές επιστολές που απαιτούνται για τη συμμετοχή των φοιτητών στη δράση της «Πρακτικής Άσκησης» δεν θα επιδίδονται πλέον στους ενδιαφερόμενους. Από τη φετινή χρονιά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα ίδια τα μέλη ΔΕΠ στο «Καταθετήριο Συστατικών Επιστολών», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στην  διεύθυνση: http://systatikes.upatras.gr/web/

Καταγραφή εισερχόμενης κινητικότητας Erasmus+
Σας υπενθυμίζουμε ότι, προκειμένου να καταγραφεί με όσον το δυνατόν καλύτερο τρόπο η κινητικότητα του Πανεπιστημίου μας και να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα των εισερχομένων μέσω του προγράμματος Erasmus+, δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων δύο αντίστοιχα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, που αφορούν στις κατηγορίες συμμετεχόντων που δεν υποχρεούνται να μετακινηθούν μέσω του αρμοδίου Γραφείου. Αν οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ ή εργαστήριο του Πανεπιστημίου μας φιλοξενεί: (1) φοιτητή για πρακτική άσκηση ή (2) μέλος ΔΕΠ / ερευνητή (για διδασκαλία ή επιμόρφωση), παρακαλούμε να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα. Έχει λίγες ερωτήσεις και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο σας! Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5423.

8ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ
Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, το «8ο Παιδικό Φεστιβάλ» που διοργάνωσε για μια ακόμα χρονιά στην Πανεπιστημιούπολη το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) ολοκληρώνεται, με τη θεατρική παράσταση «Μια καλοκαιρινή περιπέτεια» που ετοίμασαν οι φοιτητές τού Τμήματος. Γονείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία αλλά και ιδρύματα από τον νομό Αχαΐας επισκέφτηκαν το Παιδικό Φεστιβάλ, και έδωσαν τη δυνατότητα σε περισσότερα από 1.700 παιδιά να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργάνωσαν οι 100 φοιτήτριες και φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τους διδάσκοντές τους. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στον ιστότοπο: http://www.childrenfestival.gr/

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 8η συνεχή χρονιά η δράση του Πανεπιστημίου μας «Ημέρες γνωριμίας των σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», με τίτλο: Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, επιδιώκοντας να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία μέσω της γνωστοποίησης του έργου και των δραστηριοτήτων του, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να το γνωρίσουν από κοντά και να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για τη γνώση και την έρευνα. Την Πανεπιστημιούπολη επισκέφτηκαν εφέτος περισσότεροι από 9.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από 216 σχολεία. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης καταθέτοντας τις ιδέες και διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο τους και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Το Σάββατο, 27/5/2017, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) η εκδήλωση και η έκθεση των έργων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας: «Ούτε Θύτης, ούτε Θύμα στο Διαδίκτυο», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων ΜΕΤ, τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από σχολεία που έλαβαν βραβείο ή έπαινο στον διαγωνισμό από όλη την Ελλάδα. Ακούστηκαν ομιλίες από το  Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δρ. Σπ. Χ. Παπαδάκη, Δ/ντή ΠΕΚ Πάτρας και την επ. καθηγήτρια ΠΤΔΕ Ξένια Αραπάκη, εικαστικό. Ακολούθησε απονομή βραβείων και επαίνων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη παράσταση ομάδας μαθητών του 12ου ΓΕΛ Πατρών «Το σπίτι της Ψυχής». Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
12η Ημέρα Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πατρών
Μεγάλη φοιτητική συμμετοχή και προσέλευση, νίκες, χειροκροτήματα, αφιερωματικό αγώνα καλαθοσφαίρισης, χορευτικό πρόγραμμα και απονομές, περιελάμβανε η πλούσια φετινή 12η Ημέρα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017. Στον τελικό του φοιτητικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ στον τελικό του φοιτητικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης που ήταν αφιερωμένος στον αδικοχαμένο φοιτητή του τμ. Ιατρικής Νίκο Καραπάνο, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης ο μικρός και ο μεγάλος τελικός στην πετοσφαίριση, σε καινοτόμο πρωτάθλημα μικτών ομάδων φοιτητών, φοιτητριών και φοιτητών-μελών της φοιτητικής εστίας, αγώνες δρόμων στον στίβο και παρουσίαση χορών από τη φοιτητική ομάδα χορών του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Τις απονομές πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού, αν. καθηγητής Δ. Κουζούδης, το μέλος της Επιτροπής, επ. καθηγήτρια Σ. Δασκαλάκη, ο Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Ά. Αγγελόπουλος, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, καθηγητές Γ. Σπυρούλιας και Ι. Γαροφαλάκης, η επ. καθηγήτρια Μαθηματικών Β. Πιπερίγκου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Καλοκαιρινό αθλητικό camp για παιδιά
Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο προτίθεται να λειτουργήσει καλοκαιρινό αθλητικό camp για παιδιά της Πανεπιστημιούπολης και της ευρύτερης περιοχής, το διάστημα: 19 Ιουνίου έως 28 Ιουλίου 2017, ως συνέχεια των αθλητικών ακαδημιών που λειτουργούν όλη τη χρονιά, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Συντονίζουν μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και εκπαιδεύουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής των αθλητικών ακαδημιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υποβάλλονται έως την Κυριακή, 11/6/2017. Αναλυτικά: http://gym.upatras.gr/node/98

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και τα προγράμματα που προσφέρει, στο http://gym.upatras.gr/, email: usport@upatras.gr, τηλ.: 2610993055.

ΠΟΦΠΠ – ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ
Το Κινηματογραφικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) συνεχίζει και φέτος μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση, που απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας: Τις θερινές υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, κάθε Σάββατο του Ιουνίου 2017, στις 9.30 το βράδυ! Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 9 Ιουνίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων